Прес-реліз

 

Комітетські слухання “Сучасний стан та шляхи врегулювання проблем у сфері захисту прав трудових мігрантів – громадян України

 

8 грудня 2010 року Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин проводить слухання на тему: “Сучасний стан та шляхи врегулювання проблем у сфері захисту прав трудових мігрантів – громадян України”.

Винесення проблем українських трудових мігрантів на обговорення окремих слухань постало не випадково. Про них виголошував мало не кожний другий учасник парламентських слухань, які відбулися 14 жовтня 2009 року, присвячених закордонному українству.

Не чекаючи можливості проведення парламентських слухань на таку тему, Комітет вийшов з ініціативою провести такі слухання в Комітеті та на основі їх окреслити пріоритети державної міграційної політики, зокрема щодо трудової міграції,  та запропонувати механізми врегулювання реалізації прав громадян України в цій сфері.

На запрошення Комітету відгукнулися до участі у слуханнях народні депутати України, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, представники міжнародних організацій, дипломатичних представництв держав, акредитованих в Україні, в яких працює значна кількість трудових мігрантів, центральних органів виконавчої влади, громадських організацій, науковці.

На думку Голови Комітету О. О. Зарубінського, за останні роки трудова міграція для України, як і для багатьох інших країн світу, стала характерним явищем. На часі Україна є переважно донором, аніж реципієнтом у цих міграційних процесах. При цьому з країни виїздить працездатна частина населення, яка здатна внести найбільший вклад в економіку країни.

Трудову міграцію переважно зумовлюють економічні чинники. Проте наслідки вона має набагато ширші: економічні, соціальні, демографічні. Вони є як позитивні, так і негативні: від збільшення грошових доходів населення,  прискорення формування середнього класу, розвитку малого бізнесу, зменшення напруги на ринку праці до “витоку умів”, руйнації сімейних відносин, соціального сирітства тощо.

Суперечливість явища трудової міграції підводить до висновків про те, що основний зміст політики держави у відповідній сфері має полягати у мінімізації її негативних наслідків, максимальному використанні позитивних для громадян, у тому числі – працівників-мігрантів, та суспільства результатів.

         Голова Комітету вважає, що специфічна особливість українських трудових мігрантів полягає в тому, що де-юре вони є громадянами України, а де-факто вони є закордонними українцями. Під час їх перебування за кордоном держава повинна забезпечити всебічне дотримання їх законних прав та інтересів як своїх громадян, та дбати про задоволення їх потреб, підтримку зв’язків з батьківщиною як для осіб, які в переважній більшості вже тривалий час проживають за кордоном.

Проблем – багато. І всі вони болючі, починаючи від правового визначення статусу українського трудового мігранта до елементарного забезпечення їх пенсійних та інших соціальних прав, задоволення національно-культурних, освітніх, інформаційних потреб на чужині тощо.

О. О. Зарубінський висловився за те, аби усі пропозиції учасників слухань були вивчені, узагальнені та на їх основі розроблені відповідні рекомендації. Це, підкреслив він,  стане поштовхом у подальшій законопроектній роботі Комітету.   

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів документів”

26 листопада 2014 14:09
18 вересня 2014 12:09
26 червня 2014 16:06
19 червня 2014 13:57
19 червня 2014 13:52
10 червня 2014 09:59
22 травня 2014 12:21
06 травня 2014 09:29
05 травня 2014 17:37
27 березня 2014 12:33