Голова Комітету ВРУ з прав людини  Григорій Немиря закликав владу унеможливити повторення ганебних подій у Лощинівці  та гарантувати безпечне співжиття усіх наших громадян в багатонаціональному українському суспільстві.

 

"Незважаючи на декларовані державою рівні права для представників усіх національностей, саме роми є найбільш незахищеними та вразливими серед інших національних меншин,  представлених в Україні",- сказав він під час прес-конференції на тему: «Ситуація в Лощинівці: як в Україні гарантувати безпеку громадам?».

 

"Трагедія в Лощинівці висвітлила важливу проблему, яка існує в українському суспільстві. Винні мають бути покарані, а ми повинні зробити усе можливе, щоб запобігти повторенню подібних ганебних подій у майбутньому. Найбільш небезпечним є ізолювання того, що трапилося. Це може мати непередбачувані наслідки. Ми маємо протидіяти розпалюванню міжетнічної ворожнечі по всій Україні".

 

У цьому зв'язку Григорій Немиря наголосив, що на найближчому засіданні Комітету ВРУ з прав людини буде розглянуто цю ситуацію та дії органів влади, і запропонував провести комітетські слухання з цього приводу. Також він закликав Уряд України під час звіту перед ВРУ та народом  України щодо виконання Стратегії з прав людини у грудні окремо розглянути ситуацію у Лощинівці.

 

Григорій Немиря також наголосив, що захист прав ромів є одним із зобов'язань Україні у рамках виконання плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС.

 

Крім того, він зауважив, що військовий конфлікт на Сході України ще більше поглибив проблеми, з якими стикалися представники ромської національності в мирний час. 

 

"Ситуація в Лощинівці відчинила ящик Пандори, і, якщо ми його не зачинимо, це матиме жахливі наслідки. Це є неприпустимим", - наголосила Аксана Філіпішина, представниця Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, начальник Управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та ґендерної рівності.

 

За словами Віце-президента Конгресу Національних Громад України Йозефа Зісельса, дії місцевої влади у Лощинівці, яка підтримала погромників, фактично призвели до етнічної чистки. 

 

Від імені ромської громади Володимир Кондур, голова Коаліції ромських організацій «Стратегія 2020», заявив, що дії місцевої влади у Лощинівці свідчать про розпалювання нею міжетнічної ворожнечі, та закликав Президента України, КМУ та ВРУ виконати міжнародні зобов'язання, які взяла на себе Україна у сфері інтеграції ромів до українського суспільства.

 

Євген Бистрицький, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження», заявив, що роми є найбільш незахищеними в Україні, та висловив здивування діями органів влади щодо ситуації в Лощинівці, які не спромоглися відразу вирішити ситуацію.

 

"Це неприпустимо в демократичній країні. Очевидно, що цим підірваний міжнародний імідж України. Це послаблює правовий порядок в Україні",- сказав він, наголосивши, що фонд "Відродження" буде допомагати розробляти план дій з врегулювання ситуації. 

 

Нагадаємо, що 27 серпня 2016 в селі Лощинівка відбулися погроми будинків ромських родин і примусове виселення ромів з території села. Погромам передувала трагедія  - вбивство дитини і затримання підозрюваного, місцевого жителя.

 

Орган місцевого самоврядування на сільському «віче» ухвалив рішення про виселення ромів з села Лощинівка. Місцева влада і правоохоронні органи, у свою чергу, продемонстрували бездіяльність у питаннях превенції та реагування на ситуацію, що сталася.

 

Ця трагедія викриває низку системних проблем в забезпеченні державою дотримання прав людини, недискримінації і безпеки в громадах. 

 

 

FullSizeRender

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 травня 2024 07:18
17 травня 2024 09:27
09 травня 2024 14:51
03 травня 2024 10:15
02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47