24 березня 2022 р. Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування питань, пов’язаних із військовополоненими в особливий період», проект якого був поданий Головою Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитром Лубінцем та іншими народними депутатами України.   

1 квітня 2022 р. Закон підписано Президентом України.

З перших днів військової агресії росії та звитяжної боротьби Збройних Сил України, Національної гвардії, територіальної оборони постали питання: що робити з російськими військовополоненими? Яким чином забезпечити належне поводження з ними? Наші захисники щоденно беруть у полон тих, хто незаконно вдерся на нашу територію з 24 лютого поточного року і донині. Відповідно до міжнародно-гуманітарного права, зокрема Женевської Конвенції про поводження з військовополоненими, Україна має забезпечити належне поводження з ними. Україна є правовою державою і  дотримується міжнародних норм та прав людини. Вбивство військовополонених, знущання над ними, приниження чи залякування, позбавлення медичної допомоги, відповідно до міжнародного гуманітарного права, вважається воєнними злочинами. Саме росія зараз вчиняє воєнні злочини. Ми не можемо уподібнюватися ворогу. Для розв’язання злободенних питань і був поданий відповідний законопроект.

В умовах воєнного стану законодавство України динамічно і швидко змінюється і удосконалюється, тому від часу подання законопроекту, частина питань вже були врегульовані на законодавчому рівні іншим законом. На стадії доопрацювання законопроекту у максимально стислий термін Головою Комітету, як одним з ініціаторів внесеного на розгляд парламенту законопроекту, було ініційовано відповідні поправки, також були враховані пропозиції, надані профільним міністерством. В результаті оперативної законопроектної роботи напрацьовано узгоджений із заінтересованими органами державної влади законодавчий акт.

Законом вносяться зміни до Кримінально-виконавчого кодексу України, законів України «Про попереднє ув’язнення», «Про Збройні Сили України», «Про оборону України», «Про Військову службу правопорядку у Збройних Силах України», "Про правовий режим воєнного стану», якими конкретизується правовий статус військовополонених, врегульовуються правові аспекти здійснення заходів щодо поводження з військовополоненими, визначаються повноваження органів державної влади, підприємств, установ та організацій щодо організації поводження з військовополоненими та їх тримання в особливий період відповідно до норм міжнародного права, утворення таборів для тримання військовополонених.

Відповідно до цього Закону під військовополоненими розуміються особи, які мають право на цей статус відповідно до статті 4 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 12 серпня 1949 року та статті 44 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I), від 8 червня 1977 року.

Законом визначаються правові підстави функціонування Національного інформаційного бюро відповідно до статті 122 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 12 серпня 1949 року, для збирання та аналізу інформації про військовополонених, ведення централізованого обліку військовополонених, збирання та передачі особистих цінних речей військовополонених, обміну інформацією про військовополонених з органами державної влади, Міжнародним комітетом Червоного Хреста, а також Центральним агентством (у разі його створення). Варто зазначити, що Уряд України вже ухвалив рішення про створення Національного інформаційного бюро, яке вже розпочало свою роботу.

Також Законом передбачено, що під час дії воєнного стану в Україні у зв’язку з неможливістю доставлення військовополонених безпосередньо до табору для тримання військовополонених, з метою забезпечення їхнього життя та здоров’я такі особи можуть тимчасово перебувати в дільницях для тримання військовополонених, утворених у виправних колоніях мінімального рівня безпеки із загальними умовами тримання, середнього та максимального рівнів безпеки, або тимчасово перебувати у дільницях для тримання військовополонених, утворених у слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби України.

Тримання військовополонених у таборах та дільницях для тримання військовополонених здійснюватиметься в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, з дотриманням міжнародних зобов’язань України, зокрема у сфері міжнародного гуманітарного права, і вимог законодавства України.

Україна буде чітко дотримуватися усіх норм міжнародного гуманітарного права. Цим ми відрізняємося від російського агресора.

За повідомленням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, яка відвідала один із пунктів, де утримують російських полонених у Києві, усі їх права, згідно з Женевською конвенцією про військовополонених, дотримуються. Нею зазначалося, зокрема, що усі російські полонені нагодовані, одягнуті, пораненим надана відповідна медична допомога.

Днями головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний повідомив, що російські війська поширюють постановочні відео про нібито нелюдське ставлення українських військових до полонених. Він наголосив, що Збройні Сили та інші українські військові формування дотримуються норм міжнародного гуманітарного права. 

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр також нещодавно повідомила, що точна кількість російських військовополонених наразі уточнюється, проте йдеться про сотні людей. Вона зазначила, що Україна дотримується норм міжнародного гуманітарного права у поводженні з полоненими.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 червня 2024 16:06
20 червня 2024 16:45
11 червня 2024 15:47
10 червня 2024 11:43
05 червня 2024 12:38
04 червня 2024 12:13
20 травня 2024 14:21
18 травня 2024 07:18
17 травня 2024 09:27
09 травня 2024 14:51