25 лютого 2013 року відбулась зустріч Голови Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерія Пацкана з Надзвичайним і Повноважним Послом Угорщини в Україні Міхалем Баєром.

Голова Комітету Валерій Пацкан поінформував Посла Угорщини в Україні Міхаля Баєра про основні питання, які належать до предмету відання Комітету, до яких, зокрема, належать: додержання прав і свобод людини і громадянина; етнонаціональна політика, міжнаціональні відносини, права корінних народів і національних меншин в Україні; громадянство, статус іноземців та осіб без громадянства; імміграція, біженці та надання притулку в Україні; забезпечення зв’язків з українцями за кордоном тощо.

Валерій Пацкан зазначив, що Комітет, відповідно до покладених на нього завдань, активно співпрацює з багатьма міжнародними інституціями, такими як: Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародна організація з міграції, Комісія ООН з прав людини, Рада Європи,  Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

В свою чергу Надзвичайний і Повноважний Посол Міхаль Баєр повідомив учасників зустрічі про те, що угорська меншина в Україні, на відміну від більшості інших меншин, має досить компактне розселення і проживає в основному в Закарпатті. Сьогодні в Україні мешкає близько 156 тисяч угорців, що становить 0,4% від усього населення держави.

Загалом, зауважив Міхаль Баєр, серед національних меншин України угорська національна меншина є однією з найбільш консолідованих етнічних груп, які активно користуються наданими законодавством правами. Інтереси угорської меншини в Україні представляють численні громадські організації, які фінансуються як з членських внесків, так і за рахунок благодійних пожертвувань.

Серед основних проблем, з якими стикається угорська національна меншина в Україні, Міхаль Баєр виділив мовну проблему, зокрема щодо вивчення української мови, що пов’язана з компактним проживанням угорців та обмеженим колом їхнього спілкування. В україномовному середовищі. Тому зазначена проблема потребує уваги на державному рівні.

Голова Комітету Валерій Пацкан звернув увагу Міхаля Баєра на те, що у травні цього року на виїзному засіданні Комітету планується розглянути питання про стан забезпечення прав національних меншин у Закарпатській області та запропонував Надзвичайному і Повноважному Послу долучитися до цього заходу.

В ході зустрічі сторони обговорили пріоритети сучасної етнонаціональної політики з метою формування громадянського суспільства, в якому гармонійно розвиватимуться всі етноси та етнічні групи, та можливості активізації співпраці на рівні парламентських комітетів та депутатських груп з міжпарламентських зв’язків із зарубіжними країнами, що сприятиме вирішенню актуальних питань українсько-угорського співробітництва.

         З боку Комітету у зустрічі взяли участь: Голова Комітету Валерій Пацкан, завідувач секретаріату Комітету Володимир Сімон.

         Посольство Угорщини в Україні представляв Надзвичайний і Повноважний Посол Міхаль Баєр.

 

 

                                                                    

 

 

                                                                    

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів документів”

26 листопада 2014 14:09
18 вересня 2014 12:09
26 червня 2014 16:06
19 червня 2014 13:57
19 червня 2014 13:52
10 червня 2014 09:59
22 травня 2014 12:21
06 травня 2014 09:29
05 травня 2014 17:37
27 березня 2014 12:33