Рівно десять років тому, в цей день, тисячі кримських татар, українців та представників інших національностей вийшли до Верховної Ради Автономної Республіки Крим, аби чинити спротив російський окупації і таким чином публічно заявити про недопустимість насильницького відокремлення півострова від України. Саме вони 26 лютого 2014 року дали сигнал усьому світу щодо необхідності збереження територіальної цілісності України, оскільки дії російської федерації мали загарбницький характер.

Війна, яка була розпочата проти України в 2014 році шляхом окупації Кримського півострова, а в подальшому і окремих територій Донецької та Луганської областей, у 2022 році переросла в цинічне повномасштабне вторгнення російського агресора на територію нашої держави. Окупанти  фактично використали Крим як ключовий плацдарм для  вторгнення на материкову частину України.

Протягом десяти років життя наших громадян в українському Криму супроводжується системними порушенням прав людини.  Переслідування осіб за політичними мотивами, штучна зміна демографічного складу населення тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, насильницька паспортизація та примус до отримання російського громадянства,  незаконний призов громадян України до служби у збройних силах та інших військових формуваннях російської федерації, фактична ліквідація навчання українською та кримськотатарською мовами в навчальних закладах, розбудова мережі російських військово-патріотичних організацій та мілітаризація півострова. Все це - неповний перелік злочинних дій держави-окупанта, з якими неможливо змиритися.

Увесь цей час кримський спротив триває. В умовах тепер вже повномасштабної війни на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя продовжують діяти опозиція та партизанські рухи. За цей час на півострові було проведено близько 300 проукраїнських акцій. Крим не здається і не відступає!

Спробою анексії Криму фактично було зруйновано систему міжнародного права, яку було встановлено після Другої світової війни. І сьогодні весь цивілізований світ нарешті усвідомив необхідність перегляду встановленої архітектури глобальної безпеки, ключовими елементами якої мають бути дієві механізми недопущення будь-якої агресії, спрямованої на захоплення територій.

Україна не розглядає жодних компромісних варіантів врегулювання війни, які передбачали б територіальні поступки. Звільнення Криму від російської окупації – це не тільки питання справедливості, а й один з ключових чинників відновлення стабільності світового порядку. Стратегічним завданням України є відновлення територіальної цілісності у межах її міжнародно визнаних кордонів, забезпечення державного суверенітету та розбудова миру й безпеки!

За кожен факт політично мотивованих та релігійних переслідувань, за кожен факт насильницьких зникнень, незаконних затримань активістів та незалежних журналістів – за все це винні особи повинні отримати справедливе покарання. Необхідною передумовою для відновлення миру є не тільки гарантії безпеки від країн-партнерів, а й гарантії щодо притягнення винних осіб до відповідальності за злочин агресії та всі воєнні злочини, у тому числі які розпочалися в 2014 році з окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Національний прапор неодмінно замайорить на Кримському півострові, щоб кожен корінний мешканець Криму міг знову вільно господарювати на власній землі - на своїй історичній Батьківщині, а кожен, хто причетний до жахливих воєнних злочинів, вчинених на території нашої держави, - гарантовано постав перед судом та поніс покарання!

 

Крим був і завжди буде українським!

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31