У Комітеті з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин під час "круглого столу" було обговорено Правила ООН стосовно поводження з ув'язненими жінками і засобів покарання для жінок-правопорушниць без позбавлення їх свободи

 

 

 

 

Відкриваючі захід, голова підкомітету з міжнародно-правових питань та гендерної політики Олена Бондаренко наголосила, зокрема, що очолюваний нею підкомітет приділяє багато уваги проблемі вдосконалення системи виконання покарань в Україні та становищу ув´язнених жінок, ув´язнених матерів з дітьми.

Вона наголосила також, що "основні проблеми перебування жінок і матерів з дітьми в ув‘язненні полягають у наступному:

пенітенціарна система виникла і будувалася переважно для чоловіків, тому і донині відображає чоловічий погляд на чоловічі проблеми в ув´язненні. В Україні, як і в цілому в світі, жіночі колонії перебудовувалися з чоловічих, а не проектувалися заново для жінок;

жіночі спеціальні потреби, базовані на фізіологічних і соціальних (ґендерних) відмінностях, не знайшли відображення в архітектурі і організаційній структурі установ. І сьогодні є жіночі колонії, опалення яких здійснюється дровами і ніяк не забезпечує відповідного рівня санітарних норм.

якщо жінки в ув‘язненні навіть і розглядаються як специфічна група, яка потребує особливого захисту і особливого ставлення, цей розгляд не відображає ґендерної рівності".

За словами народного депутата, важливим питанням залишається і проблема служби жінок в пенітенціарній системі, "починаючи від оплати плати та умов роботи тощо".

О.Бондаренко повідомила також, що схвалена указом Президента України Концепція державної політики у сфері реформування Державної кримінально-виконавчої служби України та передбачені цим документом заходи "стрімкими кроками наближають українську пенітенціарну систему до європейських стандартів: медицина на найвищому рівні - від обладнання до автомобілів,- навчання ув'язнених у вишах, формування кадрової політики відповідно до Європейських пенітенціарних правил і багато іншого, не менш важливого",- підкреслила народний депутат.

Водночас, за її словами, проблеми ув´язнених жінок та шляхи їх можливого вирішення згадуються у цьому документі "лише один раз - у контексті потреби вирішення питання стаціонарного лікування засуджених жінок у закладах охорони здоров'я Державної кримінально-виконавчої служби України". О.Бондаренко наголосила, що у Концепції зовсім не прописані механізми забезпечення потреб такої групи, як ув´язнені матері з дітьми, взагалі особливі потреби жінок в ув´язненні.

На її думку, це свідчить про важливість обговорення перспектив практичного впровадження в Україні Правил ООН стосовно поводження з ув´язненими жінками і засобів покарання для жінок-правопорушниць без позбавлення їх свободи (Бангкокські правила). "Ці правила містять чіткі рекомендації, виконання яких може реально підвищити рівень гуманізації системи виконання покарань, до чого Україну неодноразово закликали у своїх доповідях Комітет ООН проти катувань, Комітет ООН з прав людини, Європейський комітет з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню",- зазначила народний депутат.

Заступник начальника управління соціально-виховної та психологічної роботи Державного департаменту України з питань виконання покарань Віталій Хведчук, зокрема, повідомив, що сьогодні в Україні існує 15 установ виконання покарань для жінок, в яких, разом зі слідчими ізоляторами тимчасового утримання, перебувають близько 9 тис. жінок. За його словами, 30% жінок, які відбувають покарання, не отримують посилок або передач, 58% з них не мали тривалих побачень.

Водночас, наголосив В.Хведчук, сьогодні зареєстровано 17 тис. жінок, які отримали покарання без позбавлення волі.

Характеризуючи стан справ відносно перебування у закладах позбавлення волі жінок з дітьми, він сказав, що сьогодні в Одеській колонії діє будинок матері і дитини, в якому живуть діти тих жінок, які відбувають у цьому закладі покарання, в Чернігівській - центр матері і дитини, де засуджені перебувають разом із дітьми 1-3 років.

За підсумками обговорення учасники заходу наголосили, зокрема, на необхідності негайного покращення умов відбування покарань для жінок, підвищення рівня медичного обслуговування, що надається ув´язненим жінкам, інтенсифікації процесів підготовки жінок до звільнення шляхом проведення заходів з ресоціалізації.

*Фотографії надано Інформаційним управлінням Апарату Верховної Ради України

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів документів”

26 листопада 2014 14:09
18 вересня 2014 12:09
26 червня 2014 16:06
19 червня 2014 13:57
19 червня 2014 13:52
10 червня 2014 09:59
22 травня 2014 12:21
06 травня 2014 09:29
05 травня 2014 17:37
27 березня 2014 12:33