Сьогодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.


Члени Комітету рекомендували ВРУ прийняти за основу у першому читанні

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України), реєстр. № 3433, внесений народними депутатами України Білецьким А.Є., Луценком І.В., Петренком О.М., та створити робочу групу для його підготовки до другого читання.

 

Було рекомендовано прийняти за основу та в цілому Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (щодо надання притулку бездомним особам), реєстр. № 3833, внесений народними депутатами України Розенблатом Б.С., Мельничуком І.І., Лубінцем Д.В., Гарбузом Ю.Г., Гордєєвим А.А., Чубаровим Р.А. Члени Комітету також наголосили, що, оскільки зазначеним законопроектом відовідні зміни пропонується внести лише до статті 6 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні", то відповідно до вимог законодавчої техніки це слід відобразити у його назві.

 

Комітет з прав людини рекомендував профільному Комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування не підтримувати запропоновані Урядом зміни  щодо особливостей проходження державної служби в секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а підтримати положення Проекту Закону про внесення зміни до Закону України "Про державну службу" щодо особливостей проходження державної служби в секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, реєстр. № 4311, внесений народним депутатом України Луценком Ю.В., як такий, що сприяє забезпеченню незалежної діяльності цього інституту та дозволить запобігти втручання в його роботу з боку будь-яких держаних органів.

 

Було заслухано інформацію щодо приведення нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади у відповідність із Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (№ 921-VIII від 24.12.2015 р.).

 

У цьому зв'язку Голова Комітету нагадав, що вже чотири місяці діє закон про забезпечення прав і свободи внутрішніх переселенців, але, "на жаль, за ці чотири місяці жодний нормативно-правовий акт Кабінету Міністрів не приведений у відповідність до цього закону». 

 

"Вже зараз ми маємо порушення прикіцевих положень цього закону, а це стосується життя сотен тисяч украінців",- зазначив він.

 

За словами Заступника міністра з питань окупованих територій Георгія Туки, Уряду потрібен ще тиждень для надання остаточного звіту.

 

Присутні наголосили на необхідності розробки державної стратегії щодо захисту прав і свобод внутрішньо переміщених осіб та звернули увагу на недостатнє ресурсне та кадрове забезпечення новоствореного міністерства з питань окупованих територій.


Було затверджено заяву Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин щодо справи івано-франківського блогера Руслана Коцаби.

 

Крім того, члени Комітету розглянули звернення Міжнародного Республіканського Інституту  (InternationalRepublican Institute) щодо затвердження результатів поточного моніторингу проекту міжнародної технічної допомоги “Зміцнення політичних процесів в Україні (Компонент ІІ)” за період 01.07.2015 р. – 31.12.2015 р. 

На засіданні Комітету 11 травня були присутні наступні народні депутати-члени Комітету:

Голова Комітету Григорій Немиря

Перший заступник голови Комітету Валерій Пацкан

Заступник Голови Комітету Георгій Логвинський

Член Комітету Василь Брензович

Член Комітету Ірина Суслова

Член Комітету Рефат Чубаров

 

FullSizeRender

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 09:27
09 травня 2024 14:51
03 травня 2024 10:15
02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16