Сьогодні Голова Комітету Верховної Ради України з прав людини, Заступник голови Партії «Батьківщина» Григорій Немиря наголосив, що дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб (ВПО) є питанням національної безпеки України.

«Зараз в Україні вже 1,5 мільйони внутрішньо переміщених осіб. Це вражаюча кількість. Це виклик для всієї України, а не лише регіональне питання. Забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб - це питання національної безпеки України і наш обов'язок його вирішувати », - сказав він під час прес-конференції щодо ситуації з ухваленням парламентом Проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» №2166.

Нагадаємо, що законопроект №2166, якій пропонує важливі зміни до закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», у травні був прийнятий парламентом у першому читанні і вже понад півроку не виноситься на друге читання Верховної Ради України

Григорій Немиря наголосив, що вже тричі Комітет з прав людини звертався до керівництва парламенту з вимогою поставити зазначений законопроект на розгляд народних депутатів у другому читанні.

"Нам пояснювали, що це законопроект, який не пов'язаний з реформами. Це тривало майже півроку",- сказав він. "Нарешті цього пленарного тижня він з'явився у порядку денному. Я сподіваюся, що він не лише залишиться у порядку денному, а й буде підтриманий представниками усіх фракцій і груп".

У свою чергу Перший заступник голови Комітету ВРУ з прав людини і один з співавторів законопроекту  №2166 Валерій Пацкан також висловив сподівання, що цей документ буде ухвалено парламентом і наголосив, що Комітет з прав людини і надалі готовий сприяти у вирішенні проблем ВПО.

За словами експерту всеукраїнської благодійної фундації "Право на захист" Олени Виноградової, законопроект  №2166, який було розроблено майже рік тому представниками громадськості разом з народними депутатами та підтримано Радою Європи, приводить Закон про ВПО у відповідність з керівними принципами ООН з питання про переміщенння осіб у середині країни та спрощує процедуру обліку ВПО і посилює гарантії дотримання їх прав і свобод. Вона висловила сподівання на підтримку законопоекту парламентом та подякувала  Комітету ВРУ за допомогу у розробці документу та за його оперативну підготовку до другого читання.

"Внутрішньо переміщені особи - це найбільш вразлива група серед населення України. Законопроект №2166 - це не просто вісім сторінок тексту, це надзвичайно полегшення життя для майже 1,5 мільйони українців",- сказав Директор всеукраїнської благодійної фундації "Право на захист" Олександр Галкін.

"Цей законопроект не вирішить усіх проблем переселенців, але він допоможе у захисті прав і свобод цих громадян України. Ми закликаємо народних депутатів підтримати цю ініціативу",- наголосили координатор громадської ініціативи  "КримSOS" Таміла Ташева та експерт БФ «Восток-SOS» Олександра Дворецька.

У прес-конференції, організованій ВБФ «Право на захист» та Данською радою у справ біженців за підтримки агентства ООН у справах біженцівбрали участь народні депутати – співавтори законопроекту №2166 та експерти, які доклали зусиль до його розробки. 

 

                            

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 10:15
02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31