На своєму черговому засіданні Комітет розглянув питання “Про стан виконання Рекомендацій парламентських слухань на тему: “Закордонне українство: сучасний стан та перспективи співпраці”.

(Парламентські слухання з такої тематики, відбулися 14 жовтня 2009 року, проводилися вперше і викликали великий резонанс серед закордонного українства. В них взяла участь безпрецедентна кількість зарубіжних учасників – представників української діаспори та трудових мігрантів, які за власний кошт долучилися до цього заходу. Виголошені учасниками проблеми і запропоновані шляхи їх вирішення були покладені в основу Рекомендацій парламентських слухань.

Учасники слухань зверталися з рекомендаціями до усіх гілок державної влади, у тому числі і до Верховної Ради України.)

У своєму вступному слові Голова Комітету О. О. Зарубінський зазначив, що відповідно до  Постанови Верховної Ради України від 19 січня 2010 року № 1807-VІ, якою схвалені зазначені Рекомендації, на Комітет було покладено здійснення контролю за їх виконанням. Виходячи з цього, у квітні цього року Комітет провів круглий стіл, в ході якого були широко обговорені ключові критерії майбутнього закону щодо удосконалення законодавства з питань закордонних українців.

  На розгляд був представлений законопроект народного депутата України О. В. Білозір “Про державну підтримку Української Спільноти за кордоном”, реєстр. № 6047. Тоді ж ініціатор законопроекту повідомила про намір внести удосконалений законопроект на заміну. В цьому заході активну участь взяли заінтересовані центральні органи виконавчої влади, представники громадських організацій, науковці.

У лютому 2010 року, наголосив О. О. Зарубінський, попередній Уряд також вносив на розгляд парламенту проект Закону “Про внесення змін до Закону України “Про правовий статус закордонних українців”, яким передбачалося врегулювати низку проблем щодо статусу закордонних українців, розширити коло преференцій для них. Але у зв’язку із відставкою Уряду даний законопроект був відкликаний.

За останньою інформацією, що надійшла до Комітет від Міністерства закордонних справ, після доопрацювання і перепогодження із заінтересованими органами виконавчої влади законопроект внесено на розгляд Кабінету Міністрів.

На думку Голови Комітету, дуже гостро на парламентських слуханнях підіймалися питання статусу українських трудових мігрантів, їх правового та соціального захисту. Верховній Раді України рекомендувалося у 2010 році провести окремі парламентські слухання за цією тематикою. Проте, постановами Верховної Ради України вже визначено графік проведення парламентських слухань впродовж всієї сьомої сесії. Тож Комітет вийшов з ініціативою провести комітетські слухання на тему: “Сучасний стан та шляхи врегулювання проблем у сфері захисту прав трудових мігрантів – громадян України”. Цей захід планується провести у листопаді цього року.

Разом з тим, підкреслив О. О. Зарубінський, левова частка Рекомендацій парламентських слухань все ж адресована до виконавчої влади. До Верховної Ради України надійшла інформація Кабінету Міністрів України про стан їх виконання. Подані відомості по кожному із заходів, які рекомендувалося вжити Уряду щодо удосконалення співпраці із закордонними українцями.

Учасники засідання докладно обговорили не тільки питання того, що зроблено на виконання Рекомендацій, але й ті заходи, які виконати не вдалося, їх причини та подальші кроки з реалізації держаної політики у цій сфері.

В обговоренні питання порядку денного взяли участь представники Міністерства закордонних справ України, Міністерства юстиції, Міністерства культури і туризму,  Міністерства освіти і науки,  Державного комітету України у справах національностей та релігій, Державного комітету телебачення і радіомовлення України.

За наслідками розгляду Комітет доручив секретаріату Комітету узагальнити висловлені зауваження та пропозиції та звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням врахувати їх при подальшій реалізації державної політики у сфері співпраці із закордонними українцями.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів документів”

26 листопада 2014 14:09
18 вересня 2014 12:09
26 червня 2014 16:06
19 червня 2014 13:57
19 червня 2014 13:52
10 червня 2014 09:59
22 травня 2014 12:21
06 травня 2014 09:29
05 травня 2014 17:37
27 березня 2014 12:33