Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

 

Члени Комітету рекомендували ВРУ прийняти у другому читанні Проект Закону про внесення зміни до статті 9 Закону України "Про громадянство України" (щодо встановлення спрощеного порядку прийняття до громадянства України іноземців та осіб без громадянства, які проходять військову службу у Збройних Силах України), реєстр. № 2847 в редакції, запропонованій Комітетом.

 

Члени Комітету рекомендували повернути авторам законодавчої ініціативи на доопрацювання Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про закордонних українців" (щодо набуття статусу неповнолітнімиреєстр. № 3029, внесені народними депутатами України  Дзюбликом П.В., Мацолою Р.М., Кривенком В.В.

 

Члени Комітету за результатами детального обговорення рекомендували профільному Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності віхилити Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення кваліфікації злочинів з ознаками національної, расової чи релігійної ненависті або ворожнечі, реєстр. № 2314а, внесений народним депутатом України Дмитренком О.М.

 

Представники громадських організацій - Виконавчий директор ГО "Точка опори" Богдан Глоба та експерт Міжнародної організації міграції Яна Салахова висловилися проти прийняття цього закону, оскільки запропонована редакція закону створить юридичну прогалину у притягненні до відповідальності винних у насильстві на ґрунті ненависті. Обмудсмен Валеріа Лутковська пітримала цю точку зору.

 

Було рекомендовано профільному Комітету ВРУ за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення державного контролю за дотриманням права на доступ до публічної інформації, захист персональних даних та звернення громадян, реєстр. № 2043а, внесений народними депутатами України Сюмар В.П., Соболєвим Є.В., Гопко Г.М., Кривенком В.М., Заліщук С.П., НайємомМ.М., Лещенком С.А.

 

Було заслухано інформацію Міністерства культури України щодо інституційного забезпечення прав національних меншин у ході децентралізації та міжрегіонального співробітництва.

 

У цьому зв'язку Голова Комітету Григорій Немиря нагадав, що члени Комітету неодноразово запрошували Віце-прем'єр-міністра - Міністра культури України В'ячеслава Кириленка на свої засідання та звернув увагу на те, що питання інституційного забезпечення прав національних меншин обговорювалося на зустрічах з Верховним Комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Астрід Торс, зокрема з огляду на те, що, незважаючи на рекомендації парламентських слухань, урядом було ліквідовано посаду уповноваженого з питань етнонацональної політики. 

 

"Незважаючи на наші зусилля і рекомендації міжнародних організацій, включаючи ОБСЄ, досі в Україні відсутня інституція, яка б займалася питаннями національних меншин",- наголосив Член Комітету Василь Брензович.

 

Члени Комітету прийняли рішення поінформувати Уряд України щодо необхідності створення окремого органу для координації діяльності в сфері захисту прав національних меншин  та в шосте запросили В'ячеслава Кириленка відвідати засідання Комітету.

 

Члени Комітету підтримали звернення народного депутата України, Голови постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Ар`єва В.І. щодо підготовки та внесення до Верховної Ради законопроекту спрямованого на врегулювання питання зниклих безвісти осіб відповідно до Резолюції ПАРЕ 2067 (2015) «Зниклі особи під час конфлікту в Україні» (звернення додається).

 

Обговорювалася можливість проведення 3 грудня виїзного засідання Комітету у місті Краматорськ, яке було б присвячене питанню реалізації прав внутрішньо переміщених осіб. З відповідною пропозицію до членів Комітету звернулася всеукраїнська благодійна фундація "Право на захист".

 

"Це б дозволило побачити на власні очі як живуть внутрішньо переміщені особи, і допомогло б привернути увагу уряду і парламенту до проблем цієї категорії населення України",- сказала експерт ВБФ "Право на захист" Олена Виноградова.

 

Було затвержено положення про Експертну Раду Комітету з прав людини.

 

Йшлося також про питання, пов'язані з парламентським контролем за виконанням рішень Європейського Суду з прав людини, обговорювалися питання дотримання прав затриманого блогера Руслана Коцаби. Було вирішено звернутися до Генерального Прокурора України  з вимогою поінформувати Комітет щодо ситуації з дотриманням прав і свобод Руслана Коцаби.

 

 

На засіданні Комітету 11 листопада були присутні наступні народні депутати-члени Комітету:

 

Голова Комітету Григорій Немиря

Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан

Заступник Голови Комітету Георгій Логвинський

Секретар Комітету Вадим Рабінович

Член Комітету Василь Брензович

Член Комітету Ірина Суслова

Член Комітету Рефат Чубаров

 

                         

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 10:15
02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31