Інформація

про стан виконання Плану організації виконання постанови Верховної Ради України від 19 січня 2010 р.

 № 1807- VI „Про Рекомендації парламентських слухань на тему:

„Закордонне українство: сучасний стан та перспективи співпраці”

 

№ п/п

Положення постанови

Головний виконавець

Що зроблено

1

2

3

4

 

До пункту 5 Рекомендацій

 

5. Кабінету Міністрів України:

 

 

 

1) прискорити подання на розгляд Верховної Ради України проекту закону про внесення змін до Закону України „Про правовий статус закордонних українців”, розробленого відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 червня 2009 року № 665-р;

МЗС

 

Управління гуманітарної політики

 

03 березня 2012 р. Президент України В.Ф.Янукович підписав Закон "Про внесення змін до Закону України "Про правовий статус закордонних українців", який 9 лютого 2012 р. був ухвалений Верховною Радою України у другому читанні.

Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування.

14.03.2012 р. Кабінет Міністрів України схвалив План організації підготовки актів, необхідних для забезпечення реалізації Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про правовий статус закордонних українців”.

На виконання цього Плану до 13.04.2012 р. МЗС України має внести до Кабінету Міністрів України узагальнені пропозиції причетних органів виконавчої влади  щодо внесення до законів України змін, що випливають із цього Закону, а також щодо приведення інших нормативно-правових документів у відповідність до цього Закону.

 

 

2) забезпечити виконання заходів Державної програми співпраці із закордонними українцями на період до 2010 року та Програми облаштування осіб з числа закордонних українців, що повертаються в Україну, на період до 2010 року. На  основі  грунтовного моніторингу потреб закордонних українців розробити проекти відповідних державних програм на наступний період. Вивчити доцільність розроблення окремої інноваційної програми розвитку культурних зв’язків із закордонним українством;

Мінекономрозвитку

МЗС

Мінфін

Мін’юст

Мінсоцполітики

МОНмолодьспорт

Мінкульт

Держкомтелерадіо

ДПА

Держмитслужба

 

Управління гуманітарної  політики

Управління зовнішньоекономічної політики та міжнародного співробітництва

 

22 червня 2011 р. Кабінет Міністрів України затвердив розпорядження              № 572-р «Про схвалення Концепції Державної програми співпраці із закордонними українцями на період до 2015 року».

Погоджений заінтересованими центральними та місцевими органами виконавчої влади проект постанови КМУ «Про затвердження Державної програми співпраці із закордонними українцями на період до 2015 року» 20.02.2012 р. внесено на розгляд Кабінету Міністрів України.н

Однак, відповідно до п.2 параграфу 40 Регламенту Кабінету Міністрів у зв’язку із зміною керівника органу, який брав участь у погодженні проекту постанови КМУ «Про затвердження Державної програми співробітництва із закордонними українцями на період до 2015 року», МЗС України змушене повторно перепогоджувати зазначений проект постанови. Так, 7 березня 2012 року надіслано на повторне погодження до Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства фінансів України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України проект згаданого акту. Станом на 3.04.2012р. згаданий документ перепогоджено Міністерством охорони здоров’я України.

Після отримання всіх відповідей, планується внесення зазначеного документа до КМУ на його затвердження.

есено на розгляд Кабінету Міністрів України.

 

4) забезпечити належне фінансування Державної цільової програми формування позитивного міжнародного іміджу України на період до 2011 року та залучити до її реалізації громадські організації закордонних українців;

Мінфін

МЗС

МОНмолодьспорт

Мінкульт

Мінекономрозвитку

Мін’юст

Мінсоцполітики

Держкомтелерадіо

 

Управління гуманітарної політики

 Управління зовнішньоекономічної політики та міжнародного співробітництва

Управління

фінансової політики

Однією з форм співпраці із закордонним українством в контексті зміцнення іміджу України була публікація інтерв’ю відомих діаспорян у провідних світових ЗМІ. Зокрема, у присвяченому Україні додатку до номеру газети „Вашингтон Пост” від 1 лютого 2012 року, який підготовлено в рамках Державної цільової програми формування позитивного міжнародного іміджу України, були опубліковані інтерв’ю американців українського походження Т.Костюка та Х.Стефанишин-Пайпер.

 

5) під час підготовки проектів законів про Державний бюджет України передбачити належне фінансування видатків на здійснення співпраці із закордонними українцями та їх громадськими організаціями, у тому числі на: сприяння діяльності українських культурно-інформаційних центрів в іноземних державах, де проживають закордонні українці;

 

облаштування приміщень для громад закордонних українців, осередків української культури, бібліотек, українських шкіл та класів за кордоном технічними засобами навчання, оргтехнікою, інвентарем, меблями;

 

проведення семінарів, занять для викладачів україністики навчальних закладів іноземних держав, де компактно проживають закордонні українці;

 

надання підтримки Інтернет-виданням і друкованим засобам масової інформації закордонних українців;

МЗС

МОНмолодьспорт

Мінкульт

 

Законом України „Про державний бюджет України на 2012 р.” передбачено фінансування бюджетної програми 1401110 „Фінансова підтримка забезпечення міжнародного позитивного іміджу України, заходи щодо підтримки зв'язків з українцями, які проживають за межами України” в обсязі  5 160,0 тис. грн.

Постановою Кабінету Міністрів України від 8.02.2012 р. № 102 затверджено порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки забезпечення міжнародного позитивного іміджу України та заходів щодо підтримки зв’язків з українцями, які проживають за межами України.

Зазначений нормативно-правовий акт дозволить забезпечити фінансування та практичну реалізацію низки пріоритетних заходів у сфері співпраці Української держави із закордонними українцями, зокрема надання фінансової підтримки для виготовлення проектно-кошторисної документації та проведення ремонту приміщень Українського народного дому в м. Перемишль (Польща) – 852 тис.грн. та Центру української культури у м. Пряшів (Словаччина) - 120 тис.грн, для проведення чергового етапу з підготовки проектно-кошторисної документації з метою встановлення у м. Вашингтон пам’ятника жертвам Голодомору 1932-1933 рр. в Україні - 1 130 тис.грн., для організації та проведенні конгресів, конференцій, семінарів свят мистецтв, виставок, експозицій, вечорів і тижні українського кіно, української пісні та поезії, концертів творчих колективів – 100 тис.грн., для видання наукових, публіцистичних, художніх творів - 50 тис.грн., для підтримки українських шкіл - 15 тис.грн., а також виготовлення бланків посвідчення закордонного українця - 60 тис.

Наказом  МЗС від 29 лютого 2012 р. № 65 було затверджено План заходів на 2012 р. щодо виконання бюджетної програми 1401110 „Фінансова підтримка забезпечення міжнародного позитивного іміджу України, заходи щодо підтримки зв’язків з українцями, які проживають за межами України”.

Затверджені Планом заходи визначені в МЗС пріоритетними.

 

Законом України «Про державний бюджет України на 2012 рік» Мінкультури передбачені видатки за напрямами «Заходи щодо встановлення культурних зв’язків з українською діаспорою» та «Заходи щодо зміцнення зв’язків закордонних українців з Україною та забезпечення   міжнародної діяльності у сфері міжнаціональних відносин» бюджетної програми 1801260 «Заходи з відтворення культури національних меншин, заходи Української Всесвітньої Координаційної Ради, заходи з реалізації Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, заходи щодо встановлення культурних зв’язків з українською діаспорою, заходи щодо зміцнення   зв’язків закордонних українців з Україною та забезпечення   міжнародної діяльності у сфері міжнаціональних відносин» у межах минулорічних призначень, а саме,  1,0 млн.грн. та 500,0 тис.грн. Відповідно до плану асигнувань загального фонду бюджету на 2012 рік за КПКВК 1801260 планові призначення передбачені, починаючи з травня поточного року. 

 

З метою забезпечення творчих колективів та громад української діаспори друкованою та методичною літературою Міністерство безкоштовно отримало від  Міжнародної української школи, галереї народного мистецтва "Світлиця" та приватних зібрань художників - книжкових графіків 3670 примірників книг 42-х найменувань: українознавчих, методичних з традиційної української культури та народних ремесел, художніх творів класиків української літератури, рецензійних брошур, орфоепічних та орфографічних словників української мови для розповсюдження їх серед українських громад зарубіжжя. Упродовж 2010 - 2011 р.р. здійснено передачу 2345 примірників літератури українцям зарубіжжя, зокрема: українським громадам Латвії, Грузії, Іспанії, Словаччини, Угорщини, Молдови, Польщі, Чехії, Білорусі, Литви, Естонії, Росії, Придністров'я, Румунії.

Міністерство культури України у 2011 р. підготувало та провело  низку науково-практичних семінарів:

- „Сучасні діячі культури української діаспори”;

- „Проблеми збереження звичаїв і традицій українського народу в культурі закордонних українців”;

- „Заробітчани Галичини й Волині - їх минуле й сьогодення - що змінилося?”;

- „Проблеми і перспективи розвитку українських громад Іспанії”.

Проведено також міжнародні конференції на теми: „Проблеми та перспективи закордонних українців: сучасний виклик” та „Участь та роль молоді у розбудові закордонних українських громад”.

У розкладі роботи державних атестаційних комісій Міжнародної української школи було передбачено проведення річного оцінювання та державної підсумкової атестації; проведення консультацій для учнів; надання методичної допомоги вчителям; участь в роботі педагогічних нарад; зустрічі з працівниками закордонних дипломатичних установ України; участь у виховних заходах, присвячених врученню документів про освіту.

Фінансування відрядження державних атестаційних комісій МУШ для проведення семестрового оцінювання здійснювалося за згодою та за рахунок сторони, що приймала, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.1999 р. № 663 „Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України  та за кордон”.

Міністерство закордонних справ України надавало сприяння роботі державних атестаційних комісій МУШ, зокрема, ЗДУ надавали приміщення для проведення консультацій та іспитів, забезпечували зустріч/проводи їхніх членів.

 

МОНмолодьспорт доставлено Ризькій українській середній школі (м. Рига, Латвійська Республіка) новий інтерактивний комплекс, що складається з інтерактивної дошки з програмним забезпеченням, мультимедійного проектора, комп‘ютеризованого робочого місця вчителя.

Також передано Міжнародній українській школі 120 прим. підручників;

Ризькій українській середній школі 43 прим. словниково-довідкової літератури та хрестоматійних творів;

Виділено для недільної школи Республіки Туркменістан 520 прим. підручників, словниково-довідкової літератури та хрестоматійних творів.

       У 2010-2011 навчальному році учителя Міжнародної української школи провели річне оцінювання 1712 учнів та підсумкову атестацію 357 учнів 9-х та 11-х класів у 9 країнах (Австрія, Бельгія, Греція, Іспанія, Італія, Португалія, Чехія, Туреччина, Франція).  

 

 

9) приділяти увагу налагодженню співпраці з представниками бізнесових кіл закордонних українців, створенню сприятливих умов для залучення їх капіталу в економіку України

МЗС

Держмитслужба

Відповідно до статті 18 Закону України „Про режим іноземного інвестування” встановлено, що майно, яке ввозиться в Україну як внесок іноземного інвестора до статутного фонду підприємств з іноземними інвестиціями (крім товарів для реалізації або власного споживання), звільняється від обкладення митом. Митні органи здійснюють пропуск такого майна на територію України на підставі виданого підприємством простого векселя на суму мита з відстроченням платежу не більш як на 30 календарних днів з дня оформлення ввізної вантажної митної декларації. Вексель погашається і ввізне мито не справляється, якщо у період, на який дається відстрочення платежу, зазначене майно зараховане на баланс підприємства і податковою інспекцією за місцезнаходженням підприємства зроблена відмітка про це на примірнику векселя.

Держмитслужба України в межах компетенції готова співпрацювати з представниками бізнесових кіл закордонних українців щодо спрощення зовнішньоекономічної діяльності, створення сприятливих умов для залучення інвестиційних коштів в економіку України, економічного та технічного співробітництва з іноземними державами щодо виконання економічних програм і проектів.

У разі надходження законопроектів, спрямованих на поліпшення інвестиційного клімату, створення максимально сприятливих умов для зовнішньоекономічних партнерів, Держмитслужба України в межах компетенції готова взяти участь в їх опрацюванні.

 

 

11) продовжити співробітництво у  складі двосторонніх міжурядових комісій з питань забезпечення прав національних меншин та ініціювати створення нових комісій з державами, в яких проживає значна кількість закордонних українців;

МЗС

Мінкульт

Держкомтелерадіо

 

У 2011 р. відновила роботу Змішана українсько-угорська коміся з питань забезпечення прав національних меншин.

Наразі здійснюється підготовка проектів постанов Кабінету Міністрів України щодо двосторонніх комісій з питань забезпечення прав національних меншин, а саме:

- Української частини Двосторонньої українсько-словацької комісії з питань національних меншин, освіти і культури;

- Української частини Змішаної міжурядової українсько-румунської комісії з питань забезпечення прав осіб, які належать до національних меншин.

Після затвердження зазначених проектів постанов буде відновлено роботу відповідних комісій.

 

 

12) активізувати переговорний процес щодо укладення двосторонніх міжнародних договорів між Україною та іноземними державами про працевлаштування та соціальний захист трудових мігрантів, взаємне визнання документів про освіту, визнання українських посвідчень водія;

МЗС

Мінсоцполітики

З метою розширення міжнародної договірно-правової бази в сфері захисту прав і законних інтересів громадян України, залучених до трудової діяльності за межами держави, у звітному періоді МЗС у тісному співробітництві з Міністерством соціальної політики України проводило активний переговорний процес з укладення двосторонніх угод у сфері працевлаштування, соціального захисту та пенсійного забезпечення з країнами, на території яких перебуває значна кількість наших співвітчизників.

За результатами виконання МЗС спільно з Мінсоцполітики відповідних внутрішньодержавних процедур 01.03.2012 р. для України набрала чинності Конвенція про правовий статус трудящих-мігрантів і членів їхніх сімей держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав, підписана 14.11.2008 р. у м. Кишиневі та ратифікована Верховною Радою України 21.12.2011 р. № 4207-VI.

Представник Мінсоцполітики взяв участь у засіданні експертної групи з опрацювання проекту Протоколу про внесення змін та доповнень до Конвенції про правовий статус трудящих-мігрантів та членів їхніх сімей держав-учасниць СНД (14-16.03.2012 р., м. Мінськ).

Протягом звітного періоду також вживалися заходи з метою набрання чинності Угодою між Україною та Естонською Республікою у сфері соціального забезпечення та Угодою між Україною та Португалією про соціальне забезпечення, які було ратифіковано Верховною Радою України у ІV кв. 2011 р. Набрання зазначеними міжнародними договорами чинності очікується у ІІ кв. ц.р.

Станом на цей час Мінсоцполітики виконано внутрішньодержавні процедури, необхідні для укладення двосторонніх угод про соціальне забезпечення з Німеччиною, Польщею та Іспанією.

У контексті просування переговорного процесу з укладення Угоди про соціальне забезпечення з Аргентиною МЗС надає сприяння у погодженні дат організації переговорів експертів з метою постатейного узгодження проекту українсько-аргентинської угоди про соціальне забезпечення. За інформацією Мінсоцполітики, таку зустріч попередньо пропонується провести у 2012 році.

З метою активізації переговорного процесу щодо укладення Угоди між Україною та Грецькою Республікою про соціальне забезпечення Міністерством соціальної політики України було запропоновано провести черговий раунд двосторонніх переговорів на рівні експертів з постатейного узгодження проекту згаданої Угоди та досягнуто домовленості щодо їх проведення у жовтні 2011 р. Разом з тим, з огляду на складну економічну ситуацію та реформування системи пенсійного забезпечення Греції, грецькою стороною запропоновано перенести організацію згаданого заходу на пізніший термін.

У звітному періоді МЗС продовжувало надавати Мінсоцполітики сприяння у веденні переговорного процесу між компетентними відомствами України та Держави Ізраїль з укладення двосторонньої міждержавної угоди про соціальне забезпечення. 05.03.2012 р. у м. Києві відбувся останній раунд консультацій між експертами.

У контексті активізації українсько-бразильського переговорного процесу з укладення двосторонньої угоди у сфері соціального забезпечення Мінсоцполітики наразі опрацьовується можливість проведення ближчим часом переговорів експертів з метою узгодження тексту проекту Угоди.

Надавалося сприяння Мінсоцполітики у веденні переговорного процесу з укладення Угоди між Україною та Республікою Індія про соціальне забезпечення.

Крім того, Мінсоцполітики опрацьовується доцільність започаткування переговорного процесу з укладення українсько-люксембурзької угоди про соціальне забезпечення.

Також, Мінсоцполітики опрацювало проект Угоди про порядок пенсійного забезпечення працівників органів та установ прокуратури і членів їхніх сімей та державного страхування працівників органів прокуратури держав-учасниць СНД та надала свої пропозиції і зауваження до Виконкому СНД.

 

 

13) вивчити можливість лібералізації митних процедур стосовно ввезення власного майна, придбаного за кордоном , для громадян України – трудових мігрантів, які повертаються на постійне проживання в Україну

МЗС

Держмитслужба

Порядок ввезення в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів і транспортних засобів, що ввозяться громадянами на митну територію України, встановлено Законом України від 13.09.2001 р. № 2681-ІІІ „Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України" /зі змінами/ (далі - Закон).

Митне оформлення й оподаткування особистих речей, товарів і транспортних засобів, що ввозяться громадянами на митну територію України, здійснюється відповідно до статей 3-5 Закону.

Особливості оподаткування окремих товарів і транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України встановлено статтею 8 Закону.

На сьогодні процедура оформлення виїзду/залишення на постійне проживання за кордоном і повернення в Україну на постійне проживання громадян України нормативно закріплена законодавством, зокрема, Порядком провадження за заявами про оформлення паспортів громадянина України для виїзду за кордон і проїзних документів дитини, затвердженим наказом Міністерства внутрішніх справ України від 21.12.2004 № 1603, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 20.01.2005 р. за № 68/10348 (зі змінами), Порядком розгляду в дипломатичних представництвах або консульських установах України за кордоном клопотань громадян України, які виїхали за її межі тимчасово, про залишення на постійне проживання за кордоном, затвердженим наказом Міністерства закордонних справ України від 22.11.1999 р. № 201, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22.12.1999 р. за № 903/4196, Порядком оформлення і видачі паспорта громадянина України, затвердженим наказом Міністерства внутрішніх справ України від 15.06.2006 р. № 600, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07.07.2006 р. за № 804/12678 (зі змінами), Правилами ведення закордонними дипломатичними установами України консульського обліку громадян України, які постійно проживають або тимчасово перебувають за кордоном, та дітей - громадян України, усиновлених іноземцями або громадянами України, які постійно проживають за кордоном, затвердженими наказом Міністерства закордонних справ України від 17.11.2011 р. № 337, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 16.12.2011 р. за № 1458/20196.

З огляду на викладене, у разі переселення (повернення) громадян України на постійне проживання в Україну для цих громадян законодавством України передбачено звільнення від оподаткування окремих товарів і транспортних засобів, що ввозяться ними на митну територію України.

За відсутності у громадян України документів, що підтверджують факт переселення на постійне проживання в Україну, офіційного оформлення виїзду/залишення на постійне проживання за кордоном, відповідно до законодавства України, митне оформлення предметів таких громадян здійснюється на загальних підставах (без надання пільг в оподаткуванні).

Одночасно зазначаємо, що:

відповідно до змін, внесених Законом України від 17.12.1996 р. № 608/96-ВР „Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України з питань оподаткування товарів, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України" пільги, в частині звільнення від сплати ввізного мита, митних та акцизних зборів і податку на добавлену вартість з товарів, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України, були скасовані та на теперішній час не відновлювались;

установлення та скасування податків і зборів, а також пільг їх платникам здійснюються відповідно до Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (зі змінами) Верховною Радою України;

законодавством дозволено ввезення в Україну фізичним особам готівки в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10 000 євро без письмового декларування, за умови письмового декларування — в сумі, що перевищує в еквіваленті 10 000 євро;

відповідно до статті 68 Митного кодексу України від 11.07.2002 № 92-ІV (зі змінами) у випадках переміщення громадянами через митний кордон України товарів, що не підлягають обов'язковому декларуванню та оподаткуванню і не належать до категорії товарів, на переміщення яких через митний кордон України встановлено заборони чи обмеження, у пунктах пропуску через державний кордон для автомобільного та повітряного сполучення застосовується спрощений митний контроль з використанням смуг руху „зелений коридор";

проектом нової редакції Митного кодексу України збільшено вартісні обсяги товарів, що можуть ввозитись громадянами зі звільненням від оподаткування митними платежами.

 

 

15) висвітлювати діяльність держави у сфері співробітництва із закордонними українцями, проводити роз’яснювальну роботу серед їхніх громад з популяризації статусу закордонного українця;

Держкомтелерадіо

 

Тематика світового українства представлена в ефірі „Всесвітньої служби „Українське телебачення і радіомовлення” (УТР) та „Всесвітньої служби радіомовлення України” Національної радіокомпанії України (НРКУ), діяльність яких, серед іншого,  спрямована на забезпечення інформаційних потреб закордонних українців.  В ефірі інших державних телерадіокомпаній та на шпальтах друкованих ЗМІ на постійній основі виходять інформаційні сюжети і матеріали, які здебільшого висвітлюють внутрідержавні події про співпрацю із українськими громадами за кордоном.

У звітному періоді в ефірі ДТРК «Всесвітня служба «Українське телебачення і радіомовлення» (УТР) тема закордонних українців висвітлювалася в циклах тематичних програм: «Енциклопедія української діаспори», «Ми – українці!», «Знамениті українці» та  «Український спів у світі». Компанія також здійснює інформаційне мовлення у випусках програм «Пульс», «Новини», «Україна: час місцевий», «Актуально», «Євротяжіння» та  інших. 

 ТО «Всесвітня служба радіомовлення України» НРКУ зазначену тематику висвітлювала в інформаційних програмах «Україна – сьогодення», «Українці в світі», «Будьмо ближче», «Родом з України». На аудиторію українців, які мешкають за кордоном, також спрямовані культурно-мистецькі передачі циклів: «Український вимір», «Джерело», «Святині України», «Поетична мозаїка», «Голос рідної землі», «Хорея козацька», «Пісні мого роду».

Серед матеріалів друкованих періодичних видань, які інформують про діяльність органів виконавчої влади з реалізації  державної політики у сфері співпраці із закордонними українцями, значну частину складають матеріали з  аналізом досвіду співпраці України та інших держав щодо сприяння культурному розвитку української діаспори та коментарі про позитивний досвід взаємин представників діаспори та корінного населення в інших країнах. Періодичні видання також оприлюднюють статистичні дані щодо кількості українських мігрантів, інформують про стан дотримання прав людини у країнах перебування українців, зокрема, трудових мігрантів, повідомляють про необхідний захист, який надається українським громадянам представництвами нашої держави за кордоном.

 

 

16) з метою забезпечення інформаційних потреб закордонних українців активізувати процес розширення за обсягами і напрямками мовлення регулярної трансляції українських теле- та радіопрограм на країни компактного проживання закордонних українців, сприяти відкриттю в них нових кореспондентських пунктів вітчизняних засобів масової інформації;

Держкомтелерадіо

 

УТР здійснює мовлення на 107 держав світу та повноцінне Інтернет-мовлення в реальному часі.  Обсяг мовлення телерадіокомпанії становить 72 години на добу (24 години - на Євразію, 24 години - на Північну Америку, 24 години - Інтернет-мовлення), а також щоденно здійснюється розміщення випусків програми «Пульс» та «Новини» англійською та російською мовами в YouTube.

Технічні засоби компанії  щоденно фіксують підключення до її програм близько двох мільйонів  закордонних приймачів, що майже вдвічі більше у порівнянні з минулим роком.

Програми УТР ретранслюються у внутрішніх теле­комунікаційних мережах 17 країн світу.  

Веб-сайт УТР (www.utr.tv) щодня  відвідують 15-25 тисяч  користувачів.

Супутникове мовлення здійснюється за допомогою іноземних супутників «Нellas SAT 2» (територія Євразії), «Інтелсат 3R» (територія  Північної Америки).

Аудиторія УТР налічує понад 23 млн. глядачів у світі і приблизно стільки ж в Україні, в тому числі в кабельних мережах -  близько 5 млн. абонентів.

ТО «Всесвітня служба радіомовлення Україна» НРКУ забезпечує іномовлення українською, англійською, німецькою та румунською мовами, транслює свої програми у відкритому форматі на супутнику Astra 4А на понад 80 держав Європи, Азії і Африки та в режимі прямого ефіру  в мережі Інтернет (www.nrcu.gov.ua).

Відкриття кореспондентських пунктів вітчизняних засобів масової інформації

Кореспондентську мережу за кордоном, в тому числі в країнах компактного проживання української діаспори, нині мають Національна радіокомпанія України та Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ».

Власні кореспонденти НРКУ працюють в Російській Федерації, Угорщині, Португалії, Естонії, Латвії, Канаді, Австрії, Білорусі, Бельгії, Ізраїлі, Словаччині, Сербії, Німеччині, Ірландії, Коста-Ріці, США, Польщі.

Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ» має діючі кореспондентські пункти у Варшаві, Софії, Вашингтоні, Будапешті, Берліні, Москві, Пекіні, Брюсселі та Парижі.

На сьогодні «Укрінформ» в рамках угод з 36 агенціями країн близького і далекого зарубіжжя щодня надсилає адаптовану інформацію про найважливіші події суспільно-політичного та соціально-економічного життя української держави.

З метою розбудови мережі закордонних корпунктів «Укрінформу»  та розширення за кордон національного мовлення Держкомтелерадіо України у звітному періоді подано пропозиції Міністерству закордонних справ України до проекту Державної програми  співпраці із закордонними українцями на період до 2015 року щодо створення корпунктів «Укрінформу» в Австрії, Аргентині, Бразилії, Казахстані, Канаді, Молдові, Румунії, Словаччині, Італії і Узбекистані.

Задоволення інформаційних потреб українців

Держкомтелерадіо України з метою забезпечення інформаційних потреб українців за кордоном відповідно до встановленого порядку безкоштовно передає книжкові видання, випущені за програмою «Українська книга», Міністерству культури України та Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України для комплектування суспільних фондів бібліотек, а також Міністерству закордонних справ України для забезпечення потреб посольств, представництв України та українських громад за кордоном.

Щороку після затвердження програми «Українська книга» в установленому порядку Держкомтелерадіо України інформує Міністерство закордонних справ України та враховує його запити при розподілі випущених книг для поповнення бібліотечних фондів дипломатичних представництв за кордоном.

 

 

 

17) вивчити питання щодо можливості створення в місті Києві Світового культурно-інформаційного центру українців

МЗС

МКТ

Мінекономрозвитку

Фонд держмайна

Київська міська держадміністрація

 

Управління гуманітарної

політики

З огляду на міжнародний досвід співпраці із співвітчизниками, МЗС в цілому підтримує ідею створення в Києві Світового культурно-інформаційного центру українства, за умови наявності достатнього для цього фінансування.

Київська міська державна адміністрація, в частині, що стосується п.5 п/п. 17 Плану організації виконання постанови ВР України № 1807-VI від 19.01.2010 р. «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Закордонне українство: сучасний стан та перспективи співпраці», опрацювала питання щодо створення в м. Києві Світового культурно-інформаційного центру українства.

Водночас територіальна громада м. Києва вичерпала можливості щодо виділення приміщень та надання необхідного фінансування. Одним із шляхів  вирішення проблеми підбору приміщення для згаданого центру доцільно вивчити можливість залучення спроможностей Фонду державного майна України.

 

 

Березень  2012 року                                                                                                                                         МЗС України

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів документів”

26 листопада 2014 14:09
18 вересня 2014 12:09
26 червня 2014 16:06
19 червня 2014 13:57
19 червня 2014 13:52
10 червня 2014 09:59
22 травня 2014 12:21
06 травня 2014 09:29
05 травня 2014 17:37
27 березня 2014 12:33