Члени Комітету обговорили проблеми внутрішньо переміщених осіб з представниками Ради Європи

Опубліковано 04 вересня 2015, о 14:43

Сьогодні Голова Комітету Верховної Ради України з прав людини, Заступник голови Партії «Батьківщина» Григорій Немиря та Члени Комітету Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров провели зустріч з старшим Радником з питань міграції, Директорату з прав людини Ради Європи Лільєю Гретарстдоттір та з Радником Спеціального представника Генерального секретаря Ради Європи в Україні Антоніною Вихрест.

      Сторони обговорили ситуацію в Україні та план заходів в рамках нового проекту Ради Європи «Посилення захисту прав вимушено переміщених осіб в Україні», що впроваджуватиметься у 2015-2017 роках.

"Наш обов'язок забезпечити права і обов'язки внутрішньо переміщених. Це наші громадяни, громадяни України"- наголосив Григорій Немиря.

"Зараз ситуацію в Криму нагадує найгірші часи радянського тоталітарного режиму - Сталінські часи. Відсутня свобода слова, людей викрадають та кидають за грати. Окупаційна влада робить усе можливе, щоб змусити кримських татар виїхати з Криму", - сказав Лідер кримськотатарського народу у вигнанні, Член Комітету Мустафа Джемілєв.

Сторони обговорили, зокрема, співпрацю щодо виконання проекту: зокрема у законодавчій сфері, координацію, обмін інформацією та питання пов'язані з інтеграцією внутрішньо переміщених осіб.

У цьому зв'язку Голова Комітеті наголосив на важливості усунення протиріч у законодавстві щодо внутрішньо переміщених осіб, на забезпеченні можливості для цих громадян України брати участь у місцевих виборах 25 жовтня та на необхідності розповсюдження інформації щодо проблем у цій сфері та шляхів їх вирішення. 

      "Ми сподіваємося на плідну співпрацю з Вашим Комітетом. Ми готові надати Вам усю необхідну експертну допомогу для роботи у законодавчій сфері", - наголосила Лілья Гретарстдоттір

дуже задоволений тим, що цей проект з допомоги внутрішньо переміщеним особам буде виконуватися. Дуже багато кримських татар були вимушені поїхати з Криму. Для нас це надзвичайно боляче, оскільки десятиліттями ми боролися за те, щоб повернутися на рідну землю",- сказав один з лідерів кримськотатарського народу, Член Комітету Рефат Чубаров.

Крім того, Григорій Немиря повідомив, що на останньому засіданні Комітету було затверджено пропозицію Комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування спільно підготувати та провести парламентські слухання "Про засади державної політики щодо тимчасово окупованої території Автономної Республіки  Крим та міста Севастополь".  

 

             
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку