Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

 

Члени Комітету рекомендували ВРУ прийняти у другому читанні і в цілому Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу) реєстр. № 3501 в редакції, запропонованій Комітетом.

 

Члени Комітету обговорили Проект Постанови про звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, світових лідерів та всіх членів міжнародного співтовариства щодо засудження порушень прав і свобод кримськотатарського народу в частині заборони окупаційною владою РФ на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Меджлісу та визнання його екстремістською організацією, реєстр. № 4247, внесений народними депутатами України Логвинським Г.В., Березою Б.Ю., Луценком І.В., Скуратовським С.І.,  Гончаренком О.О., Сотник О.С. , рекомендували парламенту прийняти її за основу та в цілому. Крім того, було вирішено, що Голова комітету Григорій Немиря звернеться до спікера ВРУ з проханням розглянути зазначену постанову у цей четвер.

 

Йшлося також про звернення Уповноваженого  Верховної Ради України з прав людини про сприяння внесенню змін до Закону України «Про державну службу» (щодо збереження конституційних гарантій самостійності і незалежності  інституції Омбудсмена).

 

Члени Комітету прийняли рішення провести 7-8 квітня розширене виїзне засідання Комітету у Донецькій і Луганській областях з метою моніторингу дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та громадян України, які проживають в зоні проведення антитерористичної операції,  та аналізу практики застосування чинного законодавства з питань ВПО.

 

"Проведення такого виїзного засідання є особливо актуальним після того, як 17 лютого у нас відбулися парламентські слухання з питань дотримання прав і свобод внутрішніх переселенців. Відповідний документ містить 74 конкретні рекомендації Президенту, КМУ, ВРУ та міжнародним організаціям щодо вирішення проблем ВПО, зокрема йдеться про соціальну допомогу, виплату пенсій, відшкодування втраченого майна, тощо. На жаль, сьогодні через відсутність кворуму рекомендації не були ухвалені парламентом",- сказав Григорій Немиря.

 

Крім того, на засіданні Комітету  експерт Всеукраїнського благодійного фонду "Право на захист" Олена Виноградова презентувала звіт про проведення моніторингу стану виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» № 921-VIII від 24 грудня 2015 року в Донецькій, Луганській, Запорізькій, Дніпропетровській та Харківській областях.


Моніторинг проводився в рамках проекту «Адвокація, захист прав людини та юридична допомога ВПО», який реалізується ВБФ «Право на захист» за підтримки Агентства ООН у справах біженців (UNHCR) в п’яти областях України: Дніпропетровській, Донецькій, Луганській, Харківській і Запорізькій в період з 22 лютого по 04 березня 2016 року.

 

"На жаль, була виявлена низка кричущих порушень прав і свобод вимушених переселенців. Влада має негайно виправити ситуацію і відновити права цієї категорії громадян України",- сказала Олена Виноградова.

 

Так, за її словами, норма, яка вимагає встановити безстроковість довідки ВПО не виконується на практиці (також ті ВПО, що беруться на облік вперше після 13 січня 2016 року, переважно отримують довідки терміном дії на 6 місяців), деякі УПСЗН досі не беруть на облік людей без реєстрації місця проживання на тимчасово непідконтрольній території, процедура реєстрації дітей без супроводу залишається незрозумілою як для працівників служб у справах дітей, так і для ВПО, не ведеться робота з інформування ВПО щодо їхніх прав, тощо.


За словами, Григорія Немирі до функцій Комітету належить і моніторинг за тим, як
органи  державної влади реалізують закон про дотримання прав і свобод внутрішніх переселенців, та наголосив, що у цій сфері дуже важливою є співпраця Комітету з громадськими організаціями.

 

"Ми вдячні міжнародним і громадським організація, зокрема ВБФ "Право на захист" за допомогу та співпрацю у цій сфері",- сказав він.

 

Члени Комітету також підтвердили свою позицію, висловлену на попередніх засіданнях Комітету  щодо справи затриманого блогера Руслана Коцаби, та прийняли рішення заслухати інформацію Уповноваженого ВРУ з прав людини з цього приводу на одному з наступних засідань Комітету.

 

Крім того, на прохання Голови Комітету після обговорення процедурних та змістовних аспектів роботи Комітету, зокрема щодо  подій у Львові 19 березня цього року, члени Комітету одноголосно підтримали позицію з цього приводу, висловлену 21 березня

(http://kompravlud.rada.gov.ua/kompravlud/control/uk/publish/article?art_id=52410&cat_id=45376)

 

На засіданні Комітету 30 березня були присутні наступні народні депутати-члени Комітету:

 

Голова Комітету Григорій Немиря

Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан

Заступник Голови Комітету Георгій Логвинський

Секретар Комітету Вадим Рабінович

Член Комітету Василь Брензович

Член Комітету Ірина Суслова

Член Комітету Рефат Чубаров

Член Комітету Мустафа Джемілєв

 

    

FullSizeRender

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 09:27
09 травня 2024 14:51
03 травня 2024 10:15
02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16