Європейська мережа національних правозахисних інституцій (ENNHRI) об’єднує понад 40 національних правозахисних інституцій (НПЗІ) по всій Європі. Мета ENNHRI – покращувати просування і захист прав людини в європейському регіоні.

НПЗІ є ключовим елементом сильної й ефективної національної та міжнародної системи прав людини. Наша місія – підтримувати і зміцнювати НПЗІ для просування і захисту прав людини по всій Європі у відповідності до Принципів, пов’язаних зі статусом національних інституцій (Паризькі Принципи, ухвалені Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 48/134, 1993). Ми здійснюємо цю місію, підтримуючи розвиток НПЗІ, допомагаючи їхньому створенню та акредитації, працюючи з регіональними механізмами та включаючись у правові і політичні події на європейському рівні.

Згідно зі звітом Підкомітету з питань акредитації (SCA), засідання якого відбулося у Женеві у жовтні 2014 року, він рекомендував, щоб Уповноважений Верховної Ради України з прав людини був повторно акредитований статусом А у відповідності до Паризьких принципів.

Однак, під час свого останнього перегляду SCA зазначив, що чинні правила процесу обрання і призначення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини можуть безпідставно виключати достойних кандидатів, оскільки у відповідності до Статті 6 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» пропозиції щодо кандидатур(и) на посаду Уповноваженого вносять Голова Верховної Ради України або не менше однієї четвертої народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України. Цей процес, зокрема, не вимагає сприяння проведенню широких консультацій та/або участі у процесі подання, перевірки, обрання і призначення.

Таким чином, процес обрання і призначення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини є вразливим до політизації та обрання Уповноваженого виключно на базі політичного рішення, що є неприйнятним.

SCA нагадує, що Паризькі принципи вимагають відкритого і прозорого процесу обрання і призначення, в тому числі за допомогою опублікування вакансій; зусиль щодо максимального залучення потенційних кандидатів з різних суспільних груп; широких консультацій та/або участі в процесі; а також заздалегідь визначених об’єктивних і публічно-доступних критеріїв обрання.

Беручи до уваги вищезазначене, ENNHRI закликає Вас забезпечити широкі консультації та участь представників громадянського суспільства в процесі обрання і призначення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

В іншому випадку рішення на основі виключно політичних домовленостей поставить під загрозу незалежність Уповноваженого і може стати підставою для перегляду наданої акредитації.

ENNHRI залишається відкритою для будь-якої підтримки і співпраці у цьому питанні.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 травня 2024 06:38
17 травня 2024 09:27
09 травня 2024 14:51
03 травня 2024 10:15
02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47