Сьогодні Голова комітету ВРУ з прав людини, Заступник голови Партії «Батьківщина» Григорій Немиря взяв участь у дискусії «Окуповані території:  захист прав людини та перспективи реінтеграції», організованій Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України за  підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

 

«Вже п‘ять місяців діє новий закон щодо захисту прав і свобод внутрішніх переселенців, але до останнього два поспіль уряди зволікали з внесенням необхідних змін до своєї постанови № 509. В результаті страждали сотні тисяч наших громадян: їм було призупинено соціальні виплати. Хто понесе за це відповідальність? Більше того нові урядові зміни до постанови № 637, які також були ухвалені минулого тижня, запровадили механізм покарання внутрішніх переселенців за те, що вони дозволяють собі вільно переміщуватись країною. Варто наголосити, що подібні перестороги і обмеження не передбачені щодо жодної іншої групи громадян України», - наголосив Григорій Немиря.

 

«На жаль, Уряд досі вважає переселенців злочинцями і постійно підозрює їх у вчиненні якихось злочинів». 

 

За його словами, громадське обговорення зазначених змін не проводилося, а у пояснювальній записці Міністерства Соціальної політики до цих документів було вказано, що вони не потребують обговорення з громадськістю, що суперечить законодавству України.

 

«Замість того, щоб полегшити життя внутрішніх переселенців - майже 2-х мільйонів наших громадян Уряд створює нові перешкоди для них, порушуючи їхні права та свободи», - сказав Голова Комітету.

 

Він також повідомив, що 15 червня планується провести розширене засідання Комітету ВРУ з прав людини, де має виступити представник – член КМУ для звіту з цього питання, в  тому числі щодо виконання Рекомендацій парламентських слухань на тему «Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на тимчасово неконтрольованій території в зоні. Відповідний лист було направлено до Прем‘єр-міністра України Володимира Гройсмана.

 

Григорій Немиря також наголосив на нагальній необхідності розробити державну стратегію щодо питання внутрішньо переміщених осіб та тимчасово окупованих територій. 

 

"У нас є відповідне міністерство, але відсутня політика та стратегія. Без цього ми не можемо рухатися далі. Без такої стратегії ми будемо залишатися заручниками політичної або економічної доцільності. Внутрішні переселенці - це частина вирішення ситуації в Україні, а не проблема",- сказав він.

 

У свою чергу народний депутат Сергій Тарута також звернув увагу на абсолютну відсутність будь-якої політики у сфері захисту прав і свобод внутрішніх переселенців.


"Сьогодні ми спостерігаємо абсолютно незбалансовану позицію між інституціями, які опікуються цією сферою: СНБО, Урядом та Парламентом. Ми повинні негайно розробити державну політику у цій сфері
",- сказав він. 


Віце-спікер ВРУ Ірина Геращенко наголосила, що з початку травня значно погіршилася безпекова ситуація на Донбасі, що заважає вирішенню гуманітарних завдань на цій території, та закликала світову спільноту зробити питання захисту прав і свобод людини на Сході України та в Криму пріоритетними питаннями свого порядку денного.

 

"Українська влада повинна робити усе можливе, щоб питання Донбасу та Криму залишалося у центрі уваги демократичного світу",- сказала вона. 

 

"Державна політика по відношенню до людей, які постраждали внаслідок конфлікту на Донбасі - це створення нових проблем для них. Якщо ми будемо постійно перевіряти цих людей, змушувати їх щось доводити, то ми просто втратимо їх як громадян України", - сказала координатор правового напрямку Ініціативи «Восток-СОС» Олександра Дворецька.

 

Експерт Ради Європи з питань внутрішньо переміщених осіб Ерін Муні підкреслила, що права і свободи внутрішніх переселенців мають бути захищені згідно норм міжнародного права та національного законодавства України. Вона повідомила, що експерти Ради Європи працюють разом з представниками нашої держави для надання рекомендацій з покращення законодавства у цій сфері.

 

"Позбавлення внутрішніх переселенців основоположних прав і свобод є неприйнятним. Наприклад, наявність або відсутність реєстрації не може бути причиною для цього. Пенсії мають виплачуватися громадянам України, незалежно від того де вони мешкають",- сказала вона.

 

У дискусії брали участь Віце-спікер ВРУ Ірина Геращенко, Голова Комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич, Експерт Ради Європи з питань внутрішньо переміщених осіб Ерін Муні (Торонто), Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, народні депутати України, представники неурядових організацій, зокрема координатор правового напрямку Ініціативи «Восток-СОС» Олександра Дворецька і Голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, та експерти.

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 09:27
09 травня 2024 14:51
03 травня 2024 10:15
02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16