Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан звернувся з вітальним словом до делегатів 5-го З’їзду німців України, який відбувся 8 грудня 2013 року.

У свої промові Голова Комітету відзначив, що німецька  національна спільнота посідає чільне місце у багатоетнічному складі населення України.  Німці України – завжди були, є і будуть невід’ємною складовою частиною української громади.

Як підтверджують роки незалежності, зазначив Валерій Пацкан, політична і соціальна стабільність в Україні можлива лише за умов гармонічних міжнаціональних відносин. Демократичною і справді незалежною Україна буде лише тоді, коли будуть всебічно задоволені духовні і культурні потреби усіх етносів, що проживають в Україні. Від цього залежить добробут країни, внутрішній спокій та міжнародний авторитет. Саме тому в Комітеті особлива увага приділяється питанням етнонаціональної політики, формуванню законодавства у цій сфері на засадах забезпечення умов для рівноправного розвитку культур та їх взаємозбагачення.

Валерій Пацкан поінформував делегатів, що очолюваний ним Комітет є активним учасником міжнародного співробітництва у сфері захисту прав національних меншин з країнами, що мають з Україною етнічно споріднені спільноти, в тому числі і з Німеччиною. Так, навесні цього року в Комітеті відбулась зустріч із Надзвичайним та повноважним послом Федеративної республіки  Німеччина  в Україні паном Крістофом Вайлем  та німецькими парламентарями. Під час зустрічі обговорювались можливості співпраці в напрямку вдосконалення українського законодавства у сфері захисту прав та свобод людини і громадянина та приведення його у відповідність до європейських стандартів.

Голова Комітету відзначив значний досвід, нагромаджений німецькою спільнотою, успішного вирішення різноманітних етнонаціональних проблем. І цей досвід є надзвичайно цінним. Німецькі культурні товариства плідно працюють в напрямку збереження і розвитку національної самосвідомості німецького народу, його культури, мови цим самим сприяючи створенню сприятливих умов для розвитку німецької меншини в Україні.

Завершуючи свій виступ, Валерій Пацкан висловив подяку німецькій національній спільноті як за співпрацю з Комітетом зокрема, так і за активну підтримку демократичних перетворень в Україні в цілому та побажав учасникам п’ятого З’їзду  німців України наснаги та подальших здобутків в етносоціальному та культурному розвитку німецької національної меншини.

 

 

                                      

 

 

                                      

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів документів”

26 листопада 2014 14:09
18 вересня 2014 12:09
26 червня 2014 16:06
19 червня 2014 13:57
19 червня 2014 13:52
10 червня 2014 09:59
22 травня 2014 12:21
06 травня 2014 09:29
05 травня 2014 17:37
27 березня 2014 12:33