Сьогодні у  Комітеті Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин відбулася дискусія.

Народні депутати-Члени Комітету розглянули електронну петицію «Законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини – захистити конституційні права громадян»(кількість підписів – 25111).

Голова ГО «Української асоціації медичного канабісу» Геннадій Шабас поінформував про відповідну петицію та  наголосив на необхідності законодавчо врегулювати доступ пацієнтів до препаратів з канабісу при лікуванні хронічного болю, епілепсії, анорексії, посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи, артриту та ревматизму, астми, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона та інших захворювань.

«Україна готова до відповідних змін. Це питання вже врегульовано в США, Канаді та інших країнах. Це питання доступу до медикаментів. Це право наших громадян, яке наразі не виконується»,- сказав він.

Члени Комітету Георгій Логвинський та Ірина Суслова висловилися на підтримку цієі петиції.

Виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко заявив, що згода Комітету розглядати це питання та готувати відповідний законопроект є знаком, що Україна рухається в правильному цивілізаційному напрямку.

Представник омбудсмена Андрій Мамалига наголосив, що питання легалізації канабісу для використання в медичних цілях є актуальним,  і його можливо врегулювати законодавчо.

За результатами обговорення було запропоновано створити робочу групу за участі народних депутатів-членів різних комітетів ВРУ та експертів для розробки відповідного законопроекту і провести круглий стіл або комітетські/міжкомітетські слухання з цього питання.

Було заслухано інформацію правоохоронних органів України щодо дотримання професійних прав адвокатів у правозахисній діяльності у сфері захисту прав людини та дотримання законодавчих актів щодо права на захист».

Присутні на засіданні адвокати повідомили про факти перешкоджання їхній професійній діяльності, включаючи залякування, тиск та фізичне насильство.

Перший заступник ГПУ Дмитро Строжук наголосив, що його відомство розслідує відповідні випадки і робить усе можливе для встановлення істини.

«На жаль, наші правоохоронці говорять і декларують одне, а насправді відбувається зовсім інше»,- сказала Ганна Боряк, голова Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності.








Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Текстові публікації”

11 квітня 2019 12:08
20 березня 2019 18:00
14 листопада 2018 13:36
13 листопада 2018 17:00
26 лютого 2018 15:03
13 лютого 2018 14:35
07 червня 2017 13:32