26 червня 1996 р. Кабінет Міністрів України, враховуючи ситуацію, що склалася під час збройного конфлікту в Грузії в 1995 р. та те, що до України стали прибувати біженці з Абхазії, прийняв Постанову № 674 «Про заходи щодо надання допомоги особам, які змушені були залишити місця постійного проживання в Автономній Республіці Абхазія Грузії».

У відповідності з цією Постановою, зазначені особи отримували Тимчасові довідки, які надавали їм право на перебування та постійне проживання в Україні. Такі довідки надавались повнолітнім. Склалася ситуація за якої серед членів однієї сім’ї, в складі якої були неповнолітні діти, тимчасові довідки видавались батькам, але не видавались дітям.

В серпні 2001 року набув чинності Закон України «Про імміграцію».  Пункт 4 Прикінцевих положень цього Закону передбачає, що «вважаються такими, що мають дозвіл на імміграцію в Україну іноземці та особи без громадянства, які змушені були залишити місця   постійного  проживання  в  Автономній  Республіці  Абхазія Грузії,  прибули  в  Україну,  одержали  в  установленому  порядку тимчасову  довідку,  прожили  в  Україні  не  менше  п'яти років і звернулися протягом шести місяців  з  дня  набрання  чинності  цим Законом  із заявою про видачу їм посвідки на постійне проживання в Україні».

Таким чином, неповнолітні діти, що прибули з батьками та не отримали Тимчасової довідки, навіть при досягненні повноліття не підпадали під дію вищезазначених вимог Закону України «Про імміграцію» і не могли отримати дозвіл на імміграцію. Відсутність дозволу на імміграцію призводила до невизначеності їх правового становища в Україні, зокрема – отримання дозволу на постійне проживання в Україні. Незважаючи на те, що вони значний час прожили в нашій державі, і фактично інтегрувалися в українське суспільство, у них виникла низка проблем, пов’язаних з навчанням, працевлаштуванням, виїздом\вїздом в Україну тощо..

За інформацією органів виконавчої влади, наданої до Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, на початок 2009 року в Україні перебувало близько 1200 осіб з Абхазії, які мали Тимчасову довідку і у складі їх сімей було близько 300 дітей, які досягли повноліття. 

Зміни, внесені до Закону України „Про імміграцію ” за підтримки Комітету, спрямовані на належну реалізацію права на імміграцію в Україну іноземців та осіб без громадянства, які через збройні конфлікти у 1995 році змушені були залишити місця постійного проживання в Абхазії. Вони також передбачають, що повнолітні дочка, син зазначеної категорії осіб, які прибули в Україну разом із своїми батьками до досягнення повноліття (згадана тимчасова довідка їм не видавалася), і звернулися із заявою про видачу їм посвідки на постійне проживання в Україні, вважаються такими, що мають дозвіл на імміграцію в Україну.

          Проект було розроблено Міністерством юстиції України відповідно до статті 3 Конституції України, якою встановлено, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

 

Закон набирає чинності після його опублікування.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів документів”

26 листопада 2014 14:09
18 вересня 2014 12:09
26 червня 2014 16:06
19 червня 2014 13:57
19 червня 2014 13:52
10 червня 2014 09:59
22 травня 2014 12:21
06 травня 2014 09:29
05 травня 2014 17:37
27 березня 2014 12:33