Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин виступив одним з співорганізаторів міжнародної конференції «Надання допомоги постраждалим від насильства: проблеми, надбання, перспективи», яка проходила 24 квітня 2013 року в м. Києві.

У заході взяли участь Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Юкіє Мокуо, Перший заступник Міністра молоді і спорту України Сергій Глущенко, Президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна» Катерина Левченко, Генеральний директор компанії AVON в Україні Олена Старкова, представники міністерств і відомств, громадських та правозахисних організацій.

         Голова Комітету Валерій Пацкан у вітальному слові до учасників конференції повідомив, що одним з ключових завдань Комітету є формування законодавства у сфері прав людини та забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. З метою визначення пріоритетних напрямків законотворчої діяльності у зазначеній сфері Комітет ініціював проведення парламентських слухань на тему: «Стан дотримання прав людини в Україні», які відбудуться 12 червня та підтримав ініціативу про проведення у жовтні місяці цього року парламентських слухань на тему: «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проблемі і дієві механізми їх вирішення».

         Як і для багатьох інших країн світу, зазначив В. Пацкан, проблема насильства, зокрема, побутового є досить гострою і для України. Насильство і жорстокість в сім'ї руйнують гармонію і злагоду в родині, спричиняють сімейне неблагополуччя, виступають однією з передумов злочинності в суспільстві загалом. Ця проблема небезпечна тим, що від неї страждають діти, страждають як від насильства по відношенню до дитини, так і спостерігаючи за насильством у своїй сім'ї, а у майбутньому переносять цей негативний досвід у своє власне життя. Голова Комітету наголосив, що статистика та практика свідчать, що жертвами насильства  в сім'ї переважно стають – діти і жінки. Тому насильство в сім'ї є суспільною проблемою, яка має вирішуватись на  рівні держави.

В. Пацкан відзначив, що українська держава понад десять років тому зробила суттєвий крок на шляху подолання сімейного насильства, прийнявши Закон України "Про попередження насильства в сім`ї", який визначив правові та організаційні засади попередження насильства в сім`ї; органи та установи, на які покладено здійснення заходів з попередження насильства в сім`ї. Попри це, законодавство має вдосконалюватись і розвиватись. Зокрема, Комітет розглянув і підтримав законопроект щодо заміни штрафів для осіб, які вчиняють насильство на інші види відповідальності. Крім того, є потреба у вдосконаленні механізмів надання допомоги та захисту жертв насильства, розширенні кола осіб які підпадають під дію закону.

Завершуючи свій виступ, Голова Комітету Валерій Пацкан повідомив, що наразі ми маємо глобальне завдання – це гармонізація українського законодавства із стандартами Ради Європи, ратифіккація Конвенції Ради Європи про попередження та боротьбу з насильством стосовно жінок та домашнім насильством і приведення у відповідність до неї національне законодавство.

 

 

                                      

 

 

                                      

 

 

 

                                      

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів документів”

26 листопада 2014 14:09
18 вересня 2014 12:09
26 червня 2014 16:06
19 червня 2014 13:57
19 червня 2014 13:52
10 червня 2014 09:59
22 травня 2014 12:21
06 травня 2014 09:29
05 травня 2014 17:37
27 березня 2014 12:33