Сьогодні Голова Комітету Верховної Ради України з прав людини, Заступник голови Партії «Батьківщина» Григорій Немиря наголосив, що питання забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб є надзвичайною проблемою для України.

"Питання забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб - це не просто одна із проблем, це надзвичайна проблема для  України, яка потребує нашої постійної уваги. Зараз тільки офіційно в Україні вже зареєстровано 1,5 мільйони таких осіб, і їхня кількість постійно збільшується",- сказав він в інтерв‘ю Директору центру підтримки журналістів Віталію Жугаю в рамках проекту «Адвокація та правова допомога внутрішньо переміщеним особам в Україні», який  реалізується Данською радою у справах біженців в Україні у партнерстві з ВБФ «Право на захист» за фінансової підтримки Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

Інтерв‘ю транслювалося в ефірі програми «Погляд» Інтернет телеканалу UkrlifeTV (http://www.ukrlife.tv).

Григорій Немиря нагадав, що спочатку уряд намагався ігнорувати цю проблему.

"Не було політичної волі. Визнання цієї проблеми і початок розробки державної політики в цій сфері зайняли забагато часу", - сказав він, нагадавши про різні аспекти забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб: економічні, соціальні і політичні, включаючи забезпечення активного виборчого права.

У цьому зв'язку Голова Комітету повідомив про нещодавно  ухвалений парламентом Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»  № 2166, який посилить забезпечення прав і свобод цієї категорії громадян на основі базових принципів ООН.

"Ми сподіваємося, що цей закон буде підписаний Президентом найближчим часом, і розпочнеться його імплементація, що дозволить істотно полегшити життя внутрішньо переміщених осіб",- сказав він.

Крім того, Григорій Немиря нагадав про запропонований Комітетом з прав людини Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (щодо компенсації вартості пошкодженого майна) № 2167, винесення якого  на розгляд парламенту блокується.

"Внутрішньо переміщені особи не поїхали за межі України, вони залишилися в нашій державі і є громадянами України. Вони не повинні відчувати себе покинутими, наш обов'язок - забезпечити їхні права і свободи",- наголосив він. "Лояльність і патріотизм досягаються  не завдяки гучним промовам. Вони народжуються, коли громадяни бачать, що держава захищає їхні права і свободи".

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 10:15
02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16
05 березня 2024 16:07
01 березня 2024 09:31