Верховною Радою України 5 липня 2011 року прийнято за основу проекти Законів  про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України (реєстр. № 8507) та про правовий статус іноземців та осіб без громадянства (реєстр. № 8570).

 Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин доручено доопрацювати  зазначені законопроекти з урахуванням зауважень і пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи та внести їх на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

Відповідно до статті 116 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» суб'єктами права законодавчої ініціативи (переважно народними депутатами України) направлено до Комітету ряд пропозицій та поправок до вищезгаданих законопроектів, які готуються до другого читання.

Державною міграційною службою України направлені Комітету для розгляду власні пропозиції стосовно доопрацювання до другого читання проекту Закону про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України (реєстр. № 8507).

Також до Комітету надходять особисті та колективні звернення громадян, громадських та релігійних організацій, в яких висловлюються пропозиції до згаданого проекту Закону та прохання їх врахувати.

Станом на 31 серпня 2011 р. таких звернень надійшло 572 за підписами 3245 осіб. Всі вони проаналізовані та узагальнені у Комітеті.

У значній частині звернень заявники повідомляють про несприйняття в силу релігійних переконань та можливу відмову від будь-яких особистих електронних документів з безконтактним носієм інформації – чіпом, на якому зберігатимуться дані про особу, у тому числі біометричні, оскільки вбачають у цьому “засіб автоматичної ідентифікації людини та здійснення тотального контролю і управління нею” або вважають, що така інформація “може бути направлена проти свободи їх віросповідання, законних прав та інтересів”. До того ж, в окремих зверненнях висловлюються побоювання, що інформація про особу з електронних баз даних може стати доступною у кримінальних колах, а електронну карту “можна легко використовувати для тиску на людину з метою його політичного, економічного, ідеологічного і духовного поневолення”, оскільки “це ідеальний засіб автоматичної ідентифікації людини, що дозволяє здійснювати тотальне стеження за людиною без її згоди і обмежувати її волю”.

Основні пропозиції, висловлені у зверненнях, зводяться до того, щоб особам, які через свої релігійні переконання відмовляються від електронного паспорта, була забезпечена можливість і надалі користуватися паперовим паспортом громадянина України, який діє на цей час, та при цьому вони могли “продовжувати повноцінно жити в суспільстві, не відчуваючи проблем з нарахуванням заробітних плат, соціальних виплат і пенсій, а також реалізовувати інші свої права громадян України: отримання медичної допомоги, оплата товарів і послуг, свобода переміщення та інші законні права”.

У зв’язку з цим у багатьох зверненнях пропонується внести поправку до законопроекту наступного змісту:

“Для осіб, які через свої релігійні, або інші переконання відмовляються від прийняття електронних документів (посвідчення громадянина України, паспортної картки та ін.) та офіційно повідомляють про це відповідні державні органи, зберігаються раніше встановлені форми паспортного обліку, а саме паперовий паспорт громадянина України, діючий на даний час”.

Також у частині звернень висловлюються прохання заявників як православних віруючих взагалі про “відмову від цифрової ідентифікації особи (від включення в електронний реєстр і від прийняття цифрових ідентифікаторів, у тому числі за серією і номером паспорта, що запропоновано для віруючих у Податковому кодексі)”.

З метою вироблення узгоджених позицій щодо запропонованих змін Комітет звернувся до Інституту законодавства Верховної Ради України, Міністерства юстиції України та Міністерства внутрішніх справ України з проханням надати експертні висновки з порушених питань, по отриманні яких вони будуть розміщені на сайті Комітету.

***

Відповідно до Розпорядження Голови Верховної Ради України «Про забезпечення виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» в Апараті Верховної Ради України», № 393 від 11.05.2011 р. на веб-сайті Комітету оприлюднена інформація щодо пропозицій та поправок до законопроектів про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України (реєстр. № 8507) та про правовий статус іноземців та осіб без громадянства (реєстр. № 8570), які готуються до другого читання.

 

Інформація розміщена: веб-сайт Комітету; розділ: законопроектна робота.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів документів”

26 листопада 2014 14:09
18 вересня 2014 12:09
26 червня 2014 16:06
19 червня 2014 13:57
19 червня 2014 13:52
10 червня 2014 09:59
22 травня 2014 12:21
06 травня 2014 09:29
05 травня 2014 17:37
27 березня 2014 12:33