Голова Комітету Верховної Ради України з прав людини Григорій Немиря заявив, що Кабінет Міністрів України продемонстрував байдужість та некомпетентність по відношенню до внутрішніх переселенців та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території, під час відповідних парламентських слухань.

 

"Метою наших слухань було почути цих громадян України та зробити так, щоб ці люди не відчували себе покинутими та дискримінованими ",-  сказав він під час програми "Ранкова хвиля" на "Громадському радіо".

 

"Зараз ми працюємо над рекомендаціями слухань, які мають стати інструментом та дорожньою картою для влади у цій сфері".

 

Нагадаємо, що 17 лютого за ініціативи Комітету ВРУ з прав людини  відбулися парламентські слухання на тему: "Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення антитерористичної операції".

 

За словами Григорія Немирі, "під час підготовки до слухань та їхнього проведення КМУ продемонстрував байдужість та некомпетентність".

 

"КМУ проігнорував слухання і визначив своїми доповідачами заступників міністрів. Уряд не забезпечує належне фінансування цієї галузі, немає Спеціального центрального органу виконавчої влади з питань внутрішньо переміщених осіб, відсутня Державна Стратегію допомоги внутрішньо переміщеним особам, захисту прав і свобод громадян України, які проживають на тимчасово не контрольованих державною владою територіях Донецької та Луганської областей",- підкреслив він.

 

Григорій Немиря зазначив, що, "судячи з виступу Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, уряд дивиться на внутрішніх переселенців лише як на проблему та виклик".

 

"Це неприйнятно. Внутрішні переселенці - це не проблема, це можливість і рушійна сила для проведення реформ. Тільки такій підхід дозволить забезпечити дотримання прав і свобод цієї категорії громадян України",- сказав він.

 

Голова Комітету підкреслив, що переважна більшість внутрішніх переселенців хочуть повернутися у рідні домівки на Донбас, коли будуть забезпечені необхідні безпекові передумови.

 

"Влада має брати до уваги той факт, що ці люди не біжать з України, вони бачать себе громадянами нашої держави, і влада повинна зробити все можливе, щоб вони відчували себе захищеними і потрібними. Лише держава, яка поважає своїх громадян може розраховувати на те, що вони будуть поважати її",- сказав він, закликавши ВРУ затвердити рекомендації слухань, а Президента, КМУ та місцеву владу розпочати їхнє виконання.

 

 

 

                          FullSizeRender

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 травня 2024 07:18
17 травня 2024 09:27
09 травня 2024 14:51
03 травня 2024 10:15
02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47