28 квітня 2010 року відповідно до плану роботи Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин провів круглий стол на тему: “Перспективи правового регулювання державної підтримки української громади за кордоном. Ключові критерії майбутнього закону”.

За словами голови Комітету О. О. Зарубінського, ця проблема - актуальна, складна і потребує комплексного підходу. Зрозуміло, що Комітет, як головний комітет з питань закордонного українства, зацікавлений у її широкому обговоренні спеціалістами та громадськістю. 14 жовтня 2009 року Комітетом були проведені парламентські слухання “Закордонне українство: сучасний стан та перспективи співпраці”. З численних виступів представників закордонного українства ми із першоджерел дізналися про реальне становище українства практично в усіх куточках світу.

В Комітеті було уважно проаналізовано все те, що пропонувалося. Завдяки цьому, вдалося підготувати документ, який Верховна Рада України схвалила як відповідні Рекомендації. Ними, зокрема, визначено за доцільне удосконалити законодавство з  питань закордонних українців у напрямку розширення пільг особам, які мають статус “закордонного українця”, поширення на них спрощеного порядку набуття громадянства України, створення сприятливих умов для здобуття вищої освіти в українських навчальних закладах тощо.

Слід зазначити, підкреслив О. Зарубінський, що слухання тільки започаткували обмін думками.  Тому Комітет  розглядає нинішній круглий стіл, як продовження дискусії, Адже його метою  є обговорення вищезазначених проблем, а також - узгодження позицій народних депутатів України, виконавчої влади і представників громадських організацій.

Голова Комітету привітав народного депутата України Оксану Білозір, яка не побоялася, за його словами, виступити з ініціативою і внесла на розгляд Верховної Ради України законопроект “Про державну підтримку Української спільноти за кордоном реєстр. № 6047 від 8 лютого 2010 року.

Ключова ціль законопроекту – удосконалення законодавства, яке регулює діяльність різноманітних інститутів держави та суспільства в цілому по забезпеченню реалізації захисту державою, закріплених в міжнародних актах та Конституції України прав і свобод своїх громадян, які перебувають за її межами, а також консолідації і розвитку української нації.

За інформацією Міністерства закордонних справ України, ним готується проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про правовий статус закордонних українців”, який має бути внесений на розгляд Кабінету Міністрів України до 20 травня ц.р.

 О. Зарубінський висловив сподівання, що в ході дискусії, учасники проаналізують наскільки автори запропонованого законопроекту змогли врахувати ті пропозиції, які були озвучені під час парламентських слухань. Зокрема, тих, що стосуються:

-         проблем українців, які проживають на своїх автохтонних (споконвічних) землях;

-         визначення самого поняття “автохтонні землі”;

-         запровадження повноважних представництв України в місцях масового проживання закордонних українців з числа українських товариств;

-         сприяння організації центрів допомоги трудовим мігрантам з України;

-         повернення українців на історичну батьківщину;

-         забезпечення виборчого права всіх українських громадян за кордоном;

-         подолання причин та проблем масової трудової міграції з України тощо.

Це, зазначив О. Зарубінський, – тільки незначна частина проблем, озвучених 14 жовтня минулого року під час парламентських слухань. Їх набагато більше. І вони настільки різноманітні і охоплюють таке широке коло питань, що повинні знайти своє вирішення не тільки шляхом прийняття нової редакції Закону “Про правовий статус закордонних українців”, але й декількох спеціальних законодавчих актах.

         О. Зарубінський впевнений, що давно назріла потреба визначення цілісного концептуального бачення  основних засад державної політики у взаєминах із закордонним українством. Тож, можливо, варто було б розпочати з розробки та прийняття Концепції державної етнополітики України, де співпраця із закордонним українством стала б невід’ємною складовою частиною.

Це вже стало доброю традицією в Комітеті, наголосив О. Зарубінський, - проводити широкі фахові дискусії щодо суті і змісту законопроектів, які мають високу суспільну значимість. Народні депутати України – члени Комітету переконані, що такий підхід дозволить парламентарям, широким колам громадськості отримати більш повну інформацію щодо законопроектів, почути думку науковців та фахівців з проблем, які пропонується законодавчо врегулювати. Адже закони приймаються для людей і повинні повною мірою відбивати їх інтереси. Тим паче, коли йдеться про такі складні та чутливі сфери як законодавче врегулювання взаємодії держави із закордонним українством.

Перед присутніми із співдоповідями виступили народний депутат України О. Білозір та начальник Управління з питань закордонного українства Міністерства закордонних справ В. Д. Боєчко.

Своїми думками та пропозиціями щодо вдосконалення законодавства у царині відносин української держави та закордонного українства поділилися Надзвичайний і Повноважний Посол України Г. Й. Удовенко, директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету “Львівська політехніка” І. Ключковська, академік П. П. Кононенко, голова Державного комітету України у справах національностей та релігій Ю. Є. Решетніков та інші.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів документів”

26 листопада 2014 14:09
18 вересня 2014 12:09
26 червня 2014 16:06
19 червня 2014 13:57
19 червня 2014 13:52
10 червня 2014 09:59
22 травня 2014 12:21
06 травня 2014 09:29
05 травня 2014 17:37
27 березня 2014 12:33