Комітет розглянув проект закону

 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гарантування права на відзначення національних і релігійних свят)”

 

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин на черговому засіданні прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гарантування права на відзначення національних і релігійних свят)”, реєстр. №9517 повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Метою законопроекту є реалізація державних гарантій всім національним меншинам щодо права відзначати свої національні свята, шляхом встановлення механізму реалізації вказаного права національних меншин, а також надання громадянам, які сповідують інші релігії рівних прав з громадянами, що належать до  інших (неправославних) конфесій.

При обговоренні проекту закону, члени Комітету відзначили, що надання права місцевим державним адміністраціям за поданням національних громадських об'єднань встановлювати неробочі дні на відповідній території, де більшість населення становить певна національна меншина, для відзначення національних свят не узгоджується з їх природою як місцевих органів виконавчої влади. Відповідно до Конституції України місцеві державні адміністрації здійснюють виконавчу владу в областях і районах, містах Києві та Севастополі і їх повноваження, визначені статтею 119 Конституції України.

Кодекс законів про працю України регулює трудові відносини всіх працівників. Вичерпний перелік святкових і неробочих днів визначено статтею 73 Кодексу. Окрім цього, частиною третьою статті 73 Кодексу вже передбачено надання керівниками  підприємств, установ, організацій особам, які сповідують відповідні релігії, до трьох днів відпочинку протягом року для святкування їх великих свят з відпрацюванням у подальшому за ці дні.

Встановлення місцевими державними адміністраціями для національних меншин неробочих днів для відзначення національних свят, при цьому без їх відпрацювання призведе до порушення єдиних підходів щодо встановлення святкових і неробочих днів  в Україні.

Також було зауважено, що механізм реалізації права національних меншин на відзначення національних свят у запропонованій редакції не може бути підтриманий у зв’язку з тим, що застосування на практиці даних норм може призвести до порушення права етнічних спільнот, які не становлять більшість від кількості населення, що проживає на певній території.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатом розгляду у першому читанні законопроект доцільно відхилити.

  Комітет Верховної Ради України з питань бюджету прийняв рішення, що проект закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гарантування права на відзначення національних і релігійних свят)”, р.№9517 має вплив на показники бюджету та звертає увагу, що у разі його прийняття він повинен вводитись в дію з урахуванням вимог статті 27 Бюджетного кодексу.

Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності та Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці пропонують відхилити зазначений законопроект.

Разом з тим, народні депутати України – члени Комітету підкреслили важливість удосконалення правового регулювання у зазначеній сфері. Зважаючи на це, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гарантування права на відзначення національних і релігійних свят)”, р.№9517 від 30.11.2011 р., внесений народними депутатами України Фельдманом О.Б., Гейманом О.А., повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів документів”

26 листопада 2014 14:09
18 вересня 2014 12:09
26 червня 2014 16:06
19 червня 2014 13:57
19 червня 2014 13:52
10 червня 2014 09:59
22 травня 2014 12:21
06 травня 2014 09:29
05 травня 2014 17:37
27 березня 2014 12:33