Сьогодні  в рамках розширеного виїзного засідання Комітету ВРУ з прав людини члени Комітету відвідали місця тимчасового поселення внутрішньо переміщених осіб у місті Святогірськ.

 

"До війни на Донбасі в Україні не було такого явища, як внутрішньо переміщені особи. Спочатку влада закривала очі на це питання, потім розпочалися дії для законодавчого та виконавчого врегулювання у цій сфері. Але досі уряд називає Вас "проблемою", - наголосив Голова Комітету Григорій Немиря під час спілкування з вимушеними переселенцями, які зараз мешкають у санаторії "Святі гори". "Це є неприйнятним. Ви - громадяни України, які через обстріли та загрозу життю були вимушені покинути свої домівки. Наш обов'язок захистити Ваші права та свободи".

 

У цьому зв'язку він поінформував про положення закону про забезпечення захисту прав і свобод ВПО (2166) , який був прийнятий парламентом наприкінці минулого року і вступив в силу на початку цього року. Так, згідно з цими законодавчими змінами переселенці не повинні більше продовжувати дію карток ВПО кожні 6 місяців - картки є безстроковими, списки СБУ є незаконними, уряд не має права призупиняти соціальні виплати, а підзаконні акти КМУ мають бути приведені у відповідність до вищезазначеного закону.

 

У свою чергу представник ВБФ «Право на захист»  Олега Виноградова сказала, що люди часто не знають про свої права, забезпечені законодавством, і наголосила, що нагальною необхідністю є проведення кампанії з інформування ВПО щодо їхніх прав.

 

Григорій Немиря також анонсував плани Комітету з прав людини створити моніторингову групу у складі народних депутатів України з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають в зоні проведення антитерористичної операції.

 

Установа охорони здоров’я санаторій «Святі гори» заснований на власності Донецької обласної ради профспілок. Протягом 2015 року на території санаторія перебувало 567 внутрішньо переміщених осіб. На даний час кількість внутрішньо переміщених осіб складає 68 чоловік.

 

У зв’язку з припиненням виплат пенсій та соціальних виплат і важким матеріальним становищем деякі сім’ї не сплачують за проживання в санаторії.

Відтак, виникла загроза виселення ВПО із зазначеної установи охорони здоров'я.

 

Зі слів координатора громади ВПО санаторію,  вчительки з Донецька Ольги Овсянникової  зараз у санаторії залишились тільки ті переселенці, яким дійсно нікуди або матеріальний стан не дозволяє орендувати житло самостійно. У деяких сімей частково пошкоджено житло, деякі не можуть повернутись додому, тому що дім знаходиться у 5-кілометровій зоні від району постійних обстрілів. 


"Ми тут як на пороховій бочці: кожного дня чекаємо, що можемо просто опинитися на вулиці",- сказала вона.



Григорій Немиря запевнив, що права ВПО, які мешкають у санаторії будуть дотримані, та передав слово Меру Святогірська Олександру Дзюбі, який запевнив, що насильно виселяти людей із санаторію місцева влада не буде. 

 

Народні депутати також відвідали переселенців, які мешкають у пансіонаті «Сосновий бор» Публічного акціонерного товариства «Шахта ім. О.Ф. Засядька». Протягом 2015 року на території пансіонату перебувало 256 внутрішньо переміщених осіб. На даний час кількість внутрішньо переміщених осіб складає 212 чоловік.

 

"Сьогодні ми приїхали до пансіонату, щоб безпосередньо від Вас почути про проблеми, з якими Ви стикаєтеся, та про допомогу, яка Вам потрібна",- сказав Григорій Немиря.

 

"Сьогодні і учора ми їздили по області, щоб на власні очі побачити з якими проблемами ви стикаєтесь",- сказав Перший Заступник голови Комітету Валерій Пацкан.

 

 У свою чергу Член Комітету Рефат Чубаров запевнив, що народні депутати будуть робити усе можливе для вирішення проблемних питань внутрішніх переселенців, про які вони почули сьогодні.

 

Представники громади ВПО санаторію звернули увагу на черги і тривалі очікування на КПВВ,  проблеми з отриманням документів ВПО, затримку з виплатами соціальних виплат та неінформування про їхні права, що забезпечені законом.

 

"У мене 8-річний онук, і ми не можемо чекати годинами на дозвіл проїхати через КПВВ. У жовтні ми стояли 5 годин, дитина змерзла і захворіла, а нас не пропустили",- сказала Валентина, фінансист з Донецьку.

 

"Я взагалі не можу поїхати до родичів з сином. У мене не має завіреної довідки, що я мати одиначка: тільки прочерк у графі батько у свідоцтві про народження сина. І де мені отримати таку довідку: в окупованій Горлівці?",- сказала Валентина, приватний підприємець.

 

У зустрічі взяли участь народні депутати - Голова Комітету Григорій Немиря, перший Заступник Голови Комітету Валерій Пацкан, члени  Комітету Василь Брензович, Ірина Суслова і Рефат Чубаров,  Член Комітету ВРУ з питань соціальної політики та пенсійного забезпечення Наталія Веселова та Член фракції "Батьківщина" Олексій Рябчин, представники міжнародних та українських неурядових організацій.

 

Нагадаємо, що 7-8 квітня у місті Краматорськ Донецької області Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин проводить розширене виїзне засідання Комітету з питання моніторингу дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та громадян України, які проживають в зоні проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях,  та аналізу практики застосування чинного законодавства з питань ВПО.

 

З початку проведення антитерористичної операції до міста Святогірська було евакуйовано близько 30,0 тисяч мешканців населених пунктів Донецької та Луганської областей.  Станом на  04.04.2016  за інформацією, наданою Благодійним фондом  «Слов’янське серце» (за підтримки Управління Верховного комісара ООН у справах біженців), перереєстровано 2541 сім’ю, в них 5829 осіб.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 09:27
09 травня 2024 14:51
03 травня 2024 10:15
02 травня 2024 15:42
16 квітня 2024 14:20
11 квітня 2024 10:33
10 квітня 2024 12:18
09 квітня 2024 14:53
02 квітня 2024 13:47
12 березня 2024 14:16