Процедура призначення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини встановлюється Конституцією України, Законом України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» (далі - Закон),  Регламентом Верховної Ради України (далі - Регламент).
   Відповідно до приписів зазначених нормативно-правових актів процедура призначення Уповноваженого має такі складові:
   1. Висування кандидатур(и) для призначення на посаду Уповноваженого.
   Здійснюється у двадцятиденний строк з наступного дня після  звільнення  Уповноваженого ( частина друга статті 6 Закону).
   Строк: з 1 по 20 червня 2022 р.
   Примітка: Уповноваженого Денісову Л.Л. звільнено з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини 31 травня 2022 р.
   Щодо обчислення строків:
   Конституційний Суд України виходив з того,  що в Конституції   України   закріплено  загальний  порядок  обчислення строків,  єдиний для всіх органів  влади,  -  в  календарних  днях (Рішення Конституційного Суду Україну 19 травня 2004 року  N 11-рп/2004 )
   Кодекс законів про працю України
   Стаття 241-1. Обчислення строків, передбачених цим Кодексом
   Коли строки визначаються днями, то їх обчислюють з дня, наступного після того дня, з якого починається строк. Якщо останній день строку припадає на святковий, вихідний або неробочий день, то днем закінчення строку вважається найближчий робочий день.
   Пропозиції щодо кандидатур(и) на посаду Уповноваженого вносять Голова Верховної Ради України або не менше однієї четвертої народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України (не менше113 осіб) (частина перша статті 6 Закону).
   2. Вимоги до Кандидата на посаду Уповноваженого ( стаття 5 Закону):

   Уповноваженим може бути призначено громадянина України, який на день обрання досяг 40 років, володіє державною мовою відповідно до рівня, визначеного Національною комісією зі стандартів державної мови, має високі моральні якості, досвід правозахисної діяльності та протягом останніх п’яти років проживає в Україні.

  Стосовно осіб, які претендують на зайняття посади Уповноваженого, за їх письмовою згодою проводиться спеціальна перевірка в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції".

   Особи, які претендують на зайняття посади Уповноваженого, до призначення на відповідну посаду подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відповідно до Закону України "Про запобігання корупції".

   Не може бути призначено Уповноваженим особу, яка має не погашену або не зняту судимість за вчинення злочину, крім реабілітованої, або на яку протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією.

Довідково:

Відповідно до частини   восьмої  статті 10 Закону України «Про правовий  режим воєнного стану». Спеціальна перевірка, передбачена Законом України "Про запобігання корупції", стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища та посад з підвищеним корупційним ризиком, перелік яких затверджується Національним агентством з питань запобігання корупції, а також перевірка, передбачена Законом України "Про очищення влади", стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади (люстрації), під час дії воєнного стану не проводяться

Організація проведення спеціальної перевірки, передбаченої Законом України "Про запобігання корупції", а також перевірки, передбаченої Законом України "Про очищення влади", стосовно осіб, призначених у період дії воєнного стану, здійснюється протягом трьох місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану, крім випадку звільнення такої особи до дня припинення чи скасування воєнного стану або закінчення проведення зазначених перевірок під час дії воєнного стану. 

3.     Відомості про кандидата на посаду Уповноваженого.

З поданням про надання згоди на призначення одночасно подаються такі відомості : про громадянство; про освіту; про трудову діяльність; автобіографія; декларація особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, визначеною відповідно до Закону України "Про запобігання корупції"; відомості про перебування у складі керівного органу чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку, а також відомості про судимість кандидата. Усі відомості подаються державною мовою і власноручно підписуються кандидатом на посаду. На вимогу Верховної Ради надаються також інші документи. (частина друга статті  205  Регламенту)

На підтвердження відповідності кандидатури   на посаду Уповноваженого  кандидатом  подаються такі документи: документ про володіння державною мовою відповідно до рівня, визначеного Національною комісією зі стандартів  державної мови, інформація про досвід правозахисної діяльності, підтвердження про проживання  протягом останніх п’яти років в Україні,(частина друга статті 5 Закону).

 Примітка: Особа, яка претендує на зайняття політичної посади, посади державної служби, посади в органах місцевого самоврядування, посади керівника суб’єкта господарювання державного сектору економіки, посади керівника комунального підприємства, установи, організації, у період дії воєнного стану не подає декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбачену Законом України "Про запобігання корупції", та документ про підтвердження рівня володіння державною мовою відповідно до Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". ( частина   шоста статті 10 Закону України «Про правовий  режим  воєнного стану»)

Відомості про запропоновані кандидатури на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (частина друга статті 205 Регламенту) публікуються в газеті "Голос України" не пізніш як за 10 днів до розгляду питання про призначення. (частина четверта статті 208  Регламенту).

Термін  публікації:  не раніше 20 червня  і не пізніше 1 липня 2022 р.

4.  Висновок Комітету.

Відповідний комітет Верховної Ради України за результатами спеціальної перевірки, передбаченої (статтею 5  Закону), подає Верховній Раді України свої висновки щодо кожної кандидатури на посаду Уповноваженого, відповідності її вимогам, передбаченим цим Законом, та про відсутність причин, які б перешкоджали зайняттю нею цієї посади.(частина перша статті 6 Закону).

Комітет, до предмета відання якого належить питання додержання прав і свобод людини і громадянина, подає своє рішення щодо кандидатів на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Рішення комітету та відомості про кандидатів на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, підготовлені з дотриманням вимог щодо відомостей про кандидата на посаду (частина друга статті 205 Регламенту), надаються народним депутатам не пізніш як за три дні до розгляду Верховною Радою питання про призначення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. (частина третя статті 208 Регламенту).

 Термін надання рішення та документів народним депутатам:  не раніше 27 червня  і не пізніше 7 липня 2022р.

     5.     Процедура призначення:      

Кандидатури на посаду Уповноваженого пропонує Верховній Раді Голова Верховної Ради України з дотриманням вимог Закону України "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" (частина друга статті 208 Регламенту ). В обговоренні кандидатур на посаду Уповноваженого беруть участь представники депутатських фракцій (депутатських груп), представники комітетів, народні депутати (частина восьма статті 205, частина п’ята статті 208 Регламенту).

Голосування проводиться під час пленарних засідань Верховної Ради України не раніш як через десять днів і не пізніше ніж через двадцять днів після закінчення строку для висування кандидатів.  (частина третя статті 6  Закону).

 Відповідно до статті 208 Регламенту, рішення про призначення на посаду та звільнення з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини приймається Верховною Радою відкритим голосуванням більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради.

   Строки голосування:  не раніше 30 червня і не пізніше 10 липня 2022 р.       
  Призначеним вважається той кандидат, за якого проголосувала більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України, про що приймається постанова.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31