Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин  Валерій Пацкан взяв участь у семінарі «Співробітництво Омбудсменів Східного партнерства», який розпочав свою роботу 3 вересня цього року у м. Києві.

Звертаючись до учасників заходу з вітальним словом, Валерій Пацкан відзначив важливість цього проекту, адже він дозволив об’єднати зусилля Омбудсменів різних країн задля захисту та просування міжнародних стандартів у сфері прав та свобод людини.

«Знаменним є те, що наша зустріч відбувається напередодні дуже важливого для нашої держави події - Вільнюського саміту «Східного партнерства» від якого Україна очікує підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом. І захист прав людини - один з ключових критеріїв на шляху досягнення цієї мети, а також подальшої інтеграції нашої держави в європейське співтовариство», - зауважив Валерій Пацкан.

Голова Комітету ознайомив учасників заходу з діяльністю очолюваного ним парламентського комітету, який є профільним з цілої низки питань у галузі законодавчого регулювання прав людини та діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та навів приклад успішної співпраці Омбудсмена із законодавчим органом - врегулювання на законодавчому рівні формування національного превентивного механізму щодо недопущення катувань. На виконання контрольних функцій члени Комітету спільно з Уповноваженим поклали початок здійсненню моніторингу дотримання прав людини в місцях несвободи.

«Ми також пройшли спільний шлях у вдосконаленні інституційного механізму у сфері захисту персональних даних. Результатом цього стало прийняття Закону, яким на Омбудсмена покладено функції уповноваженого органу контролю за виконанням законодавства у сфері захисту персональних даних. Зараз працюємо над формуванням законодавства про свободу мирних зборів і над вдосконаленням закону «Про запобігання та протидію дискримінації». Уповноважений з прав людини і його представники включені до складу робочих груп, їхні зауваження враховуються при прийнятті рішень», - зазначив Валерій Пацкан.

Голова Комітету підкреслив, що Комітет приділяє значну увагу співпраці з Омбудсменом з питань звернення громадян: «В умовах, коли некерованість посадових осіб носить системний характер, а судова влада не завжди стає на захист прав громадян все більше зростає число звернень до Уповноваженого з прав людини».

Завершуючи свою промову, Валерій Пацкан висловив впевненість, що дискусії проведені в рамках семінару дозволять не тільки поділитися досвідом, а й виробити ефективні механізми просування та захисту прав людини.

 

 

                

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів документів”

26 листопада 2014 14:09
18 вересня 2014 12:09
26 червня 2014 16:06
19 червня 2014 13:57
19 червня 2014 13:52
10 червня 2014 09:59
22 травня 2014 12:21
06 травня 2014 09:29
05 травня 2014 17:37
27 березня 2014 12:33