Комітет вітає прийняття Парламентом Закону України про національні меншини (спільноти) України

13 грудня 2022, 16:02

  

Верховна Рада України на пленарному засіданні 13 грудня прийняла в другому читанні та в цілому проект Закону України про національні меншини (спільноти) України (реєстр. № 8224 від 24.11.2022),  метою якого є вдосконалення законодавчого регулювання реалізації прав та свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот), та правових засад державної політики у сфері захисту та забезпечення прав національних меншин (спільнот) України, зокрема, права на самоідентифікацію, використання мов національних меншин (спільнот), на освіту, на участь у політичному, економічному, суспільному та культурному житті тощо.

23 червня Європейська рада ухвалила рішення про статус кандидата на членство в Європейському Союзі для України. Це історичне рішення стало важливим сигналом для нашої держави, адже перед нами відчинились двері європейського співтовариства, яке є уособленням економічної та правової стабільності.  

У зв’язку із зазначеним, на шляху до повноправного членства України в ЄС, перед нашою країною були поставлені завдання щодо проведення  низки реформ, однією з яких є реформа законодавчої бази щодо національних меншин.

       Прийняття Закону України про національні меншини (спільноти) України є ще одним важливим кроком для формування та функціонування в Україні соціальної правової держави відповідно до сучасних стандартів у галузі захисту прав людини та забезпечення всебічного розвитку кожної особи незалежно від етнічного походження.