Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин підтримує надання Україні всеосяжної міжнародної допомоги

 

Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин підтримує надання нашій державі міжнародної допомоги Сполученими Штатами Америки,  Європейським Союзом та НАТО.

24 березня через місяць після широкомасштабного вторгнення росії в Україну у Брюсселі відбулися саміти НАТО  та ЄС, повністю присвячені російсько-українській війні. Участь у самітах брав Президент США Джо Байден.

 На самітах було озвучено запити України, представлені у відеозверненнях президента Володимира Зеленського.

Головним питанням позачергового саміту НАТО було те, як допомогти Україні вистояти у війні з Росією, не перетворюючи її на глобальну.

За підсумками саміту було опубліковано спільну заяву, у якій члени НАТО засудили вторгнення росії в Україну та закликали президента путіна припинити війну та вивести війська з України, а Білорусь – припинити співучасть.

 Члени НАТО заявили, що Україна має фундаментальне право на самооборону, тому вони посилять свою підтримку і продовжуватимуть надавати подальшу політичну та практичну підтримку Україні.

Зокрема, нададуть військову підтримку, включаючи протитанкові та протиповітряні системи, а також безпілотники. Україні допоможуть із кібербезпекою, обладнанням для захисту від хімічної та біологічної зброї, а також проти радіологічної ("брудна бомба") та ядерної загроз. Передадуть засоби виявлення таких загроз, захисту від них та медичну підтримку під час ураження, а також для дезактивації забруднень.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг після саміту заявив, що союзники по НАТО надають Україні значну підтримку. Зокрема,  летальні озброєння, сучасні системи, які допомагають збивати літаки та підбивати танки, а також дрони.

Генсек запевнив, що країни НАТО продовжуватимуть вводити безпрецедентні санкції проти Росії та зміцнювати системи стримування та оборони.

Лідери країн-союзників НАТО домовилися надати подальшу підтримку Україні не лише у плані військової допомоги, але і в економічній та гуманітарній сферах.

За підсумками саміту НАТО Президент США Джо Байден розповів, що Вашингтон виділить понад 1 мільярд доларів гуманітарної допомоги для українців, які постраждали від війни, а також готовий прийняти 100 тисяч біженців із України.

Байден додав, що нові санкції, які запровадять Сполучені Штати спільно з Євросоюзом і «Групою семи», стосуватимуться «понад 300 членів Думи, олігархів та військових компанії, які живлять російську військову машину».

Саміт Євросоюзу розглядав три ключові питання — заявку України на членство, гуманітарну допомогу Україні, енергетичне ембарго проти Росії.

Лідери держав та урядів країн-членів Європейського союзу заявили про свою підтримку європейського вибору України та пропонують Європейській комісії надати свої висновки щодо заявки Києва на членство.

Що стосується гуманітарної допомоги, то Європейський Союз продовжить надавати скоординовану політичну, фінансову, матеріальну та гуманітарну підтримку. Ідеться передусім про допомогу біженцям з України та дипломатичний тиск на Росію з метою створення гуманітарних коридорів в українські міста. 

Лідери держав та урядів країн-членів Європейського союзу зобов'язуються підтримати Україну у процесі відновлення після війни, яку розв'язала Росія, і вважають необхідним для цього створити Трастовий фонд солідарності.

Енергетичне ембарго, попри стрибок цін на енергетичні ресурси, набуло практичних обрисів у формі «послаблення залежності».

Лідери ЄС також заявили про те, що віддані забезпеченню безперервного та безперебійного постачання електроенергії та газу в Україну. А нещодавня синхронізація українських та молдавських електромереж із мережами ЄС є визначним досягненням та показує, що наше майбутнє тепер взаємопов'язане. Безпека українських ядерних об'єктів має бути гарантована, зокрема, за підтримки Міжнародного агентства з атомної енергії.

Європейський Союз впровадив серйозні санкції, які мають величезний вплив на Росію та Білорусь, і, як і раніше, готовий закрити лазівки та націлюватися на фактичний та можливий обхід, а також швидко діяти з подальшими скоординованими жорсткими санкціями щодо Росії та Білорусі, щоб ефективно завадити здібностям Росії продовжувати агресію.

26 березня під час візиту Президента США Джо Байдена до Польщі відбулась його зустріч з міністром оборони України О. Рєзніковим та міністром закордонних справ України Д. Кулебою на якій Президент Сполучених Штатів Америки сказав, що США непохитно будуть з Україною абсолютно в усьому до нашої перемоги, ніщо не змусить Штати відвернутися від України та послабити підтримку, навпаки - буде тільки посилення.

Президент Сполучених Штатів Америки також виступив у Варшаві з історичною промовою,  в якій запевнив, що США будуть захищати своїх союзників і демократію.

Члени Комітету висловлюють вдячність США, країнам ЄС та НАТО за потужну допомогу Україні у захисті незалежності та територіальної цілісності.

Підтримку наших партнерів і друзів нам вкрай потрібна для перемоги. Сьогодні майбутнє не лише нашої держави, але і Європи вирішується на полі бою, ціною крові українських захисників та зусиль усіх громадян.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 червня 2024 16:06
20 червня 2024 16:45
11 червня 2024 15:47
10 червня 2024 11:43
05 червня 2024 12:38
04 червня 2024 12:13
20 травня 2024 14:21
18 травня 2024 07:18
17 травня 2024 09:27
09 травня 2024 14:51