Зустріч з експертами Венеціанської комісії

17 лютого 2011, 14:35

17 лютого 2011 року в Комітеті Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин відбулася зустріч з експертами Європейської комісії “За демократію через право” (Венеціанська комісія) Серхіо Бартоле та Яном Велаерсом.

            На бажання гостей головна тема розмови була присвячена питанню мовної ситуації в Україні, зокрема в світлі обговорення в суспільстві проекту Закону “Про мови в Україні”, внесеного народними депутатами України Єфремовим О.С., Симоненком П.М., Гриневецьким С.Р., реєстр.    1015-3 від 07.09.2010 р.

Голова Комітету О. О. Зарубінський підкреслив, що одним з предметів відання Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин є законодавче забезпечення прав національних меншин. В рамках наданих повноважень Комітет ґрунтовно працює в напрямку вдосконалення правового регулювання у цій сфері, узагальнює практику застосування законодавства, реалізує функцію парламентського контролю.

Саме тому, зазначив О. О. Зарубінський, Комітет приділив належну увагу законопроектам з мовних питань, що надійшли на розгляд Верховної Ради України. Адже частина з них мала на меті визначення порядку застосування мов в Україні та забезпечення мовних прав національних меншин. Більш того, ці законопроекти набули значного резонансу в суспільстві, головним чином негативного.

1 грудня 2010 року Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин провів розширене засідання за участю керівництва Державного комітету України у справах національностей та релігій, представників міністерств та інших центральних органів виконавчої влади з порядком денним «Про стан задоволення національно-культурних, мовних, освітніх потреб корінних народів та національних меншин України».

Комітет дійшов висновку, що в нашій державі запроваджується  виважена, толерантна політика щодо всебічного забезпечення прав національних меншин. Учасники засідання констатували, що наразі в суспільстві відсутні протесті настрої чи скарги чи інші звернення до органів влади щодо невдоволення забезпеченням мовних прав з боку представників національних меншин.

Разом з тим, розглядаючи на своєму засіданні 12 січня 2011 року питання про затвердження Плану роботи  на лютий – липень 2011 року та пропозицій до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України,  Комітет прийняв рішення про недоцільність розгляду на восьмій сесії законопроектів з мовних питань. Таке рішення підтримала більшість членів Комітету.

При ухвалені такого рішення Комітет врахував також і те, що експертні висновки Національної Академії наук України та низки поважних наукових установ засвідчують, що серед підготовлених законопроектів немає жодного, який би забезпечував цілісне вирішення мовного питання і міг би бути запропонований як основа для розгляду Верховною Радою України. Серед них і вищезгаданий проект Закону “Про мови в Україні”.

Зважаючи на зазначене, була внесена пропозицію не включати до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України шостого цей законопроект.

У  зустрічі  брали участь народні депутати України – члени Комітету Ю. В. Гнаткевич та В. В. Таран, а також – представник Генерального секретаря  Ради  Європи  з  координації  програм співробітництва в Україні А. Петерсон.