У Комітеті Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин відбулась презентація Вестмінстерським консорціумом за демократію другого видання «Права людини та парламенти: посібник для членів парламенту та працівників Апарату Верховної Ради України» та «Проект принципів та директив щодо ролі парламентів у захисті і реалізації прав людини».

У своєму привітанні до учасників заходу керівник програм Вестмінстерського консорціуму сприяння парламентам та демократії Джордж Куннат підкреслив особливу роль парламенту у захисті і реалізації прав людини. Представляючи друге видання посібника, Джордж Куннат зауважив, що парламент, як найголовніший представницький орган держави, має особливу демократичну легітимність, яку слід використовувати для поширення культури поваги до захисту та реалізації прав людини. Враховуючи специфіку функцій та роль у законотворчому процесі, парламент має найкращі можливості передбачити ефективні засоби для запобігання порушень та подбати про те, щоб національне законодавство передбачало практичні та ефективні способи захисту прав і свобод людини у випадку їх порушення.

З роботою Спільного комітету з прав людини парламенту Великобританії учасників заходу ознайомив Марк Дейвіс - представник Апарату Палати Лордів та Спільного комітету з прав людини парламенту Великобританії. Представляючи «Проект принципів та директив щодо ролі парламентів у захисті і реалізації прав людини», Марк Дейвіс підкреслив, що парламент, як державний орган, поділяє з виконавчою і судовою гілками влади обов’язок поважати, захищати і дотримуватися прав людини.

В свою чергу, Голова Комітету Валерій Пацкан звернув увагу гостей на те, що Комітет після парламентських виборів у жовтні 2012 року працює у новому складі, тому для членів Комітету, серед яких більшість – новообрані, такий обмін досвідом, відкрита дискусія та обговорення питань прав людини є особливо важливими. Подякувавши керівництву Вестмінстерського консорціуму за демократію за можливість ознайомитися з найкращими практиками та досвідом у сфері захисту прав людини, Валерій Пацкан підкреслив, що зазначений досвід буде використовуватись у подальшій  роботі Комітету.

 

 

                                           

   

                                                      

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів документів”

26 листопада 2014 14:09
18 вересня 2014 12:09
26 червня 2014 16:06
19 червня 2014 13:57
19 червня 2014 13:52
10 червня 2014 09:59
22 травня 2014 12:21
06 травня 2014 09:29
05 травня 2014 17:37
27 березня 2014 12:33