ПРОТОКОЛ № 38

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

 

 

    

                                                                                                                                                                                                     16 вересня 2014 року 14.30

 

 

         ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

ПРИСУТНІ:

народні депутати України -  Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Луценко І.С., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В., (відсутні – Герман Г.М., Джемілєв М.);

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Чигрин А.В.,  Буждиган В.П., Бузницький Ю.В., Пантєлєєва О.О., Стеценко Н.В., Теплюк В.С.

 

ЗАПРОШЕНІ :

-        на розгляд першого питання:

Гузенко Костянтин Олександрович – народний депутат України (відсутній);

Крикливенко Богдан Володимирович – керівник секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

Туліна Олена Іванівна – директор правового департаменту Міністерства соціальної політики України;

Солових Наталія Григорівна – заступник директора Департаменту фінансів охорони здоров’я та соціальних програм Міністерства фінансів України;

 

-        на розгляд третього питання:

Сиротюк Юрій Миколайович – народний депутат України (відсутній);

Панькевич Олег Ігорович – народний депутат України (відсутній);

 

-        на розгляд четвертого питання:

Ляшко Олег Валерійович - народний депутат України (відсутній);

Криштоп Юлія Володимирівна – заступник директора Департаменту з питань громадянства, реєстрації та роботи з громадянами з тимчасово окупованих територій Державної міграційної служби України.

-        на розгляд п’ятого  питання:

         Мірошниченко Юрій Романович - народний депутат України (відсутній).

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» (щодо розширення кола суб’єктів, які можуть вважатися реабілітованими), реєстр. № 4249а від 04.07.2014 р., внесений народним депутатом України Гузенком К.О.

 2. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» та деяких інших законів України щодо впорядкування виплат жертвам політичних репресій, реєстр № 4342а від 22.07.2014 р., внесений народними депутатами України Джемілєвим М., Дониієм О.С., Матіос М.В., Бенюком Б.М.

3. Проект Закону про внесення зміни до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» (щодо розширення категорій репресованих, що підлягають реабілітації), реєстр. № 4506а від 14.08.2014 р., внесений народними депутатами України Сиротюком Ю.М., Панькевичем О.І.

4. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» (щодо спрощення порядку прийняття до громадянства України окремих категорій осіб), реєстр. № 4177а  від 26.06.2014 р., внесений народним депутатом України Ляшком О.В.

5. Про ініціювання парламентських слухань на тему: «Про стан забезпечення реалізації конституційних прав громадян, що стали внутрішніми переселенцями внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим, м. Севастополя або виїхали з території проведення антитерористичної операції».

6. Про проведення особистого прийому громадян Комітетом Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

7. Різне.

 

Перше питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» (щодо розширення кола суб’єктів, які можуть вважатися реабілітованими), реєстр. № 4249а від 04.07.2014 р., внесений народним депутатом України Гузенком К.О.

З даного питання заслухана інформація, яку надала головний консультант секретаріату Комітету Пантєлєєва О.О., стосовно змісту основних положень законопроекту та експертних висновків щодо доцільності його прийняття.

Зокрема, Пантєлєєва О.О. поінформувала членів Комітету, що метою законопроекту є захист та поновлення прав осіб, які зазнали тяжких моральних, фінансових та фізичних страждань від політичних репресій, але на яких не поширювались норми Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні».  

В ході обговорення члени Комітету відзначили, що зазначена законодавча пропозиція є актуальною з огляду на численні звернення громадян стосовно розширення дії  цього Закону на членів сім’ї реабілітованих осіб, а також осіб, які перебували на їх утриманні, дітей політично репресованих і згодом реабілітованих осіб. За офіційними документами вони не піддавалися  політичним репресіям, але в той чи інший спосіб потерпіли від них. Надання зазначеним особам статусу реабілітованих та відповідно поширення на них низки соціальних пільг дозволить певною мірою компенсувати їм ті утиски та обмеження в правах, що вони зазнали.

Разом з цим народні депутати України акцентували увагу, що реалізація законопроекту, у разі його прийняття як закону, потребуватиме значних бюджетних видатків. У той же час законопроект не містить фінансово-економічного обґрунтування та пропозицій змін до законодавчих актів України щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень до бюджету для досягнення його збалансованості, що передбачено вимогами статті 27 Бюджетного кодексу України.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Пацкан В.В., Попеску І.В., Солових Н.Г., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» (щодо розширення кола суб’єктів, які можуть вважатися реабілітованими), реєстр. № 4249а від 04.07.2014 р., внесений народним депутатом України Гузенком К.О., за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу. 

2. Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Результати голосування:

«за» - 5 (Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Пацкан В.В., Попеску І.В., Шевченко А.В.).

 

Друге питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» та деяких інших законів України щодо впорядкування виплат жертвам політичних репресій, реєстр № 4342а від 22.07.2014 р., внесений народними депутатами України Джемілєвим М., Дониієм О.С., Матіос М.В., Бенюком Б.М.

З даного питання заслухана інформація, яку надала головний консультант секретаріату Комітету Пантєлєєва О.О., стосовно змісту основних положень законопроекту та експертних висновків щодо доцільності його прийняття.

Зокрема, Пантєлєєва О.О. поінформувала членів Комітету, що метою законопроекту є скасування обмеження прав реабілітованих українських громадян щодо виплати їм грошової компенсації за незаконне ув'язнення. Крім того, завданням законопроекту є законодавчо встановити уніфіковані підходи при призначенні та виплаті підвищень до пенсій жертвам політичних репресій.

В ході обговорення членами Комітету наголошувалось, що зняття граничного грошового обмеження компенсаційних виплат реабілітованим, зняття обмеження часовими рамками звернень із заявами про призначення компенсації та повернення майна, а також закріплення на законодавчому рівні її розміру – а саме однієї мінімальної заробітної плати, що встановлена  законами України на день виплати цієї компенсації, сприятиме встановленню соціальної справедливості по відношенню до даної категорії осіб.

Крім того, народні депутати України звернули увагу, що на сьогодні підвищення до пенсій громадянам, які зазнали політичних репресій і згодом були реабілітовані, а також членам їх сімей, регулюється кількома законодавчими актами, зокрема законами України «Про пенсійне забезпечення» та «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», а фактично проводиться на підставі підзаконних нормативних актів – відповідної постанови Кабінету Міністрів України - і є настільки низькими, що по суті ставить зазначених осіб у нерівне соціальне становище із іншими категоріями соціально вразливих верств населення. З огляду на це члени Комітету підтримали пропозиції щодо встановлення на законодавчому рівні запропонованих підвищень до пенсій реабілітованим та членам їх сімей. На думку Комітету, зазначене сприятиме усуненню суперечностей чинного законодавства та забезпечить на належному рівні соціальну захищеність вказаних осіб.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Пацкан В.В., Попеску І.В., Солових Н.Г., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» та деяких інших законів України щодо впорядкування виплат жертвам політичних репресій, реєстр № 4342а від 22.07.2014 р., внесений народними депутатами України Джемілєвим М., Дониієм О.С., Матіос М.В., Бенюком Б.М., за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу. 

2. Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Результати голосування:

«за» - 5 (Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Пацкан В.В., Попеску І.В., Шевченко А.В.).

 

Третє питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення зміни до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» (щодо розширення категорій репресованих, що підлягають реабілітації), реєстр. № 4506а від 14.08.2014 р., внесений народними депутатами України Сиротюком Ю.М., Панькевичем О.І.

З даного питання заслухана інформація, яку надала головний консультант секретаріату Комітету Пантєлєєва О.О., стосовно змісту основних положень законопроекту та експертних висновків щодо доцільності його прийняття.

Зокрема, Пантєлєєва О.О. поінформувала членів Комітету, що законопроектом пропонується внести зміни до статті 2 Закону України “Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні”, у якій визначені категорії осіб, які не підлягають реабілітації. Відповідно до запропонованих змін із числа зазначених осіб передбачається виключити засуджених за зраду батьківщини, шпигунство, диверсії, шкідництво, саботаж, пособництво окупантам у період Великої Вітчизняної війни, збройні вторгнення на територію України, організацію збройних формувань, а також встановити, що «не підлягають реабілітації також особи, засуджені за злочини проти правосуддя, що стали безпосереднім способом вчинення репресій або іншою підставою для їх подальшого застосування, навіть якщо такі особи згодом самі зазнали репресій».

         В ході обговорення члени Комітету висловились на підтримку внесеної законодавчої пропозиції. Разом з цим, на думку народних депутатів України, законопроект потребує техніко-юридичного доопрацювання, що може бути здійснено при підготовці законопроекту до наступного читання.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Пацкан В.В., Попеску І.В., Солових Н.Г., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення зміни до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» (щодо розширення категорій репресованих, що підлягають реабілітації), реєстр. № 4506а від 14.08.2014 р., внесений народними депутатами України Сиротюком Ю.М., Панькевичем О.І., за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу. 

2. Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Четверте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» (щодо спрощення порядку прийняття до громадянства України окремих категорій осіб), реєстр. № 4177а  від 26.06.2014 р., внесений народним депутатом України Ляшком О.В.

З даного питання заслухана інформація, яку надав головний консультант секретаріату Комітету Бузницький Ю.В., стосовно змісту основних положень законопроекту та експертних висновків щодо доцільності його прийняття.

Зокрема, Бузницький Ю.В. поінформував членів Комітету, що законопроектом пропонується встановити спрощений порядок прийняття до громадянства України осіб, які брали безпосередню участь у захисті суверенітету і територіальної цілісності України, її національної безпеки у складі територіальних формувань, що співпрацювали зі Збройними Силами України, органами Міністерства внутрішніх справ України та Служби безпеки України.

Крім цього, проектом пропонується встановити спрощений порядок для осіб, які зазнали утисків, переслідування чи порушення своїх прав на території іноземної держави у зв’язку зі своєю позицією чи діяльністю, спрямованою на підтримку суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України.

В ході обговорення цього питання члени Комітету висловили низку застережень щодо наслідків прийняття законопроекту та дійшли висновку щодо доцільності здійснення експертизи законопроекту фахівцями профільних міністерств та відомств.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Крикливенко Б.В., Луценко І.С., Пацкан В.В., Попеску І.В., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» (щодо спрощення порядку прийняття до громадянства України окремих категорій осіб), реєстр. № 4177а  від 26.06.2014 р., внесений народним депутатом України Ляшком О.В., направити до Кабінету Міністрів України та Служби безпеки України для отримання експертного висновку.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

П’яте  питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про ініціювання парламентських слухань на тему: «Про стан забезпечення реалізації конституційних прав громадян, що стали внутрішніми переселенцями внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим, м. Севастополя або виїхали з території проведення антитерористичної операції».

Пацкан В.В. проінформував учасників засідання, що відповідно до  частини першої статті 234 Регламенту Верховної Ради України народним депутатом України Мірошниченком Ю.Р. на розгляд Комітету внесена пропозиція щодо проведення у вересні поточного року  парламентських слухань на тему: «Про стан забезпечення реалізації конституційних прав громадян, що стали внутрішніми переселенцями внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим, м. Севастополя або виїхали з території проведення антитерористичної операції». У випадку ухвалення  рішення про підтримку внесеної пропозиції подальше ініціювання  зазначених парламентських слухань має відбутись шляхом внесення членами Комітету  проекту відповідної постанови Верховної Ради України.

В ході обговорення члени Комітету погодились з актуальністю порушеного питання та відзначили, що першочерговим кроком на цьому шляху має стати прийняття базового закону, спрямованого на визначення статусу зазначених осіб та створення правових підстав реалізації ними гарантованих Конституцією України прав і свобод.

Народні депутати України зазначили, що наразі на розгляді в Комітеті перебувають законопроекти, покликані врегулювати зазначені проблеми, а саме: про внутрішньо переміщених осіб (реєстр. № 4490а) та про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб (реєстр. № 4490а-1). Тому у стислий час до завершення роботи Верховної Ради України сьомого скликання слід забезпечити підготовку до другого читання та схвалити як Закон той з зазначених законопроектів, що буде схвалений Верховною Радою за основу.

Крім цього, члени Комітету зауважили, що підготувати та провести зазначені парламентські слухання належним чином можливо лише з початком роботи нового складу Парламенту.

УХВАЛИЛИ:

Пропозицію народного депутата України Мірошниченка Ю.Р. щодо проведення у вересні цього року парламентських слухань на тему: «Про стан забезпечення реалізації конституційних прав громадян, що стали внутрішніми переселенцями внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим, м. Севастополя або виїхали з території проведення антитерористичної операції» відхилити.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Шосте  питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проведення  особистого прийому громадян Комітетом Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Пацкан В.В. поінформував учасників засідання, що на виконання Розпорядження Голови Верховної Ради України від 06.02.2008 р. № 224 «Про порядок організації та проведення особистого прийому громадян у Верховній Раді України» затверджено графік особистого прийому громадян комітетами та депутатськими фракціями під час роботи п’ятою сесії Верховної Ради України сьомого скликання. Відповідно до затвердженого графіка  Комітет  Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин проводить особистий прийом громадян 18 вересня поточного року.

Під час обговорення питання було визначено кандидатуру представника Комітету, якому доручається провести 18 вересня поточного року особистий  прийому громадян.

УХВАЛИЛИ:

Доручити Першому заступнику голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Шевченку А.В. провести 18 вересня 2014 р. особистий  прийому громадян.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                             Пацкан В.В.

 

 

Секретар Комітету                                                                         Гайдош І.Ф.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку