За звітний період було проведено 10 засідань Комітету, з них одне виїзне до Автономної Республіки Крим. Розглянуто 68 питань – 2 по контролю за виконанням законів і постанов, про надання висновку Комітету як головного - 15, попередніх висновків до головного Комітету - 8.

Верховною Радою за результатами розгляду законопроектів, підготовлених Комітетом, ухвалено 1 закон та 3 постанови, прийнято за основу – 1.

Організовано і проведено два парламентських слухання: «Стан дотримання прав людини в Україні» та «Українська трудова міграція: стан, проблеми та шляхи їх вирішення», одні слухання в Комітеті «Збір та використання персональних даних про особу в контексті захисту прав людини», 2 розширених засідання Комітету, фотовиставку до Міжнародного дня біженців, презентацію видання «Права людини та парламенти: посібник для членів парламенту та працівників Апарату Верховної Ради України», наради з різних питань, що входять до компетенції Комітету.

Розглянуто 4192 звернення громадян.

 

Комітетом проводилась комплексна робота з вдосконалення чинного законодавства у сфері прав людини, його адаптації до законодавства ЄС.

Зокрема, з метою реалізації Національного плану з виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, затвердженого Указом Президента України від 22 квітня 2011 року, та приведення законодавства України у відповідність до Конвенції Ради Європи про захист осіб у зв’язку з автоматизованою обробкою персональних даних та Додаткового протоколу до неї щодо органів нагляду та транскордонних потоків даних, ратифікованих Законом України від 6 липня 2010 року, значна увага Комітету була приділена підготовці і опрацюванню законопроекту щодо удосконалення системи захисту персональних даних.

 В Комітеті знаходились на опрацюванні три альтернативні законопроекти з цієї проблематики, проте, на думку Комітету, всі вони потребували доопрацювання. З метою обговорення змісту і напрямку вдосконалення законодавства у сфері захисту персональних даних Комітетом було проведено 10 квітня 2013 року комітетські слухання на тему: «Збір та використання персональних даних про особу в контексті захисту прав людини». Саме громадське обговорення, міркування експертів спонукали народних депутатів України – членів Комітету до внесення законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи захисту персональних даних», р.№2836, який був прийнятий 3 липня 2013 року як закон.    

Комітет взяв на себе важливу ініціативу щодо підготовки і подання на розгляд Верховної Ради якісно нового законопроекту про свободу мирних зібрань, а не доопрацювання того проекту, що перейшов з попереднього скликання і викликав різке несприйняття у громадськості.

На засіданні  Комітету 5 червня 2013 року членами Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин було підтримано рішення про реєстрацію відповідного законопроекту.

При  його підготовці були враховані  пропозиції  від  різних суб’єктів права законодавчої ініціативи, а також зауваження двох висновків Венеціанської комісії.

 Над редакцією  законопроекту  працювала  робоча група, до складу якої  входили народні депутати України, представники  виконавчої гілки влади – зацікавлених міністерств і відомств, представники судової гілки влади  та Адміністрації Президента України.  До його  підготовки   було також залучено  широке коло представників громадських організації, зокрема,  Української Гельсінської спілки,  Українського незалежного центру політичних досліджень, Центру політико-правових реформ, Міжнародного фонду «Відродження», Інформаційного центру «Моніторинг-майдан» та ін.

4 липня 2013 року народними  депутатами  України  Шевченком А.В., Мірошниченком Ю.Р., Немирею Г.М., Тігіпком С.Л., Гайдошем І.Ф., Джемілєвим М., Самойленкоом В.П. та  Луценко  І.С.  на розгляд  Верховної Ради України  був внесений проект Закону України «Про свободу мирних зібрань»  (реєстр. № 2508а).

Ще одне питання, яким активно опікувався Комітет, вкрай важливе і об’ємне за змістом – захист прав трудових мігрантів. Була проведена зустріч членів Комітету з представниками Української Всесвітньої Координаційної Ради та підтримана їх ініціатива щодо проведення парламентських слухань з питання української трудової міграції. Такі слухання відбулися 3 липня ц.р. Вони стануть платформою для напрацювання відповідних законодавчих ініціатив щодо врегулювання цілого спектру проблем у цій сфері.

Питання відновлення прав депортованих за національною ознакою були і залишаються для нашої держави гостро актуальними. В Комітеті триває робота над підготовкою до розгляду у другому читанні проекту Закону України «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою», р.№0921. Робота над відповідним законодавчим актом триває вже кілька скликань поспіль і пов’язана з низкою проблем політичного, економічного і соціального характеру. До сьогодні питання репатріантів вирішуються, зокрема, в рамках відповідної державної програми.

11 квітня 2013 р. Комітет провів виїзне засідання у Верховній Раді Автономної Республіки Крим, на якому, у порядку здійснення контрольної функції та відповідно до затвердженого плану роботи, розглянув питання: «Про стан виконання державної Програми розселення та облаштування депортованих кримських татар і осіб інших національностей, що повернулися на проживання в Україну, їх адаптації та інтеграції в українське суспільство на період до 2015 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11 травня 2006 р. № 637».

Працює Комітет і над низкою інших проблемних питань. Активно налагоджується співпраця з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини.  Зокрема, з метою моніторингу стану утримання осіб, узятих під варту, відбулось спільне відвідування СІЗО №13 в Києві. І надалі планується спільна робота над удосконаленням превентивного механізму, забезпеченням його достатніми ресурсами.

Керівництвом Комітету проведено низку зустрічей з міжнародними представництвами, зокрема, Регіональним представником Верховного Комісара ООН у справах біженців Олдріхом Андрисеком, Головою представництва Міжнародної організації з міграції Манфредом Профазі, Координатором проектів ОБСЄ в Україні Мадіною Джарбусиновою.

Члени Комітету та працівники секретаріату брали активну участь у роботі конференцій, круглих столів, семінарів з питань, віднесених до предмету відання Комітету.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів документів”

26 листопада 2014 14:09
18 вересня 2014 12:09
26 червня 2014 16:06
19 червня 2014 13:57
19 червня 2014 13:52
10 червня 2014 09:59
22 травня 2014 12:21
06 травня 2014 09:29
05 травня 2014 17:37
27 березня 2014 12:33