6 лютого 2012 року Голова Комітету О.О. Зарубінський на прохання Координатора системи ООН в Україні Олів’є Адама зустрівся з делегацією, яка представляє Департамент з політичних питань Організації Об’єднаних Націй та Штаб-квартиру Програми розвитку ООН. Метою візиту співробітників системи ООН в Україну є обговорення питань поточного співробітництва, зокрема партнерства між Урядом України та Організацією Об’єднаних Націй у сфері прав людини.   

О.О. Зарубінський ознайомив гостей з предметами відання Комітету, наголосивши, що одним із найважливіших в цьому є питання співробітництва з Управлінням Верховного комісара ООН у справах  біженців, Міжнародною організацією з міграції, Комісією ООН з прав людини  відповідно  до  статутних  завдань  зазначених організацій, що збігаються з компетенцією Комітету.

Поліетнічний склад населення, зазначив Голова Комітету, спонукає нашу державу до пошуку механізмів забезпечення послідовної та конструктивної етнонаціональної політики України, яка б упереджувала можливе протистояння за етнічною, культурною чи мовною ознаками і ґрунтувалась на демократичній національній законодавчій базі, міжнародних правових актах у сфері захисту прав людини та існуючих традиціях толерантного ставлення до представників інших народів та етнічних груп.

В січні цього року з ініціативи Комітету відбулися парламентські слухання на тему: “Етнонаціональна політика України: здобутки та перспективи”. Проведення у Верховній Раді України парламентських слухань із запропонованої тематики за участі керівників і представників органів державної влади, всеукраїнських громадських організацій національних меншин, провідних наукових установ сприятиме подальшим крокам у напрямку розвитку діалогу між державою та національними громадами України.

Група спеціалістів нині опрацьовує усі пропозиції, які прозвучали у виступах, а також були передані до Комітету. Вони знайдуть своє відображення у Рекомендаціях слухань, що будуть затвердженні Постановою Верховної Ради України.

Відповідаючи на запитання щодо законодавчого забезпечення процесу репатріації і поновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою, О.О. Зарубінський підкреслив, що  Комітет розглянув і рекомендував Парламенту прийняти за основу законопроект № 5515 “Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою”, який вніс на розгляд Верховної Ради України член Комітету народний депутат України Мустафа Джемілєв. Тобто, на даний час процедурних перешкод щодо його розгляду і ухвалення немає, але потрібна політична воля парламентської більшості.

На думку О.О. Зарубінського, останнім часом дуже гостро стоїть питання щодо відновлення прав українського населення, примусово переселеного у 1944 – 1951 роках. Актуальними є також проблеми задоволення культурно-освітніх потреб українців, що проживають у сусідніх країнах.

На завершення бесіди, Голова Комітету висловив задоволення рівнем співробітництва організацій системи ООН та інших міжнародних організацій, представлених в Україні, з Комітетом Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів документів”

26 листопада 2014 14:09
18 вересня 2014 12:09
26 червня 2014 16:06
19 червня 2014 13:57
19 червня 2014 13:52
10 червня 2014 09:59
22 травня 2014 12:21
06 травня 2014 09:29
05 травня 2014 17:37
27 березня 2014 12:33