Вже майже рік триває нічим не спровокована повномасштабна війна російської федерації проти України. Кожен громадянин нашої держави на собі відчув тягар злочинних дій військово-політичного керівництва країни-окупанта.

Геноцид українського народу; знищені міста, села і будинки; постійні масовані ракетні удари по об’єктам критичної інфраструктури; тисячі жертв серед цивільного населення; примусова депортація – все це лише частина тих звірств, які в усьому цивілізованому світі асоціюються з військовою агресією проти України.

На Мюнхенській конференції з безпеки, яка відбулася в лютому 2022 року, ключовим було питання загрози вторгнення російської федерації на територію суверенної та незалежної держави. Цьогоріч, коли збройна агресія вже призвела до трагічних наслідків і світ, нарешті, усвідомив нікчемність своєї «політики умиротворення», відповідна безпекова конференція, запланована на 17 - 19 лютого, повинна стати майданчиком, де обговорюватимуться не тільки питання безпеки для нашої держави, а також і основні аспекти притягнення винних осіб до відповідальності за воєнні злочини та безпосередньо за злочин агресії проти України.

20 лютого 2023 року, де-юре, виповниться вже дев’ять років з моменту тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а, де-факто, - дев’ять років з моменту початку війни держави-агресора проти України.

Тому, при створенні механізму притягнення винних осіб до відповідальності, у тому числі шляхом створення спеціального трибуналу, необхідно забезпечити поширення його юрисдикції на всі воєнні злочини, які були вчинені на території нашої держави та, безпосередньо, проти України, починаючи з 2014 року.

Автономна Республіка Крим та місто Севастополь мають символічне значення у цій війні, оскільки саме з Криму все почалось. Протягом девяти років громадяни України, які залишились там проживати, піддавались систематичному тиску та зазнавали численних порушень основоположних прав і свобод людини. За кожен факт політично мотивованих та/або релігіи?них кримінальних переслідувань, за кожен факт насильницьких зникнень та незаконних затримань активістів чи незалежних журналістів – за все це винні особи повинні понести відповідальність.

Україна не відмовилась і не відмовиться від своїх територій і саме зараз, напередодні Мюнхенської конференції з безпеки, дев’ятої річниці з моменту початку тимчасової окупації Кримського півострова та річниці повномасштабного вторгнення держави-агресора на територію нашої держави, ми повинні домогтися від світової спільноти не тільки гарантій безпеки, а й гарантій щодо притягнення винних осіб до відповідальності за всі воєнні злочини та злочин агресії, у тому числі розпочатих в 2014 році з окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31
27 лютого 2024 14:47
26 лютого 2024 11:31