Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин спільно з Вестмінстерською Фундацією за демократію провів презентацію видання "Права людини та парламенти: посібник для членів парламенту та працівників апарату"

 

 

 

 

Відкриваючи захід, голова підкомітету з питань прав людини Едуард Павленко, зокрема, зазначив, що це видання є адаптованою для України версією посібника, який використовується в роботі парламентів та інших інституцій влади з метою підвищення рівня обізнаності у сфері захисту прав людини і верховенства права.

"Не випадково, що ця презентація співпала з Міжнародним днем прав людини, коли людство віддає шану тим, хто 63 роки тому на Генеральній Асамблеї ООН проголосував за Загальну декларацію прав людини, яка стала базовим міжнародно-правовим документом у цій винятково важливій сфері",- сказав народний депутат.

За його словами, увесь спектр прав і свобод, закріплених у цій декларації, закладено в Конституцію України; їх гарантування і захист Верховна Рада здійснює прийняттям відповідних законів. На думку Е.Павленка, українське законодавство щодо прав і свобод людини не поступається перед законодавством розвинутих країн.

Народний депутат наголосив також, що Україна є учасницею практично всіх міжнародних конвенцій, які формують систему захисту прав людини ООН, в тому числі міжнародних пактів про громадянські і політичні права та про економічні, соціальні і культурні права, Конвенцій ООН проти катувань, про подолання всіх форм расової дискримінації, дискримінації щодо жінок, про права дитини, про права осіб з інвалідністю.

Водночас, зауважив виступаючий, незважаючи на помітні досягнення у правозахисній царині, стан дотримання законодавства все ще далекий від бажаного і вимагає неослабної уваги з боку державних структур і громадськості. "Тому члени Комітету вважають за необхідне посилювати парламентський контроль за практичною реалізацією законів і Конституції щодо належного захисту прав людини та громадянина". Е.Павленко наголосив також, що "наша мета - утвердження в Україні дійсно правової, демократичної держави і громадянського суспільства, що відповідали б світовим стандартам", і підкреслив, що у цьому "неоціненну допомогу може надати посібник, який сьогодні представлено на громадське обговорення".

Як зазначив Е.Павленко, у посібнику приділяється значна увага питанню співпраці парламенту як з іншими гілками влади, так і залучення до процесу законотворення та моніторингу застосування законодавства громадянського суспільства. На його думку, цінність посібника полягає у тому, що в ньому висвітлена як законодавча роль парламенту щодо захисту прав людини, так і важливість здійснення контролю за правозастосуванням.

Народний депутат звернув також увагу на те, що контрольна функція парламенту щодо захисту прав людини проявляється не лише через діяльність Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, але й через проведення комітетських та парламентських слухань, обговорень та круглих столів у всіх комітетах. "Захист прав людини - це не вузька спеціалізація одного комітету, цих питань торкаються у своїй роботі практично всі комітети, і саме тому усі законопроекти проходять експертизу на відповідність до міжнародних зобов´язань України у Головному науково-експертному управлінні Апарату Верховної Ради України", - сказав виступаючий.

Народний депутат третього - п‘ятого скликань Геннадій Удовенко у своєму виступі підкреслив, що однією з проблем правозахисної діяльності в Україні є низький рівень обізнаності громадян у цій сфері. Водночас, за його словами, в світі не так багато країн, які підписали і ратифікували майже всі міжнародні конвенції і договори у цій галузі. Тому, на думку Г.Удовенка, необхідно цей досвід якомога ширше популяризувати серед населення, а посібник - направити до керівників усіх парламентських комітетів та депутатських фракцій і груп, ознайомити з ним всіх народних депутатів.

Заступник Керівника Апарату Верховної Ради України Дмитро Марков зазначив, зокрема, що хоча посібник має "певні проблеми мовного та структурного характеру", це видання сьогодні "є найкращим з того, що ми можемо зробити, тому він потрібний саме в цьому обсязі і в цій формі". Він також підкреслив, що "найбільша вада такого посібника полягає в тому, що Україна його потребує". "Хотілося б, аби ми видавали такі посібники самі і вчили світ нормам демократії і правозахисту",- наголосив Д.Марков.

Він також нагадав присутнім, що співпраця між Верховною Радою України та Вестмінстерською Фундацією за демократію почалася саме з пропозиції Апарату Верховної Ради укласти меморандум про взаєморозуміння, та звернув увагу присутніх на те, що структури Апарату (зокрема, науково-експертне та юридичне управління) виконують описані у посібнику завдання, "і, на думку Голови Верховної Ради, роблять це досить вдало".

У презентації взяли участь народні депутати, представники державної влади та громадських організації, науковці.

 

 

 

 

                                       "Права людини та парламенти: посібник для членів парламенту та працівників апарату"

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів документів”

26 листопада 2014 14:09
18 вересня 2014 12:09
26 червня 2014 16:06
19 червня 2014 13:57
19 червня 2014 13:52
10 червня 2014 09:59
22 травня 2014 12:21
06 травня 2014 09:29
05 травня 2014 17:37
27 березня 2014 12:33