Голова Комітету Валерій Пацкан взяв участь у засіданні Наглядової Ради проекту Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні "Дослідження та діалог щодо політики у сфері міграції і грошових переказів в Україні"

22 листопада 2013, 13:37

21 листопада 2013 року Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан взяв участь у засіданні Наглядової Ради проекту Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні «Дослідження та діалог щодо політики у сфері міграції і грошових переказів в Україні».

         Представництво МОМ в Україні у співпраці з Національним банком України залучили до участі у заході представників Уряду, Парламенту, приватного сектору, науковців з метою побудови конструктивного діалогу для більш ефективного використання міграційного потенціалу для розвитку держави.

У своєму зверненні до учасників заходу Голова Комітету Валерій Пацкан зазначив, що Україні сьогодні край важливо розробити ефективну політику щодо використання потенціалу трудової міграції, як економічного внеску трудових мігрантів-іноземців, так і українських трудових мігрантів, що працюють за межами України.

Валерій Пацкан поінформував присутніх про діяльність Комітету у сфері трудової міграції, зокрема про проведення парламентських слухань на тему «Українська трудова міграція: стан, проблеми та шляхи їх вирішення», які відбулись 3 липня цього року у Верховній Раді України за ініціативою Комітету. За наслідком проведених слухань, Верховна Рада України прийняла постанову, якій затвердила Рекомендації парламентських слухань.

Значне місце в Рекомендаціях, зауважив Голова Комітету, займає економічний блок – як своєрідний шлях економічної співпраці українських трудових мігрантів та держави. Зокрема, було рекомендовано: прийняти закон про зовнішню трудову міграцію; скасувати норми щодо обкладення прибутковим податком грошових переказів трудових мігрантів; лібералізувати митні процедури щодо ввезення власного майна для українських трудових мігрантів, які повертаються на постійне проживання в Україну; розробити державну програму залучення інвестицій трудових мігрантів в українську економіку та інше.

         Валерій Пацкан звернув увагу учасників заходу, що на сьогодні не існує достовірних досліджень щодо напрямів використання в Україні коштів українських трудових мігрантів. «Тому я маю надію, що цей проект стане одним з таких фундаментальних та незаангажованих досліджень, які допоможуть побудувати державну політику взаємовигідної співпраці українських трудових мігрантів та держави, залучити кошти мігрантів в економіку. Також сподіваюсь, що результати проекту стануть підґрунтям для внесення необхідних змін та доповнень до законодавства України», – зазначив Голова Комітету.