Сьогодні на своєму засіданні Члени Комітету доопрацювали Законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (законопроект за реєстр. № 2166)  з врахуванням висловлених зауважень Президента України та рекомендували ВРУ прийняти його у четвер в цілому.

 

"Наш обов'язок забезпечити дотримання прав і свобод наших громадян. Внутрішньо переміщені особи не виїхали до інших країн, а залишилися в Україні. Президент вніс свої пропозиції, не ветувавши закон. Він добре розуміє, що це стосується прав і свобод майже 2 мільйонів вимушених переселенців. Ми повинні підтримати компромісний варіант з урахуванням пропозицій Президента і розглянути законопроект 2166 у четвер на пленарному засіданні Парламенту",- сказав Григорій Немиря.

 

"Дуже важливо, щоб вже у четвер парламент зміг розглянути цей надважливий законопроект. Часу на зволікання немає", - сказала Член Комітету Юлія Тимошенко.

 

Як відомо, 25 листопада Президент України Петро Порошенко повернув до Верховної Ради України Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (законопроект за реєстр. № 2166) зі своїми пропозиціями (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc34?id=&pf3511=54093&pf35401=366491).

 

"Президент вважає законопроект 2166 дуже важливим і потрібним. Але було прийнято рішення направити  його до парламенту для повторного розгляду з пропозиціями Президента для врегулювання певних розбіжностей", - сказав Представник Адміністрації Президента Сергій Коваленко.

 

"Мета законопроекту захистити права і свободи вимушених переселенців. І це нарешті потрібно зробити",- сказав Керівник  адвокаційного центру Української Гельсінської спілки з прав людини Борис Захаров.

 

         "Внутрішньо переміщені особи є громадянами України і повинні користуватися таким ж правами і свободами, як і інші громадяни нашої держави",- наголосила Представник ГО "Право на захист" Олена Виноградова.

 

"Від імені нашої громадської організації і як переселенець з Криму я можу стверджувати, що багато внутрішньо переміщених осіб чекають на ухвалення цього закону, оскільки він містить норми, що нормалізують законодавство України у цій сфері. Ці  пропозиції до нього лише відтягують час, з якого люди зможуть скористатися його перевагами",- наголосила Представник ГО "Восток SOS". "Ми проти будь-яких перевірок місця проживання вимушених переселенців. Це порушення наших прав і свобод".

 

Довідково18 лютого 2015 року законопроект 2166 було  внесено до Верховної Ради  (доопрацьований та перереєстрований 13 березня 2015 року).

 

Законопроект розроблявся авторським колективом до складу якого, крім народних депутатів України, увійшли експерти з питань захисту прав внутрішньо переміщених осіб низки громадських  правозахисних організацій та експертів міжнародних організацій. Зокрема йдеться про такі організації як: ВБФ "Право на Захист", "Адвокація та моніторинг внутрішнього переміщення в Україні", Громадська ініціатива "Восток-СОС",Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Громадянська ініціатива "КримSOS", Центр громадянської просвіти “Альменда”, Експертна Рада при Міністерстві юстиції України та УВКБ ООН.

 

Законопроект  тричі  включався  до  порядку  денного  пленарних  засідань  Парламенту,  проте  двічі  був  проігнорований  і  лише  після  проведення  масштабної адвокаційної роботи Комітетом з прав людини та громадськими організаціями законопроект був винесений на розгляд 19 травня 2015 року і за результатами голосування 242 голосами "за" був прийнятий у першому читанні.

 

Комітет  з прав людини невідкладно розпочав роботу над підготовкою законопроекту до другого читання і вже 17 червня 2015 року було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект у другому читанні.

 

Проте, не зважаючи на масштабну адвокаційну роботу, законопроект майже 5 місяців не виносився на друге читання.

 

Лише наприкінці жовтня після численних закликів Голови та членів Комітету з прав людини  і громадськості вдалося переконати Верховну Раду України розглянути цю законодавчу ініціативу у другому читанні  і, врешті решт,  243 голосами народних депутатів законопроект 2166 був ухвалений в цілому та направлений на підпис Президенту.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 червня 2024 16:06
20 червня 2024 16:45
11 червня 2024 15:47
10 червня 2024 11:43
05 червня 2024 12:38
04 червня 2024 12:13
20 травня 2024 14:21
18 травня 2024 07:18
17 травня 2024 09:27
09 травня 2024 14:51