Члени Комітету обговорили проблеми внутрішньо переміщених осіб з представниками Ради Європи

04 вересня 2015, 14:43

Сьогодні Голова Комітету Верховної Ради України з прав людини, Заступник голови Партії «Батьківщина» Григорій Немиря та Члени Комітету Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров провели зустріч з старшим Радником з питань міграції, Директорату з прав людини Ради Європи Лільєю Гретарстдоттір та з Радником Спеціального представника Генерального секретаря Ради Європи в Україні Антоніною Вихрест.

      Сторони обговорили ситуацію в Україні та план заходів в рамках нового проекту Ради Європи «Посилення захисту прав вимушено переміщених осіб в Україні», що впроваджуватиметься у 2015-2017 роках.

"Наш обов'язок забезпечити права і обов'язки внутрішньо переміщених. Це наші громадяни, громадяни України"- наголосив Григорій Немиря.

"Зараз ситуацію в Криму нагадує найгірші часи радянського тоталітарного режиму - Сталінські часи. Відсутня свобода слова, людей викрадають та кидають за грати. Окупаційна влада робить усе можливе, щоб змусити кримських татар виїхати з Криму", - сказав Лідер кримськотатарського народу у вигнанні, Член Комітету Мустафа Джемілєв.

Сторони обговорили, зокрема, співпрацю щодо виконання проекту: зокрема у законодавчій сфері, координацію, обмін інформацією та питання пов'язані з інтеграцією внутрішньо переміщених осіб.

У цьому зв'язку Голова Комітеті наголосив на важливості усунення протиріч у законодавстві щодо внутрішньо переміщених осіб, на забезпеченні можливості для цих громадян України брати участь у місцевих виборах 25 жовтня та на необхідності розповсюдження інформації щодо проблем у цій сфері та шляхів їх вирішення. 

      "Ми сподіваємося на плідну співпрацю з Вашим Комітетом. Ми готові надати Вам усю необхідну експертну допомогу для роботи у законодавчій сфері", - наголосила Лілья Гретарстдоттір

дуже задоволений тим, що цей проект з допомоги внутрішньо переміщеним особам буде виконуватися. Дуже багато кримських татар були вимушені поїхати з Криму. Для нас це надзвичайно боляче, оскільки десятиліттями ми боролися за те, щоб повернутися на рідну землю",- сказав один з лідерів кримськотатарського народу, Член Комітету Рефат Чубаров.

Крім того, Григорій Немиря повідомив, що на останньому засіданні Комітету було затверджено пропозицію Комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування спільно підготувати та провести парламентські слухання "Про засади державної політики щодо тимчасово окупованої території Автономної Республіки  Крим та міста Севастополь".