Зустріч Голови Комітету Верховної Ради України Зарубінського О.О. з Андреа Рігоні – доповідачем Комітету Парламентської асамблеї Ради Європи з питань міграції, біженців і переміщених осіб

 

5 липня 2012 року Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин    О.О. Зарубінський зустрівся з Андреа Рігоні - доповідачем Комітету Парламентської асамблеї Ради Європи з питань міграції, біженців і переміщених осіб, який перебуває в Україні з метою вивчення ситуації у міграційній сфері для підготовки доповіді «Менеджмент змішаної міграції та проблеми надання політичного притулку за межами Європейського Союзу».

Голова Комітету зазначив, шо головні функції щодо опрацювання та підготовки до розгляду законопроектів у сфері міграції віднесено до повноважень Комітету, який, в свою чергу, постійно та наполегливо працює над удосконаленням міграційного законодавства.

Зокрема, тільки в 2011/2012 роках прийнято нову редакцію Закону Украни “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, нову редакцію Закону України “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту”, внесено низку змін до Закону України “Про громадянство України”, “Про порядок в’їзду в Україну та виїзду з України громадян України” “Про імміграцію” та до інших Законів.

         Зарубінський О.О. наголосив, що Комітет тісно співпрацює з  Управлінням Верховного комісара ООН у справах  біженців, Міжнародною організацією з міграції, Комісією ООН з прав людини  відповідно  до  статутних  завдань  зазначених організацій, що збігаються з компетенцією Комітету. В грудні 2011 в Комітеті відбулася церемонія підписання Меморандуму про взаємопорозуміння і співпрацю між Комітетом та Представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні - це перший документ про співпрацю з представництвом міжнародної організації, укладений Комітетом. І цей крок було зроблено із усвідомленням надзвичайної ваги питань міграційної політики для нашої держави.

         Голова Комітету окремо відзначив і формування виконавчого механізму регулювання міграційних процесів. Наголосивши, що Комітет був одним із ідеологів створення Державної міграційної служби України - єдиного державного органу виконавчої влади до повноважень якого віднесено  державне регулювання міграційних процесів.

         Особливий інтерес гостей викликало також питання пунктів тимчасового розміщення біженців. У своїй відповіді Голова Комітету зазначив, що у зв’язку зі вступом у дію нового Закону України “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту”, яким передбачено запровадження інституту додаткового захисту, кількість іноземців та осіб без громадянства, які мають бажання отримати захист в Україні, значно зростає у порівнянні з минулими роками. У зв’язку з цим, потребує розбудови мережа пунктів тимчасового розміщення біженців. На даний час в Україні діє два пункти тимчасового розміщення біженців: в м. Одеса та у Закарпатській області. Здійснення заходів щодо завершення реконструкції аналогічного пункту у Київській області та введення його в експлуатацію в 2012 році затруднюється у зв’язку з тим, що Законом України “Про державний бюджет України на 2012 рік” не передбачено достатнього обсягу коштів на ці цілі.

Зарубінський О.О. також відзначив, що значна увага в Комітеті приділяється і вирішенню питань, пов’язаних із адаптацією та інтеграцією біженців і осіб, які потребують додаткового захисту, в українське суспільство.

На завершення бесіди сторони відзначили важливість таких зустрічей для подальшого розвитку діалогу у цій сфері між Україною та Радою Європи.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів документів”

26 листопада 2014 14:09
18 вересня 2014 12:09
26 червня 2014 16:06
19 червня 2014 13:57
19 червня 2014 13:52
10 червня 2014 09:59
22 травня 2014 12:21
06 травня 2014 09:29
05 травня 2014 17:37
27 березня 2014 12:33