До уваги всіх зацікавлених осіб!

 

Пропозиції до зазначеного проекту рекомендацій Комітетом приймаються до 17.00 24 лютого 2015 року

за адресами: buznitskiy@rada.gov.ua або tepliuk@rada.gov.ua

 

 

 

 

 

 

ПРОЕКТ

 

 

 

 

 

РЕКОМЕНДАЦІЇ

 

слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин «Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення антитерористичної операції».

 

 

Конституція України гарантує захист прав та основних свобод її громадян в державі та за її межами за будь-яких внутрішньополітичних, соціально-економічних та інших обставин.

На жаль, за останній рік в Україні відбулися події, які суттєво, навіть драматично вплинули на забезпечення громадянських прав значної частини населення держави. Внаслідок неприхованої агресії Російської Федерації в березні 2015 року була анексована Автономна Республіка Крим та розв’язано збройний конфлікт в Донецькій та Луганській областях. 

Внаслідок цих подій Україна, вперше у своїй історії, зустрілась з таким явищем, як внутрішньо переміщені особи. Згідно з офіційною інформацією, станом на 10 лютого 2015 року з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції до інших регіонів переселено більше 1 млн. осіб. Найбільше внутрішньо переміщених осіб прибуло з Донецької, Луганської областей.  З Автономної Республіки Крим та міста Севастополь – переселилось до материкової України більше 20 тис. осіб. З них, майже половина -  кримські татари. За інформацією Управління Верховного комісара ООН у справах біженців станом на 4 лютого 2015 року кількість внутрішньо переміщених осіб складає 978300 осіб. При цьому УВКБ ООН зазначає, що, оскільки процес становлення централізованої системи реєстрації до цього часу не завершено, реальна кількість осіб, переміщених всередині країни залишається невідомим.

Таким чином, близько 2% усього населення України є внутрішньо переміщеними особами.

Більше всього внутрішньо переміщених осіб розміщено у Харківській, Луганській, Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Київській областях та в місті Київ. Найменша кількість розселено у Тернопільській, Чернівецькій, Івано-Франківській, Волинській, Закарпатській та Рівненській областях.

Забезпечення прав та допомога внутрішньо переміщеним особам здійснюється у відповідності з Законами України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (від 15 квітня 2014 року),  «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» (від 12 серпня 2014 року) та «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (від 20 жовтня 2014 року).

Зокрема, Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» забезпечується реалізація гарантованих Конституцією України прав і свобод громадян України, створення належних умов соціальної адаптації, забезпечення тимчасовим житлом, сприяння у працевлаштуванні, продовження здобуття освіти внутрішньо переміщеним особам. Крім того, передбачено їх захист від дискримінації та примусового повернення, допомогу з добровільним поверненням.

Кабінетом Міністрів України прийнято низку Постанов з різних аспектів допомоги внутрішньо переміщеним особам.  На їх виконання Урядом України здійснюється низка практичних заходів. Зокрема сере них:

·                   у Дніпропетровській, Запорізькій та Харківській областях проводяться заходи з підготовки будівництва стаціонарних транзитних містечок із будинків модульного типу.

·                   забезпечено безоплатне перевезення громадян із зони АТО в інші регіони України.

·                   збільшено обсяги гуманітарної допомоги населенню, що проживає в зоні АТО

·                   Міністерство соціальної політики України проводить активну роботу з відновлення соціальних виплат та надання внутрішньо переміщеним особам допомоги у працевлаштуванні.

·                   Створене Державне агентство з питань відновлення Донбасу завданням якого є відновлення об’єктів промисловості, соціальної і транспортної інфраструктури, житлового фонду та систем життєдіяльності населених пунктів Донецької та Луганської областей, що зазнали пошкоджень у результаті АТО задля створення умов для повернення ВПО у свої домівки.

Урядом створено Міжвідомчий координаційний штаб з питань, пов‘язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції.

У кожній області на базі територіальних підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій створені регіональні штаби. Для організації допомоги в переміщенні з районів проведення антитерористичної операції, поселенні та соціальному забезпеченні громадяни можуть звернутися до регіональних штабів.

Відповідно, будь-яка допомога громадянам потребує фінансування, в даному випадку – в першу чергу державного. Для надання допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної інформації, для покриття витрат на проживання, у Державному бюджеті України на 2015 рік Міністерству соціальної політики України передбачено кошти у сумі 510 млн. гривень з яких вже використано 357,1 млн. гривень. Окрім того, з резервного фонду Державного бюджету України на реалізацію відповідних постанов Кабінету Міністрів України, пов’язаних з допомогою внутрішньо переміщеним особам або особам, які проживають на території проведення антитерористичної операції, профінансовано ще близько 25 млн. гривень. Значна частина заходів, пов’язаних з допомогою внутрішньо переміщеним особам здійснюється за рахунок місцевих бюджетів, головним чином - обласних державних адміністрацій.

Міжнародна спільнота також надає значну гуманітарну допомогу. Однією з найбільш активних організацій системи ООН з надання допомоги внутрішньо переміщеним особам в Україні є Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН). На потреби надання гуманітарної допомоги  Регіональному представництву у Києві виділено понад 12 млн. дол. США. За рахунок цих коштів, в рамках спеціальних Угод здійснюється безпосередня допомога внутрішньо переміщеним особам у Львівській, Київській, Дніпропетровській, Запорізькій та інших областях України. В межах своїх повноважень гуманітарну допомогу надають: Програма розвитку ООН (ПРООН), Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ),  Фонд ООН у галузі народонаселення (ЮНФПА), Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Виконавча рада Всесвітньої продовольчої програми (ВПП) Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (МФТЧХ), Міжнародного Комітету Червоного Хреста України (МКЧХ),  дипломатичні представництва низки держав, іноземні національні інституції, благодійні фонди та організації. Свій неоціненний вклад в допомогу внутрішньо переміщеним особам вніс волонтерський рух, громадські благодійні фонди, організації та окремі громадяни  України.

В той же час, аналіз ситуації, яка склалася з допомогою внутрішньо переміщеним особам та громадянам України, які проживають в Автономній Республіці Крим та районах проведення антитерористичної операції свідчить про низку проблем, які існують в законодавчому забезпеченні процесу допомоги та захисту їх прав. Існує і низка інституційних проблем, які потребують термінового вирішення для створення більш ефективного механізму допомоги.

З метою підвищення ефективності законодавчого та інституційного впливу держави на процес допомоги внутрішньо переміщеним особам та громадянам України, які проживають в Автономній Республіці Крим та районах проведення антитерористичної учасники слухань рекомендують:

 

1.     Верховній Раді України:

 

1.1 Розглянути внесені та зареєстровані у Верховній Раді України проекти таких законів України:

·       Проект Закону про внесення змін до деяких законів України  щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб (реєстр. №____ від 18.02.2015 р.);

·       Проект Закону України про внесення змін до закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (щодо компенсації вартості пошкодженого майна внутрішньо переміщених осіб) (реєстр. №____ від 18.02.2015 р.);

·       Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України (щодо зменшення строку тимчасового зберігання товарів гуманітарної допомоги для внутрішньо переміщених осіб) (реєстр. 1419 від 11.12.2014 р.);

·       Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування доходів у вигляді гуманітарної, благодійної, технічної допомоги, отриманих внутрішньо переміщеними особами) (реєстр.1420 від 11.12.2014 р.);

·       Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про гуманітарну допомогу" (щодо недопущення затягування строків проведення санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного та екологічного контролю гуманітарної допомоги) (реєстр. №1509 від 18.12.2014 р.);

·       Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб (реєстр. №1496 від 17.12.2014 р.);

1.2 Забезпечити проведення у квітні 2015 року Парламентських слухань на тему: "Про державну політику щодо соціального захисту та  забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб".

  У зв’язку з цим внести відповідні зміни до проекту Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Про державну політику щодо соціального захисту внутрішньо переміщених осіб" (у квітні 2015 року) (реєстр. №2087 від 10.02.2015 р.)

 

2.     Кабінету Міністрів України:

 

2.1            Розробити та внести на розгляд Верховної Ради України законопроекти, передбачені частиною 4 статті 20 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»;

2.2            Розробити та внести на розгляд Верховної Ради України законодавчі пропозиції, які врегулюють видачу документів про цивільний стан внутрішньо переміщеної особи на підставі інформації, що міститься в документах, виданих окупаційною владою АР Крим або органами, які функціонують на неконтрольованій  українською владою території;

2.3            Розробити та внести на розгляд Верховної Ради України законодавчі пропозиції, що врегульовують проблему прийняття громадянами України спадщини, яка розташована на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, території проведення антитерористичної операції або на неконтрольованій  українською владою території;

2.4            Розробити та внести на розгляд Верховної Ради України  зміни до Закону «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України», які приводять його у відповідність з Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»;

2.5            Розробити та внести на розгляд Верховної Ради України зміни до законодавства України, які скасовують оподаткування гуманітарної допомоги фізичним особам, яка надається у грошовій формі;

2.6            Розробити та внести на розгляд Верховної Ради України зміни  до Закону України « Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати», які враховували б компенсацію внутрішньо переміщеним особам не профінансованих та не отриманих ними  соціальних виплат (декретних відпусток, відпускних, лікарняних тощо);

2.7            З метою приведення нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України у відповідність з Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», з урахуванням пропозицій Всеукраїнської благодійної фундації "Право на Захист" та інших громадських ініціатив, розробити та внести зміни до:

·                Постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 505 "Про надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг" (додаток до Рекомендацій № 1);

·                Постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 509 "Про облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції" (додаток до Рекомендацій № 2);

·                Постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 року № 535"Про затвердження Порядку використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим особам та особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції" (додаток до Рекомендацій № 3);

·                Постанови Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 р. № 595 "Деякі питання фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей"

·                   Постанови Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2014 року №655 «Деякі питання Державного агентства з питань відновлення Донбасу»

2.8            Внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів України № 153 (про міжнародну технічну допомогу), що дозволить включити до  проектів міжнародної технічної допомоги проекти з надання гуманітарної допомоги, які фінансуються іншими державами, міжнародними або багатосторонніми донорами та спростити процес реєстрації проектів та організацій, які їх реалізують, звільнення від сплати податків з коштів, які закладені у ці проекти, включаючи - з коштів на адміністративні потреби;

2.9            Розробити та в скорочені терміни затвердити нормативно - правові акти, які передбачали б  забезпечення прав і свобод та соціальні потреби громадян, які проживають на неконтрольованій  українською владою території;

2.10       На виконання вимог ст. 10 Закону України «Про забезпечення прав і потреб внутрішньо переміщених осіб» щодо координації та контролю діяльності органів виконавчої влади в процесі забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб, визначити структурний підрозділ Кабінету Міністрів України або визначити центральний орган виконавчої влади, який буде координувати роботу профільних міністерств і відомств у цій сфері та систематизувати комплексну допомогу і захист прав внутрішньо переміщених осіб;   

2.11      Розробити порядок компенсації внутрішньо переміщеним особам за зруйноване та пошкоджене в ході антитерористичної операції нерухоме майно;

2.12      Розробити державну стратегію ефективного застосування  потенціалу внутрішньо переміщених осіб, в якій передбачити можливість розвитку творчого, трудового та економічного потенціалу цієї категорії осіб.

2.13      Прискорити підписання Угоди між Урядом України та Організацією Об’єднаних націй про заходи з спрощення процедури ввезення, вивезення та транзиту вантажів надзвичайної гуманітарної допомоги і майна персоналу з надання надзвичайної гуманітарної допомоги; 

2.14      Розробити та внести відповідні зміни до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій, які б передбачали  можливість отримання пенсійних виплат за електронною справою пенсіонера та подання заяви на призначення/переведення пенсійних виплат для внутрішньо переміщених осіб через їх представників;

2.15      Рекомендувати Міністерству юстиції України внести зміни до Наказу від  23.07.2014  № 1197/5 та  збільшити перелік областей України, в яких  можуть  здійснюватись реєстраційні дії за заявами юридичних/фізичних осіб – підприємців, які мають статус внутрішньо переміщених осіб.

2.16      Розробити й запровадити комплексну Державну соціально-економічну програму добровільного повернення внутрішньо переміщених осіб з зони проведення антитерористичної операції  до місць постійного проживання Донецькій та Луганській областях України.

 

3.     Службі Безпеки України:

 

3.1. Переглянути і привести у відповідність до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрнішньо переміщених осіб" № 1706-VII від 20.10.2014 року, та у відповідності до побажань міжнародних гуманітарних організацій і найкращих міжнародних практик Наказ СБУ №27 від 22.01.2015 "Про затвердження Тимчасового порядку контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів вздовж лінії зіткнення у межах Донецької та Луганської областей", з метою спрощення процедури в’їзду/виїзду представників міжнародних гуманітарних організацій, а також громадян України із зони проведення антитерористичної операції.


Додаток № 1 до Рекомендації

слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин «Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення антитерористичної операції».

 

ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ

до проекту Постанови Кабінету Міністрів України

"Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 р. № 505"

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 505

"Про надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг"

(Офіційний вісник України, 2014, № 80, стор. 22, ст. 2271)

 

назва Постанови

"Про надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг"

назва Постанови

"Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам"

1. Установити щомісячну адресну допомогу особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

 

1. Установити щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам.

 

2. Затвердити Порядок надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, що додається.

 

2. Затвердити Порядок надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

 

3. Установити, що фінансування витрат, пов’язаних з наданням щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, здійснюється за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету та коштів, що надходять до державного бюджету як благодійна або міжнародна допомога.

 

3. Установити, що фінансування витрат, пов’язаних з наданням щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам здійснюється за рахунок коштів державного бюджету та коштів, що надходять до державного бюджету як благодійна або міжнародна допомога.

 

4. Виділити Міністерству соціальної політики 510000 тис. гривень для надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

 

(виключити)

Порядок надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг,

затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 505

 

назва Порядку

Порядок надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг

 

назва Порядку

Порядок надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам

1. Цей Порядок визначає механізм надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг (далі - грошова допомога).

 

1. Цей Порядок визначає механізм надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам (далі - грошова допомога).

 

2. Грошова допомога надається громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України і переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції (далі - особа, яка переміщується), а також стоять на обліку в структурних підрозділах з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, структурних підрозділах з питань соціального захисту населення виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад (далі - уповноважені органи), з дня звернення за її призначенням та виплачується по місяць зняття з такого обліку включно, але не більше ніж шість місяців.

Порядок ведення обліку осіб, які переміщуються, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

 

2. Грошова допомога надається внутрішньо переміщеним особам, які перебувають на обліку внутрішньо переміщених осіб, з дня звернення за її призначенням та виплачується по місяць зняття з такого обліку включно, але не більше ніж шість місяців.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(виключити)

 

3. Грошова допомога особам, які переміщуються, призначається на сім’ю та виплачується одному з її членів за умови надання письмової згоди довільної форми про виплату грошової допомоги цій особі від інших членів сім’ї (далі - уповноважений представник сім’ї) у таких розмірах:

 

для непрацездатних осіб (пенсіонери, інваліди, діти) - 884 гривні на одну особу (члена сім’ї);

для працездатних осіб - 442 гривні на одну особу (члена сім’ї).

Загальна сума допомоги на сім’ю розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім’ї та не може перевищувати 2 400 гривень.

Якщо у складі сім’ї, якій призначено грошову допомогу, відбулися зміни, розмір грошової допомоги перераховується з місяця, наступного за місяцем виникнення таких змін, за заявою уповноваженого представника сім’ї або інформацією компетентного органу.

 

3. Грошова допомога внутрішньо переміщеним особам призначається на сім’ю та виплачується одному з її членів за умови надання письмової згоди довільної форми про виплату грошової допомоги цій особі від інших членів сім’ї (далі - уповноважений представник сім’ї) у таких розмірах:

для непрацездатних осіб (пенсіонери, інваліди, діти) - 884 гривні на одну особу (члена сім’ї);

для працездатних осіб - 442 гривні на одну особу (члена сім’ї).

Загальна сума допомоги на сім’ю розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім’ї.

 

Якщо у складі сім’ї, якій призначено грошову допомогу, відбулися зміни, розмір грошової допомоги перераховується з місяця, наступного за місяцем виникнення таких змін, за заявою уповноваженого представника сім’ї або інформацією компетентного органу.

 

5. Для отримання грошової допомоги уповноважений представник сім’ї звертається до уповноваженого органу за фактичним місцем проживання (перебування) з відповідною заявою та пред’являє паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу, та довідки всіх членів сім’ї про взяття на облік осіб, які переміщуються.

У заяві зазначаються такі відомості про всіх членів сім’ї, які претендують на отримання грошової допомоги:

прізвище, ім’я та по батькові;

число, місяць, рік народження;

серія, номер паспорта громадянина України, ким і коли виданий, для іноземців або осіб без громадянства - серія, номер паспортного документа та посвідки на постійне проживання;

реєстраційний номер облікової картки платника податків (не зазначається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному органу державної фіскальної служби і мають відмітку в паспорті);

зареєстроване та фактичне місце проживання (перебування);

реквізити рахунка уповноваженого представника сім’ї в уповноваженому банку, на який перераховуватиметься грошова допомога;

наявність у будь-кого з членів сім’ї у володінні житлового приміщення, розташованого в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України та райони проведення антитерористичної операції;

 

 

 

 

 

наявність у володінні всіх членів сім’ї транспортних засобів (механізмів), що підлягають державній реєстрації та обліку в Державтоінспекції (із зазначенням строку експлуатації з дати випуску);

наявність у будь-кого з членів сім’ї на депозитному банківському рахунку коштів у розмірі, що перевищує 10-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб;

місце роботи осіб працездатного віку та час, з якого особа там працює.

До заяви додається копія свідоцтва про одруження, копії свідоцтв про народження дітей та письмова згода довільної форми про виплату грошової допомоги уповноваженому представнику сім’ї від інших членів сім’ї та згода на обробку персональних даних.

5. Для отримання грошової допомоги уповноважений представник сім’ї звертається до уповноваженого органу за фактичним місцем проживання з відповідною
заявою та пред’являє паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу, та довідки всіх членів сім’ї про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.

У заяві зазначаються такі відомості про всіх членів сім’ї, які претендують на отримання грошової допомоги:

прізвище, ім’я та по батькові;

число, місяць, рік народження;

серія, номер паспорта громадянина України, ким і коли виданий, або серія, номер іншого документа, що посвідчує особу, ким і коли виданий;

 

реєстраційний номер облікової картки платника податків (не зазначається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному органу державної фіскальної служби і мають відмітку в паспорті);

(виключити)

 

реквізити рахунка уповноваженого представника сім’ї в банку, на який перераховуватиметься грошова допомога;

 

(виключити)

** або викласти в такій редакції:

"декларація про відсутність у будь-кого з членів сім’ї у володінні придатного для проживання сім'ї житлового приміщення, розташованого в регіонах, інших ніж регіони, в яких виникли обставини, визначені в частині першій статті 1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", що спричинили внутрішнє переміщення;

(виключити)

 

 

 

(виключити)

 

 

 

місце роботи осіб працездатного віку та час, з якого особа там працює.

До заяви додається копія свідоцтва про одруження, копії свідоцтв про народження дітей та письмова згода довільної форми про виплату грошової допомоги уповноваженому представнику сім’ї від інших членів сім’ї та згода на обробку персональних даних.

6. Грошова допомога не призначається у разі, коли:

будь-хто з членів сім’ї має у володінні житлове приміщення, розташоване в регіонах, інших ніж тимчасово окупована територія України та райони проведення антитерористичної операції;

у володінні сім’ї є два або більше транспортних засобів (механізмів), що підлягають державній реєстрації та обліку в Державтоінспекції (автобусів, вантажних та легкових автомобілів). При цьому не враховуються транспортні засоби, одержані чи придбані на пільгових умовах через уповноважені органи, а також транспортні засоби вітчизняного виробництва, які перебувають в експлуатації протягом більш як 10 років з дати випуску, та інші транспортні засоби, що перебувають в експлуатації протягом більш як 15 років з дати випуску;

будь-хто з членів сім’ї має на депозитному банківському рахунку кошти у сумі, що перевищує 10-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

 

6. У випадку, якщо уповноважений представник сім'ї не вказав у заяві всі відомості, передбачені пунктом 5 цього Порядку, уповноважений орган невідкладно повідомляє його про це.

Якщо після виявлення відсутності у заяві всіх відомостей, передбачених пунктом 5 цього Порядку, уповноважений представник сім'ї письмово не повідомив уповноважений орган про такі відомості протягом п'яти днів, уповноважений орган письмово повідомляє уповноваженого представника сім'ї про відмову в призначенні грошової допомоги із зазначенням причин такої відмови.

 

7. Якщо у складі сім’ї, якій призначено грошову допомогу, є особи працездатного віку (крім громадян, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку; громадян, які доглядають за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікарсько-консультативної комісії, але не більш як до досягнення ними шестирічного віку; громадян, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і доглядають за ними; громадян, які доглядають за інвалідами I групи або дітьми-інвалідами віком до 18 років, або інвалідами I чи II групи внаслідок  психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку; а також фізичних осіб, які надають соціальні послуги), які не працевлаштувалися, в тому числі за сприянням державної служби зайнятості, або перебувають в трудових відносинах з роботодавцями на тимчасово окупованій території України чи в районах проведення антитерористичної операції, але фактично не працюють, протягом двох місяців з дня призначення виплати грошової допомоги, її розмір для працездатних членів сім’ї на наступні два місяці зменшується на 50 відсотків, а на наступний період - припиняється.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Особи працездатного віку, яким призначено грошову допомогу, зобов’язані інформувати у триденний строк уповноважений орган про факт працевлаштування.

Для отримання інформації про періоди реєстрації працездатних членів сім’ї, яким призначено грошову допомогу, у державній службі зайнятості уповноважені органи щомісяця до 25 числа подають в електронному вигляді перелік таких осіб центрам зайнятості державної служби зайнятості, які протягом 10 календарних днів подають уповноваженому органу інформацію про періоди реєстрації цих осіб як безробітних чи осіб, які шукають роботу.

Для контролю за фактом працевлаштування працездатних членів сім’ї, яким призначено грошову допомогу (в тому числі за направленням державної служби зайнятості), уповноважені органи щомісяця до 25 числа подають в електронному вигляді перелік таких осіб органам Пенсійного фонду України, які протягом 10 календарних днів подають уповноваженому органу інформацію з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

7. Якщо у складі сім’ї, якій призначено грошову допомогу, є особи працездатного віку (крім громадян, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку; громадян, які доглядають за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікарсько-консультативної комісії, але не більш як до досягнення ними шестирічного віку; громадян, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і доглядають за ними; громадян, які доглядають за інвалідами I групи або дітьми-інвалідами віком до 18 років, або інвалідами I чи II групи, або особами, які досягли 80-річного віку; а також фізичних осіб, які надають соціальні послуги; студентів денної форми навчання), які не працевлаштувалися, в тому числі за сприянням державної служби зайнятості, протягом двох місяців з дня призначення виплати грошової допомоги, її розмір для працездатних членів сім’ї на наступні два місяці зменшується на 50 відсотків, а на наступний період - припиняється.

 

 

 

Якщо протягом періоду призначення виплати грошової допомоги працездатні члени сім'ї не працевлаштувалися, але проходять професійне навчання за направленням державної служби зайнятості, розмір грошової допомоги на наступні періоди не зменшується та не припиняється.

Періоди участі працездатних членів сім'ї у громадських та інших роботах тимчасового характеру є підставою для продовження виплати грошової допомоги у повному обсязі.

Особи працездатного віку, яким призначено грошову допомогу, зобов’язані інформувати у п'ятиденний строк уповноважений орган про факт працевлаштування.

Для отримання інформації про періоди реєстрації працездатних членів сім’ї, яким призначено грошову допомогу, у державній службі зайнятості уповноважені органи щомісяця до 25 числа подають в електронному вигляді перелік таких осіб центрам зайнятості державної служби зайнятості, які протягом 10 календарних днів подають уповноваженому органу інформацію про періоди реєстрації цих осіб як безробітних чи осіб, які шукають роботу.

Для контролю за фактом працевлаштування працездатних членів сім’ї, яким призначено грошову допомогу (в тому числі за направленням державної служби зайнятості), уповноважені органи щомісяця до 25 числа подають в електронному вигляді перелік таких осіб органам Пенсійного фонду України, які протягом 10 календарних днів подають уповноваженому органу інформацію з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

8. Уповноважені органи:

протягом 10 днів після подання уповноваженим представником сім’ї заяви та документів, зазначених у пункті 5 цього Порядку, призначають грошову допомогу або відмовляють у її призначенні, про що надають відповідне повідомлення уповноваженому представнику сім’ї;

 

подають щомісяця до 10 та 20 числа заявки про потребу в коштах на виплату грошової допомоги структурним підрозділам з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської держадміністрацій.

У заявках зазначається кількість сімей, яким призначено грошову допомогу, та загальна сума такої допомоги.

Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської держадміністрацій подають до Мінсоцполітики узагальнену заявку в розрізі адміністративно-територіальних одиниць.

Інформація про призначення грошової допомоги вноситься уповноваженими органами до Єдиної інформаційної бази даних про взятих на облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції.

8. Уповноважені органи:

протягом 10 днів після подання уповноваженим представником сім’ї заяви та документів, зазначених у пункті 5 цього Порядку, призначають грошову допомогу або відмовляють у її призначенні, про що надають відповідне письмове повідомлення уповноваженому представнику сім’ї із зазначенням підстав такої відмови;

подають щомісяця до 10 та 20 числа заявки про потребу в коштах на виплату грошової допомоги структурним підрозділам з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської держадміністрацій.

У заявках зазначається кількість сімей, яким призначено грошову допомогу, та загальна сума такої допомоги.

Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської держадміністрацій подають до Мінсоцполітики узагальнену заявку в розрізі адміністративно-територіальних одиниць.

Інформація про призначення грошової допомоги вноситься уповноваженими органами до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

 

12. Виплата грошової допомоги припиняється з наступного місяця у разі:

подання уповноваженим представником сім’ї заяви про припинення виплати грошової допомоги;

надання інформації державної служби зайнятості про те, що працездатні члени сім’ї протягом двох місяців не працевлаштувалися за сприянням державної служби зайнятості або перебувають в трудових відносинах з роботодавцями на тимчасово окупованій території України чи в районах проведення антитерористичної операції, але фактично не працюють;

зняття з обліку особи, яка переміщується;

виявлення уповноваженим органом факту подання недостовірної інформації або неповідомлення про зміну обставин, які впливають на призначення грошової допомоги.

 

12. Виплата грошової допомоги припиняється з наступного місяця у разі:

подання уповноваженим представником сім’ї заяви про припинення виплати грошової допомоги;

надання інформації державної служби зайнятості про те, що працездатні члени сім’ї протягом чотирьох місяців не працевлаштувалися за сприянням державної служби зайнятості;

 

 

 

зняття з обліку внутрішньо переміщеної особи;

виявлення уповноваженим органом факту подання недостовірної інформації або неповідомлення про зміну обставин, які впливають на призначення грошової допомоги.

 


Додаток № 2 до Рекомендації

слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин «Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення антитерористичної операції».

 

ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ

до проекту Постанови Кабінету Міністрів України

"Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 р. № 509"*

 

* В тексті постанови "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 р. № 509" першим пунктом передбачити внесення відповідних змін до постанови № 509, які пропонуються нижче у порівняльній таблиці, а другим пунктом визначити наступне:

 

"ІІ. Для осіб, які до набрання чинності цією постановою отримали довідку про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, факт внутрішнього переміщення підтверджується цією довідкою.

Довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, видані до набрання чинності цією постановою, є чинними протягом строку, передбаченого абзацом 2 частини восьмої статті 4 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" і не підлягають обміну або заміні."

 

Чинна редакція

Редакція із запропонованими змінами

Постанова Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 509

"Про облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції"

(Офіційний вісник України, 2014, № 81, стор. 43, ст. 2296)

назва Постанови

"Про облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції"

назва Постанови

"Про облік внутрішньо переміщених осіб"

1. Затвердити Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, що додається.

 

1. Затвердити Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що додається.

 

2. Міністерству соціальної політики вжити заходів для створення та ведення Єдиної інформаційної бази даних про взятих на облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції.

 

2. Міністерству соціальної політики вжити заходів для створення та ведення Єдиної інформаційної бази даних про взятих на облік внутрішньо переміщених осіб.

 

Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції,

затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 року № 509

 

назва Порядку

Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції

 

назва Порядку

Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи

1. Цей Порядок регулює механізм видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції (далі - довідка).

Довідка є документом, який видається громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України і переміщуються з тимчасово окупованої території або району проведення антитерористичної операції (далі - особа, яка переміщується).

 

1. Цей Порядок регулює механізм оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (далі - довідка).

 

Довідка є документом, який видається особам, визначеним частиною першою статті 1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (далі – внутрішньо переміщена особа).

 

2. Для отримання довідки повнолітня особа, яка переміщується, звертається особисто або через законного представника із заявою про взяття на облік, форму якої затверджує Мінсоцполітики, до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад (далі - уповноважені органи).

Для отримання довідки про взяття на облік неповнолітніх дітей, які переміщуються без батьків або членів сім’ї, заява подається їх опікуном чи піклувальником або законним представником.

У разі коли особа, яка переміщується, розміщується регіональним штабом з питань, пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції (далі - регіональний штаб), заява подається посадовій особі уповноваженого органу, залученій в установленому порядку до участі в роботі регіонального штабу.

Прийняття заяв та видача довідок про взяття на облік можуть здійснюватися в місцях проживання осіб, які переміщуються, працівниками житлово-експлуатаційних організацій або уповноваженими особами, визначеними виконавчими органами сільських і селищних рад, за погодженням з уповноваженим органом. За результатами проведеної роботи працівники житлово-експлуатаційних організацій та уповноважені особи подають що тижня уповноваженому органу звіт.

 

2. Для отримання довідки внутрішньо переміщена особа має звернутися до уповноваженого органу із заявою про отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Заява внутрішньо переміщеною особою подається особисто, а дітьми, дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування, недієздатними особами або особами, дієздатність яких обмежено, - через законного представника (далі - заявник). У випадку відсутності законного представника у дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, або якщо діти прибувають без супроводження, таку заяву від їх імені подають органи опіки та піклування, що розташовані за місцем виявлення таких дітей.

Заява підписується заявником або його законним представником, який дає згоду на обробку, використання, зберігання його персональних даних та персональних даних осіб, законним представником яких він є.

Студенти, які здобували певний освітньо-кваліфікаційний рівень та мали реєстрацію місця проживання в гуртожитках, після зняття з реєстрації мають право на отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи у випадку, якщо не бажають повернутися до попереднього місця проживання через обставини, зазначені у статті 1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб".

 

3. Заява про взяття на облік повинна містити таку інформацію про заявника:

прізвище, ім’я та по батькові;

громадянство (підданство);

дата та місце народження;

стать;

відомості про склад сім’ї, у тому числі про неповнолітніх осіб, які прибули разом із заявником;

відомості про зареєстроване та фактичне місце перебування;

адреса, за якою з особою може здійснюватися офіційне листування або вручення офіційної кореспонденції, та контактний номер телефону;

реєстраційний номер облікової картки платника податків за наявності інформації (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному органу державної фіскальної служби і мають відмітку в паспорті або які не є громадянами України);

обставини, що спричинили переміщення з тимчасово окупованої території України та району проведення антитерористичної операції;

наявність у будь-кого із членів сім’ї у володінні житлового приміщення, розташованого в регіонах інших, ніж тимчасово окупована територія України та райони проведення антитерористичної операції;

відомості про місце роботи та час, з якого особа там працює;

відомості про житлові, соціальні, медичні, освітні та інші потреби.

Заявник дає згоду на обробку, використання, зберігання його персональних даних та персональних даних неповнолітніх осіб, які переміщуються разом з ним, відповідно до Закону України “Про захист персональних даних”.

Інформація про персональні дані осіб, які переміщуються, може передаватися до агенцій ООН та Міжнародного Комітету Червоного Хреста за згодою заявника.

 

3. Заява повинна містити таку інформацію про заявника:

прізвище, ім’я, по батькові;

громадянство;

дату та місце народження;

стать;

відомості про неповнолітніх внутрішньо переміщених осіб, які прибули разом з ним (у разі необхідності);

відомості про зареєстроване та фактичне місце проживання;

адресу, за якою з особою може вестися офіційне листування або вручення офіційної кореспонденції, та номер телефону;

обставини, що спричинили внутрішнє переміщення;

декларацію особи про непричетність такої особи до скоєння злочинів або співучасті у злочинах: дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посягання на територіальну цілісність і недоторканність України; терористичний акт; втягнення у вчинення терористичного акту; публічні заклики до вчинення терористичного акту; створення терористичної групи чи терористичної організації; сприяння вчиненню терористичного акту; фінансування тероризму; здійснення геноциду, злочину проти людяності або військового злочину;

відомості про житлові, соціальні, медичні, освітні та інші потреби;

згоду на обробку персональних даних відповідно до Закону України "Про захист персональних даних".

 

 

 

 

 

Інформація про персональні дані внутрішньо переміщених осіб може передаватися до агенцій ООН, Міжнародного Комітету Червоного Хреста і Червоного Півмісяця або до інших організацій на основі договору про співпрацю між організацією та центральним органом виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері соціального захисту населення за згодою заявника.

 

4. Разом із заявою про взяття на облік особа, яка переміщується, пред’являє:

громадянин України - паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу;

іноземець або особа без громадянства - паспортний документ, посвідку на постійне проживання або інший документ, що посвідчує особу.

У разі втрати або викрадення документів, що посвідчують особу, особа, яка переміщується, повідомляє про це територіальним підрозділам ДМС за місцем перебування, які в одноденний строк видають тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України, іноземця або особу без громадянства.

У разі подання заяви законним представником особи, яка переміщується, додатково пред’являються:

документ, що посвідчує особу законного представника;

документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законними представниками є батьки (усиновлювачі).

 

4. Разом із заявою заявник подає:

документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України;

у разі наявності - документ, що підтверджує факт проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення у зв’язку з обставинами, визначеними у статті 1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (документ, що підтверджує громадянство України, посвідчує особу чи її спеціальний статус з відміткою про реєстрацію місця проживання, військовий квиток з відомостями про проходження військової служби, трудова книжка із записами про здійснення трудової діяльності, документ, що підтверджує право власності на нерухоме майно тощо);

у разі необхідності - свідоцтво про народження дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У разі подачі заяви законним представником додатково подаються:

документ, що посвідчує особу законного представника;

документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законними представниками є батьки (усиновлювачі).

 

5. З метою обліку осіб, які переміщуються, уповноважений орган веде Єдину інформаційну базу даних про взятих на облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, держателем якої є Мінсоцполітики, до якої включається інформація про особу, яка переміщується, зазначена у поданій заяві про взяття на облік відповідно до пункту 3 цього Порядку, а також дата видачі довідки, назва уповноваженого органу, що її видав, та інформація про задоволення заявлених потреб, надані послуги (виплати).

Для ідентифікації в зазначеній базі даних може міститися фотографічне зображення особи, яка переміщується.

 

5. Для ідентифікації особи в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб в цю базу може вноситись фотографічне зображення внутрішньо переміщеної особи.

 

6. У день подання заяви безоплатно видається довідка за формою, наведеною у додатку, яка роздруковується на папері формату А4 і підписується посадовою особою уповноваженого органу та скріплюється печаткою відповідного уповноваженого органу.

Відомості про неповнолітніх осіб, які переміщуються разом з батьками або членами сім’ї, зазначаються у довідці одного із заявників.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Уповноважені органи ведуть журнал обліку виданих довідок.

 

6. Довідка видається уповноваженим органом в день подання заяви, підписується та засвідчується уповноваженою посадовою особою цього органу без сплати будь-яких платежів та зборів, включаючи як першу видачу такої довідки, так і в разі повторної її видачі у випадку втрати, пошкодження або з метою продовження її дії.

Термін дії такої довідки становить шість місяців з моменту її видачі.

У випадку продовження дії обставин, що визначені у статті 1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", термін дії такої довідки може бути продовжено на наступні шість місяців, для чого внутрішньо переміщена особа має повторно звернутися за фактичним місцем свого проживання до відповідного структурного підрозділу відповідної місцевої державної адміністрації з питань соціального захисту населення.

Уповноважені органи ведуть журнал обліку виданих довідок.

 

7. Під час видачі довідки посадова особа уповноваженого органу інформує особу, яка переміщується і береться на облік, про можливості розв’язання проблем, пов’язаних із соціальним захистом, зокрема відновлення соціальних виплат, про необхідність відкриття рахунка в уповноваженому банку у разі набуття права на грошову допомогу, надає інформацію про місцезнаходження місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

 

7. Під час видачі довідки посадова особа уповноваженого органу інформує внутрішньо переміщену особу, яка береться на облік, про можливості розв’язання проблем, пов’язаних із соціальним захистом, зокрема відновлення соціальних виплат, отримання грошової допомоги, надає інформацію про місцезнаходження місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

 

8. Заявнику може бути відмовлено у видачі довідки, якщо:

1) відсутні обставини, що спричинили переміщення особи з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції;

2) втрачено або викрадено документи, що посвідчують особу, яка переміщується, та підтверджують громадянство України, до їх відновлення.

У разі відмови у видачі довідки на вимогу заявника письмово повідомляється про підстави для такої відмови.

 

8. Заявнику може бути відмовлено у видачі довідки або продовженні її дії, якщо:

1) відсутні обставини, що спричинили внутрішнє переміщення, визначені у статті 1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб";

2) у державних органів наявні відомості про подання завідомо неправдивих відомостей для отримання довідки;

3) заявник втратив документи, що посвідчують його особу, до їх відновлення.

У день подання заяви заявнику видається довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи або в той же день видається рішення про підстави відмови за підписом керівника такого органу соціального захисту, що здійснює облік внутрішньо переміщеної особи.

У випадку відмови у продовженні терміну дії такої довідки або скасування її дії заявнику письмово повідомляються підстави такої відмови.

Особа має право звернутися із заявою повторно, якщо в неї з’явилися підстави, визначені в статті 1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", або оскаржити таке рішення про відмову до суду.

Підставою для скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та внесення відомостей про це в Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб є обставини, за яких внутрішньо переміщена особа:

1) подала заяву про відмову від довідки;

2) скоїла злочин: дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посягання на територіальну цілісність і недоторканність України; терористичний акт; втягнення у вчинення терористичного акту; публічні заклики до вчинення терористичного акту; створення терористичної групи чи терористичної організації; сприяння вчиненню терористичного акту; фінансування тероризму; здійснення геноциду, злочину проти людяності або військового злочину;

3) повернулася до покинутого місця постійного проживання;

4) виїхала на постійне місце проживання за кордон;

5) подала завідомо недостовірні відомості.

Рішення про скасування дії довідки надається уповноваженим органом внутрішньо переміщеній особі протягом трьох днів з моменту прийняття такого рішення.

Невідкладно уповноважений державний орган на підставі прийнятого рішення вносить відомості до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб щодо скасування дії довідки.

9. У разі зміни місця тимчасового перебування заявник звертається за видачею довідки до іншого уповноваженого органу, а раніше видана довідка вилучається, про що вносяться відповідні зміни до Єдиної інформаційної бази даних про взятих на облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції.

 

9. У разі зміни місця проживання заявник звертається за видачею довідки до іншого уповноваженого органу, а раніше видана довідка вилучається, про що вносяться відповідні зміни до Єдиної інформаційної бази даних про взятих на облік внутрішньо переміщених осіб.

 

10. У разі втрати або псування довідки уповноважений орган замість неї видає дублікат на підставі заяви особи, якій видавалася довідка.

10. У разі втрати або псування довідки замість неї безоплатно видається дублікат на підставі заяви особи, якій видавалася довідка.

 

11. Порядок здійснення обміну інформацією між уповноваженими органами та територіальними підрозділами ДМС, ДФС, регіональними штабами, центрами зайнятості державної служби зайнятості, органами Пенсійного фонду України та іншими заінтересованими органами виконавчої влади затверджується Мінсоцполітики.

Обмін інформацією про осіб, які переміщуються, здійснюється з дотриманням вимог законодавства про інформацію та законодавства про захист персональних даних.

 

11. Порядок здійснення обміну інформацією між уповноваженими органами та територіальними підрозділами ДМС, ДФС, регіональними штабами, центрами зайнятості державної служби зайнятості, органами Пенсійного фонду України та іншими заінтересованими органами виконавчої влади затверджується Кабінетом Міністрів України.

Обмін інформацією про осіб, які переміщуються, здійснюється з дотриманням вимог законодавства про інформацію та законодавства про захист персональних даних.

 

 

ДОВІДКА
від ____________ 2014 р. № _________
про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції

 

Видана _____________________________________________________________

(прізвище, ім’я та по батькові)

громадянство (підданство) _____________________________________
дата та місце народження ______________________________________
стать __________________
______________________________________________________________
   (серія, номер, дата та суб’єкт видачі паспорта громадянина України/
_____________________________________________________________
               дані про інший документ, що посвідчує особу)

відомості про неповнолітніх осіб, які прибули разом з особою, яка переміщується
______________________________________________________________
______________________________________________________________
адреса, за якою з особою може здійснюватися офіційне листування або вручення офіційної кореспонденції _______________________________

_____________________________________________________________                (вулиця, номер будинку, номер квартири, найменування населеного пункту, району, області)

контактний номер телефону ______________________________

про те, що він (вона) постійно проживав (проживала) в ____________

______________________________________________________________             (вулиця, номер будинку, номер квартири, найменування населеного пункту, району, області)

_____________________ і перемістився (перемістилася) з тимчасово окупованої території (району проведення антитерористичної операції) в ______________________________________________________

(вулиця, номер будинку, номер квартири, найменування населеного пункту, району, області)

__________________________ “____” ________________ 20___ р.

Довідка пред’являється разом з паспортом громадянина України або іншим документом, що посвідчує особу.

 

Посадова особа структурного
підрозділу з питань соціального
захисту населення



_____________________

(підпис)

М.П. “____” __________________ 20___ р.

______________________________________________________________

місце для службової інформації

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

(лінія відрізу)

 

ВІДРИВНИЙ ТАЛОН до довідки від __________ № ___________

Виданої ______________________________________________________________
(прізвище, ім’я та по батькові)

______________________________________________________________
(серія, номер, дата та суб’єкт видачі паспорта громадянина України/
дані про інший документ,  що посвідчує особу)

_________________
(дата)

______________________________
(підпис особи, якій видано довідку)

______________________________________________________________

місце для службової інформації

 

 

 

ДОВІДКА
від ____________ 2014 р. № _________
про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи

 

 

 

Видана ______________________________________________________________(прізвище, ім’я та по батькові)


дата та місце народження _______________________________________
стать __________________
______________________________________________________________
  (серія, номер, дата та суб’єкт видачі паспорта громадянина України/
_____________________________________________________________
                          дані про інший документ, що посвідчує особу)

відомості про неповнолітніх осіб, які прибули разом з особою, яка переміщується
______________________________________________________________
______________________________________________________________
адреса, за якою з особою може здійснюватися офіційне листування або вручення офіційної кореспонденції __________________________

______________________________________________________________                (вулиця, номер будинку, номер квартири, найменування населеного пункту, району, області)

контактний номер телефону __________________________

про те, що він (вона) постійно проживав (проживала) в ______________

_____________________________________________________________              (вулиця, номер будинку, номер квартири, найменування населеного пункту, району, області)

_____________________ і перемістився (перемістилася)

 

в ________________________________________________________

(вулиця, номер будинку, номер квартири, найменування населеного пункту, району, області)

__________________________ “____” ________________ 20___ р.

Довідка пред’являється разом з паспортом громадянина України або іншим документом, що посвідчує особу.

 

Посадова особа уповноваженого органу


___________________
(підпис)

 

М.П. “____” __________________ 20___ р.

______________________________________________________________місце для службової інформації

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

(лінія відрізу)

 

ВІДРИВНИЙ ТАЛОН до довідки від __________ № ___________

Виданої ______________________________________________________________
(прізвище, ім’я та по батькові)

______________________________________________________________
(серія, номер, дата та суб’єкт видачі паспорта громадянина України/
дані про інший документ,  що посвідчує особу)

____________________
(дата)

______________________________
(підпис особи, якій видано довідку)

______________________________________________________________місце для службової інформації

 

 


Додаток № 3 до Рекомендації

слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин «Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення антитерористичної операції».

 

ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ

до проекту постанови Кабінету Міністрів України

"Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 року № 535

"Про затвердження Порядку використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим особам та особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції"

Чинна редакція

Редакція з запропонованими змінами

Постанова Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 року № 535

"Про затвердження Порядку використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим особам та особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції"

назва Постанови

 

Про затвердження Порядку використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим особам та особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції

 

назва Постанови

 

Про затвердження Порядку використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим та внутрішньо переміщеним особам

Кабінет Міністрів України постановляє:

Затвердити Порядок використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим особам та особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, що додається.

 

Кабінет Міністрів України постановляє:

Затвердити Порядок використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим та внутрішньо переміщеним особам, що додається.

 

Порядок

використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим особам та особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції

назва Порядку

 

Порядок

використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим особам та особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції

 

назва Порядку

 

Порядок

використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим та внутрішньо переміщеним особам

1. Цей Порядок визначає механізм використання коштів, що надійшли в національній та іноземній валюті Мінсоцполітики від фізичних та юридичних осіб, резидентів і нерезидентів як благодійні внески, гранти та дарунки (далі - кошти) для надання одноразової грошової допомоги (далі - грошова допомога) постраждалим особам та особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, перебувають у складних життєвих обставинах, що спричинені соціальним становищем, внаслідок яких особа частково або повністю не має (не набула або втратила) здатність чи можливість самостійно піклуватися про особисте (сімейне) життя та брати участь у суспільному житті) (далі - постраждала чи внутрішньо переміщена особа).

 

1. Цей Порядок визначає механізм використання коштів, що надійшли в національній та іноземній валюті Мінсоцполітики від фізичних та юридичних осіб, резидентів і нерезидентів як благодійні внески, гранти та дарунки (далі - кошти) для надання одноразової грошової допомоги (далі - грошова допомога) постраждалим та внутрішньо переміщеним особам, а також особам, які перебувають у складних життєвих обставинах, що спричинені соціальним становищем, внаслідок яких особа частково або повністю не має (не набула або втратила) здатність чи можливість самостійно піклуватися про особисте (сімейне) життя та брати участь у суспільному житті) (далі - постраждала чи внутрішньо переміщена особа).

 

2. Мінсоцполітики:

1) відкриває:

рахунок 3125 “Рахунок для зарахування до спеціального фонду державного бюджету власних надходжень бюджетних установ” за програмою “Одноразові виплати жінкам, яким присвоєно почесне звання України “Мати-героїня”, інвалідам і непрацюючим малозабезпеченим особам та особам, які постраждали від торгівлі людьми” для зарахування коштів у національній валюті;

валютний рахунок у публічному акціонерному товаристві “Державний експортно-імпортний банк України” для зарахування коштів в іноземній валюті з подальшою конвертацією у національну валюту і перерахуванням на рахунок, зазначений в абзаці другому цього підпункту;

2) утворює комісію з питань розподілу коштів для надання грошової допомоги постраждалим чи внутрішньо переміщеним особам (далі - комісія), до складу якої включаються представники Мінфіну, Мінекономрозвитку, МВС, МОН, Мінрегіону, МОЗ, ДСНС, Казначейства та голова громадської ради при Мінсоцполітики, завданням якої є здійснення розподілу коштів між областями та м. Києвом за поданням обласних, Київської міської держадміністрацій.

 

2. Мінсоцполітики:

1) відкриває:

рахунок 3125 “Рахунок для зарахування до спеціального фонду державного бюджету власних надходжень бюджетних установ” за програмою “Одноразові виплати жінкам, яким присвоєно почесне звання України “Мати-героїня”, інвалідам і непрацюючим малозабезпеченим особам та особам, які постраждали від торгівлі людьми” для зарахування коштів у національній валюті;

валютний рахунок у публічному акціонерному товаристві “Державний експортно-імпортний банк України” для зарахування коштів в іноземній валюті з подальшою конвертацією у національну валюту і перерахуванням на рахунок, зазначений в абзаці другому цього підпункту;

2) утворює комісію з питань розподілу коштів для надання грошової допомоги постраждалим чи внутрішньо переміщеним особам (далі - комісія), до складу якої включаються представники Мінфіну, Мінекономрозвитку, МВС, МОН, Мінрегіону, МОЗ, ДСНС, Казначейства та голова громадської ради при Мінсоцполітики, завданням якої є здійснення розподілу коштів між областями та м. Києвом за поданням обласних, Київської міської держадміністрацій.

 

3. Районні, районні в м. Києві держадміністрації та виконавчі комітети міст обласного підпорядкування утворюють комісії з розгляду питань надання грошової допомоги постраждалим чи внутрішньо переміщеним особам (далі - місцеві комісії), до складу яких включаються представники структурних підрозділів відповідних держадміністрацій та виконавчих комітетів з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, а також відповідних органів внутрішніх справ, територіальних підрозділів ДМС. Місцеві комісії мають право в установленому порядку залучати до своєї роботи відповідних фахівців державних органів, представників громадських рад при місцевих органах виконавчої влади, громадських об’єднань.

 

3. Районні, районні в м. Києві держадміністрації та виконавчі комітети міст обласного підпорядкування утворюють комісії з розгляду питань надання грошової допомоги постраждалим чи внутрішньо переміщеним особам (далі - місцеві комісії), до складу яких включаються представники структурних підрозділів відповідних держадміністрацій та виконавчих комітетів з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення.

Місцеві комісії мають право в установленому порядку залучати до своєї роботи відповідних фахівців державних органів, представників громадських рад при місцевих органах виконавчої влади, громадських об’єднань.

 

4. Для отримання грошової допомоги постраждала чи внутрішньо переміщена особа звертається до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районної, районної в м. Києві держадміністрації, структурного підрозділу з питань соціального захисту населення виконавчого органу міської, районної у місті (у разі створення) ради (далі - органи соціального захисту населення) за місцем реєстрації проживання або фактичним місцем перебування з відповідною заявою, в якій зазначає причини необхідності надання їй грошової допомоги та реквізити рахунка, відкритого у банківській установі.

До заяви додаються:

копія документа, що посвідчує особу;

копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

копії документів, що підтверджують родинні стосунки (свідоцтво про одруження, свідоцтво про народження дітей);

копія довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції (для зазначеної категорії осіб);

медична довідка про стан здоров’я особи або висновок медико-соціальної експертизи про встановлення інвалідності (у разі необхідності).

Орган соціального захисту населення, до якого надійшла заява про надання грошової допомоги, після проведення перевірки правильності оформлення заяви, достовірності викладених у ній відомостей про заявника та наявності документів, зазначених в абзацах третьому - сьомому цього пункту, приймає заяву та додані до неї документи і проводить перевірку щодо отримання особою грошової допомоги раніше.

У разі коли особа раніше не отримувала грошової допомоги, орган соціального захисту населення передає заяву та додані до неї документи на розгляд місцевої комісії.

У разі коли особа раніше отримувала грошову допомогу, орган соціального захисту населення повертає їй подані документи та повідомляє про відмову у наданні грошової допомоги у зв’язку з тим, що така допомога надається лише один раз.

 

4. Для отримання грошової допомоги постраждала чи внутрішньо переміщена особа звертається до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районної, районної в м. Києві держадміністрації, структурного підрозділу з питань соціального захисту населення виконавчого органу міської, районної у місті (у разі створення) ради (далі - органи соціального захисту населення) за фактичним місцем проживання з відповідною заявою, в якій зазначає причини необхідності надання їй грошової допомоги та реквізити рахунка, відкритого у банківській установі.

 

До заяви додаються:

копія документа, що посвідчує особу;

копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

копії документів, що підтверджують родинні стосунки (свідоцтво про одруження, свідоцтво про народження дітей);

копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для зазначеної категорії осіб);

медична довідка про стан здоров’я особи або висновок медико-соціальної експертизи про встановлення інвалідності (у разі необхідності).

 

Орган соціального захисту населення, до якого надійшла заява про надання грошової допомоги, після проведення перевірки правильності оформлення заяви, достовірності викладених у ній відомостей про заявника та наявності документів, зазначених в абзацах третьому - сьомому цього пункту, приймає заяву та додані до неї документи і проводить перевірку щодо отримання особою грошової допомоги раніше.

У разі коли особа раніше не отримувала грошової допомоги, орган соціального захисту населення передає заяву та додані до неї документи на розгляд місцевої комісії.

У разі коли особа раніше отримувала грошову допомогу, орган соціального захисту населення повертає їй подані документи та повідомляє про відмову у наданні грошової допомоги у зв’язку з тим, що така допомога надається лише один раз.

 

5. Місцева комісія за результатами розгляду поданих документів приймає рішення про доцільність надання грошової допомоги, її розмір або відмову у наданні грошової допомоги щодо кожної особи, яка подала заяву про отримання грошової допомоги.

Рішення місцевої комісії приймаються більшістю голосів її затвердженого складу та оформляються протоколом, у якому зазначається список осіб, яким може бути надана грошова допомога (далі - отримувачі), та її розміри, а також список осіб, яким у наданні грошової допомоги відмовлено з обґрунтуванням відмови щодо кожної такої особи.

Місцева комісія складає реєстр отримувачів (далі - реєстр).

 

Протокол засідання місцевої комісії та реєстр підписуються усіма членами місцевої комісії, присутніми на її засіданні.

Витяг з протоколу засідання місцевої комісії надається під розписку (або надсилається поштою) особам, щодо яких прийнято рішення про відмову у наданні грошової допомоги, органом соціального захисту населення.

 

5. Місцева комісія за результатами розгляду поданих документів приймає рішення про доцільність надання грошової допомоги, її розмір або відмову у наданні грошової допомоги щодо кожної особи, яка подала заяву про отримання грошової допомоги.

Рішення місцевої комісії приймаються більшістю голосів її затвердженого складу та оформляються протоколом, у якому зазначається список осіб, яким може бути надана грошова допомога (далі - отримувачі), та її розміри, а також список осіб, яким у наданні грошової допомоги відмовлено з обґрунтуванням відмови щодо кожної такої особи.

Місцева комісія складає реєстр отримувачів грошової допомоги (далі - реєстр).

Протокол засідання місцевої комісії та реєстр підписуються усіма членами місцевої комісії, присутніми на її засіданні.

Витяг з протоколу засідання місцевої комісії надається під розписку (або надсилається поштою) особам, щодо яких прийнято рішення про відмову у наданні грошової допомоги, органом соціального захисту населення.

 

6. Органи соціального захисту населення подають щомісяця 1 і 15 числа реєстри структурним підрозділам з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської держадміністрацій (далі - регіональні органи соціального захисту населення).

 

6. Органи соціального захисту населення подають щомісяця 1 і 15 числа реєстри структурним підрозділам з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської держадміністрацій (далі - регіональні органи соціального захисту населення).

 

7. Регіональні органи соціального захисту населення протягом п’яти робочих днів з дня надходження реєстрів від органів соціального захисту населення формують подання про виділення коштів для надання грошової допомоги отримувачам, що підписується керівником (заступником керівника) регіонального органу соціального захисту населення та затверджується головою обласної, Київської міської держадміністрації (далі - подання), яке разом з реєстрами подається до Мінсоцполітики.

 

7. Регіональні органи соціального захисту населення протягом п’яти робочих днів з дня надходження реєстрів від органів соціального захисту населення формують подання про виділення коштів для надання грошової допомоги отримувачам, що підписується керівником (заступником керівника) регіонального органу соціального захисту населення та затверджується головою обласної, Київської міської держадміністрації (далі - подання), яке разом з реєстрами подається до Мінсоцполітики.

 

8. Мінсоцполітики на підставі отриманого подання готує пропозиції про розміри грошової допомоги в розрізі категорій отримувачів і розподіл коштів між областями та м. Києвом у межах наявного залишку на рахунках і подає їх на розгляд комісії.

Комісія розглядає та затверджує розміри грошової допомоги і розподіл коштів між областями та м. Києвом.

 

8. Мінсоцполітики на підставі отриманого подання готує пропозиції про розміри грошової допомоги в розрізі категорій отримувачів і розподіл коштів між областями та м. Києвом у межах наявного залишку на рахунках і подає їх на розгляд комісії.

Комісія розглядає та затверджує розміри грошової допомоги і розподіл коштів між областями та м. Києвом.

 

9. Мінсоцполітики на підставі затвердженого комісією розподілу коштів перераховує кошти на відкриті органами Казначейства рахунки, призначені для зарахування до спеціального фонду державного бюджету власних надходжень регіональних органів соціального захисту населення, а також доводить до регіональних органів соціального захисту населення рішення про розміри грошової допомоги в розрізі категорій отримувачів і розподіл коштів між областями та м. Києвом.

 

9. Мінсоцполітики на підставі затвердженого комісією розподілу коштів перераховує кошти на відкриті органами Казначейства рахунки, призначені для зарахування до спеціального фонду державного бюджету власних надходжень регіональних органів соціального захисту населення, а також доводить до регіональних органів соціального захисту населення рішення про розміри грошової допомоги в розрізі категорій отримувачів і розподіл коштів між областями та м. Києвом.

 

10. Регіональні органи соціального захисту населення:

перераховують кошти на відкриті органами Казначейства рахунки органів соціального захисту населення протягом трьох робочих днів з дня надходження коштів від Мінсоцполітики;

подають зведений звіт Мінсоцполітики про суму перерахованої грошової допомоги на особові рахунки отримувачів, відкриті у банківських установах, до 15 числа місяця, що настає за звітним періодом.

 

10. Регіональні органи соціального захисту населення:

перераховують кошти на відкриті органами Казначейства рахунки органів соціального захисту населення протягом трьох робочих днів з дня надходження коштів від Мінсоцполітики;

подають зведений звіт Мінсоцполітики про суму перерахованої грошової допомоги на особові рахунки отримувачів, відкриті у банківських установах, до 15 числа місяця, що настає за звітним періодом.

 

11. Органи соціального захисту населення:

перераховують грошову допомогу на особові рахунки отримувачів, відкриті у банківських установах, протягом трьох робочих днів з дня надходження коштів від регіональних органів соціального захисту населення;

подають звіт регіональним органам соціального захисту населення про суму перерахованої грошової допомоги на особові рахунки отримувачів, відкриті у банківських установах, до 10 числа місяця, що настає за звітним періодом.

 

11. Органи соціального захисту населення:

перераховують грошову допомогу на особові рахунки отримувачів протягом трьох робочих днів з дня надходження коштів від регіональних органів соціального захисту населення;

 

подають звіт регіональним органам соціального захисту населення про суму перерахованої грошової допомоги на особові рахунки отримувачів, відкриті у банківських установах, до 10 числа місяця, що настає за звітним періодом.

 

12. У встановленому законодавством порядку здійснюються:

відкриття рахунків, реєстрація, облік зобов’язань в органах Казначейства та операції, пов’язані з використанням коштів;

відображення у первинному та бухгалтерському обліку інформації про використання коштів;

складення та подання фінансової звітності про використання коштів, а також контроль за їх цільовим та ефективним витрачанням

12. У встановленому законодавством порядку здійснюються:

відкриття рахунків, реєстрація, облік зобов’язань в органах Казначейства та операції, пов’язані з використанням коштів;

відображення у первинному та бухгалтерському обліку інформації про використання коштів;

складення та подання фінансової звітності про використання коштів, а також контроль за їх цільовим та ефективним витрачанням

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31