Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.


Члени Комітету рекомендували парламенту направити Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо реалізації права змінити громадянство, реєстр. № 6175, внесений Президентом України і визначений як невідкладний, до головного Комітету ВРУ з прав людини для підготовки на повторне перше читання.  
При цьому Члени Комітету висловилися за введення норми, яка зобов'язує чиновників мати тільки громадянство України та виступили проти автоматичного позбавлення громадянства простих українців. 


На початку засідання Голова Комітету Григорій Немиря подякував членам-Комітету за те, що вони не піддалися тиску і розглядають Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо реалізації права змінити громадянство, реєстр. № 6175, внесений Президентом України і визначений як невідкладний, виключно згідно вимог Регламенту ВРУ. Він нагадав, що внесення цього законопроекту спричинило суттєву активізацію дискусії в Україні і за її межами щодо наслідків його ухвалення без змін. 

 

"Я дякую всім членам Комітету. Ми повернули ситуацію в правове русло і почули думку правозахисних організацій, Уповноваженого ВРУ з прав людини, яка буде врахована",- сказав він.

 

Голова Правління Міжнародної Організації Global Ukraine Віолета Москалу  наголосила, що запропоновані зміни щодо автоматичного позбавлення громадянства, викладені у законопроекті № 6175 викликали велике занепокоєння. 

 

"За нашими оцінками приблизно 4 мільйони громадян України мають ще одне громадянство. Це майже 10 % населення України, яке стрімко скоротилося за останні 25 років. Чи може держава дозволити собі втрати 10% своїх громадян, свого інтелектуального потенціалу?",- сказала вона.

 

Директор Представництва СКУ в Україні Сергій Касянчук наголосив, що відразу після внесення законопроекту Світовий Конгрес Українців звернувся до Президента України та Голови ВРУ з проханням провести дискусію щодо цього питання з метою ухвалення правильного рішення.

 

"Потрібна дискусія, потрібно вислухати думку експертів. Це дуже чутливе питання. У такий складний час для України ми повинні об'єднуватися, не потрібно відштовхувати українців, які живуть за кордоном і багато роблять для України",- сказав він.

 

Експерт Валентина Суботенко підкреслила, що проблема множинного громадянства є дуже багатогранною і неоднозначною. За її словами, не можна позбавляти громадянства України згідно з процедурою, прописаною у законопроекті 6175, який суперечить Європейській Конвенції з прав людини.

 

Старший радник з правових питань Представництва УВКБ ООН в Україні Дмитро Плечко наголосив, що УВКБ ООН не підтримує зазначений законопроект як такий, що суперечить директивам Євросоюзу.

 

Член Комітету Юлія Тимошенко закликала закріпити у законодавстві жорстку норму, яка би визначала принцип лише громадянства України для високопосадовців нашої держави.

 

"Високопосадовці повинні мати тільки лише одне громадянство - громадянство України. І тут не має бути жодних виключень. Що стосується простих українців, то ніхто не має права позбавляти їх громадянства",- сказала вона.

 

Член Комітету Василь Брензович розкритикував положення законопроекту та підкреслив, що він суперечить вимогам Конституції.

 

Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан запропонував рекомендувати Парламенту направити законопроект  № 6175  до головного Комітету ВРУ з прав людини для підготовки на повторне перше читання. 


Автор альтернативного Проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо заборони мати громадянство іншої держави особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та врегулювання деяких аспектів порядку зміни громадянства, реєстр. № 6175-1, внесений народними депутатами України Вілкулом О.Ю., Бойком Ю.А., народний депутат Олександр Вілкул поінформував присутніх про запропоновані зміни до законодавства України. 

 

 

На засіданні Комітету  4 квітня були присутні наступні народні депутати-члени Комітету:

 

Голова Комітету Григорій Немиря

Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан

Заступник Голови Комітету Георгій Логвинський

Член Комітету Василь Брензович

Член Комітету Юлія Тимошенко

Член Комітету Олександр Фельдман


04042017-1


04042017-2


04042017-3


04042017-5


04042017-6


04042017-7








Член Комітету Рефат Чубаров
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 09:27
09 травня 2024 14:51
03 травня 2024 10:15
02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16