ПРОТОКОЛ № 36

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

 

 

 

23 липня 2014 року 14.30

 

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

ПРИСУТНІ:

народні депутати України – Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Герман Г.М., Луценко І.С.,  Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В., (відсутній – Джемілєв М.);

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Надточій Л.І., Пантєлєєва О.О., Стеценко Н.В.

 

ЗАПРОШЕНІ :

-        на розгляд першого питання:

Лутковська Валерія Володимирівна – Уповноважений Верховної Ради України  з прав людини;

Кушнір Ірина Володимирівна – представник Уповноваженого Верховної Ради України  з прав людини;

Євсюков Олександр Петрович – директор департаменту персоналу Державної служби України з надзвичайних ситуацій;

Мащенко Марина Василівна – заступник начальника відділу нормативно-правового забезпечення юридичного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій;

 

-        на розгляд другого питання:

         Савченко Олексій Леонідович – головний консультант Головного управління з регіональної кадрової політики та з питань тимчасово окупованої території Адміністрації Президента України;

Панченко Аліна Михайлівна – директор департаменту конституційного, адміністративного та соціального законодавства Міністерства юстиції України;

Засоба Анатолій – голова правління ГО «Крымская диаспора»;

Скрипник Ольга – голова ГО «Центр громадянської просвіти «Альменда»;

Ташева Таміла – координатор проекту «Крым-SOS»;

Буткевич Максим – голова громадянської ініціативи «Дом друзей»;

Дворецька Олександра – юрист Кримського правозахисного центру «Действие», «Восток-SOS»;

Плечко Дмитро – радник з правових питань Регіонального представництва УВКБ ООН в Білорусі, Молодові та Україні;

Калхун Ноель – старший регіональний радник з правових питань Регіонального представництва УВКБ ОНН в Білорусі, Молдові та Україні;

Захаров Борис Євгенович – представник Харківської правозахисної групи;

Романова Наталія Владиславівна – юрисконсульт КБУ контактного центру м. Києва;

 

-        на розгляд третього питання:

         Оніщенко Інна Валентинівна – керівник головного управління з регіональної кадрової політики та з питань тимчасово окупованої території Адміністрації Президента України;

         Кравченко Ольга Олександрівна – директор юридичного департаменту Міністерства освіти і науки України;

         Чередніченко Алла Михайлівна – директор департаменту паспортної роботи та громадянства Державної міграційної служби України;

 

-        на розгляд четвертого питання:

         Волохін Дмитро Віталійович – заступник директора юридичного департаменту Міністерства соціальної політики України;

         Бондаренко Андрій Володимирович – начальник відділу фінансів освіти Міністерства фінансів України;

         Паламар Людмила Олексіївна – начальник відділу міжнародного оподаткування та імплементації міжнародних договорів Міністерства фінансів України.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (щодо забезпечення прав і свобод осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту), реєстр. № 4142а, внесений народним депутатом України Кальченком В.М.

2. Пропозиції Президента України до Закону «Про правовий статус осіб, які вимушені залишити місця проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та обставин, пов’язаних з проведенням антитерористичної операції на території України», реєстр. № 4998-1.

3. Пропозиції Президента України до Закону «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» щодо місця перебування та права на освіту», реєстр. № 4931.

4. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» (щодо розширення кола суб’єктів, які можуть вважатися реабілітованими), реєстр. № 4249а, внесений народним депутатом України Гузенком К.О.

5. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розширення підстав для перегляду судових рішень у кримінальному провадженні Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ та/або Верховним Судом України (підготовлений Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини).

6. Про звернення Міністерства культури України про подання кандидатури представника Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин до складу Ради міжнаціональної злагоди.

 7. Різне.

 

Перше питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (щодо забезпечення прав і свобод осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту), реєстр. № 4142а, внесений народним депутатом України Кальченком В.М.

Пацкан В.В. поінформував членів Комітету про мету та основні положення законопроекту. Так, законопроектом врегульовується питання припинення служби особами рядового і начальницького складу в органах і підрозділах цивільного захисту, що пов’язано з тимчасовою окупацією території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, забезпечення соціального захисту осіб рядового і начальницького складу цивільного захисту та членів їх сімей в частині приватизації жилих приміщень для постійного проживання, відомчих жилих приміщень, службових жилих приміщень та жилих приміщень у гуртожитках, розташованих на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, отриманих ними в установленому порядку, в яких вони проживали станом на 1 січня 2014 року.

Члени Комітету підтримали необхідність запропонованих змін.

В обговоренні питання взяли участь: Євсюков О.П., Пацкан В.В., Шевченко А.В.  

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (щодо забезпечення прав і свобод осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту), реєстр. № 4142а, внесений народним депутатом України Кальченком В.М., за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу і  в цілому, як закон.

2.       Співдоповідачем з цього питання визначено народного депутата України,  Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Результати голосування:

«за» - 5 (Гайдош І.Ф., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.);

Бенюк Б.М.,  Герман Г.М., Луценко І.С. не голосували.

          

Друге питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про пропозиції Президента України до Закону «Про правовий статус осіб, які вимушені залишити місця проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та обставин, пов’язаних з проведенням антитерористичної операції на території України», реєстр. № 4998-1.

Пацкан В.В. поінформував членів Комітету, що Президент України 16 липня 2014 року застосував право вето щодо зазначеного Закону і запропонував його відхилити як такий, що не забезпечує створення цілісного механізму надання допомоги та захисту державою прав і законних інтересів вимушених переселенців.

З даного питання виступив головний консультант Головного управління з регіональної кадрової політики та з питань тимчасово окупованої території Адміністрації Президента України Савченко Олексій Леонідович,  який доповів членам Комітету пропозиції Президента України, згідно яких Закон не може бути підписаний з огляду на те, що він не визначає порядку надання державної допомоги вимушеним мігрантам, не забезпечить скоординованої і відповідальної роботи органів державної влади, місцевого самоврядування та їх взаємодії з громадськістю, не відповідає міжнародним стандартам захисту внутрішньо переміщених осіб, внаслідок чого він не виправдовує очікувань суспільства щодо вирішення проблем переселенців. На думку Президента України, Закон у цілому має швидше декларативний характер та не впроваджує довершених механізмів надання державної допомоги, захисту конституційних прав та законних інтересів вимушених мігрантів.

В ході обговорення члени Комітету відмітили, що внаслідок відхилення даного Закону на невизначений час залишаться законодавчо неврегульованими актуальні питання щодо захисту прав значної кількості осіб, які стали вимушеними переселенцями. Відхилення зазначеного Закону позбавить державні органи законодавчих підстав вести облік вимушених переселенців, надавати їм адресну  соціальну і гуманітарну допомогу, а також унеможливить здійснити необхідні прогнозні розрахунки щодо бюджетних витрат на ці цілі.

До того ж, висловлені у Пропозиціях Президента України зауваження не сформульовані як конкретні пропозиції, що позбавляє Комітет можливості  працювати над подальшим редакційним удосконалення норм зазначеного Закону.

В обговоренні питання взяли участь: Буткевич М., Герман Г.М., Дворецька О., Захаров Б.Є., Лутковська В.В., Ноель Калхун, Пацкан В.В., Попеску І.В., Скрипник О., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України не підтримувати пропозицію Президента України про відхилення Закону та  повторно прийняти  Закон України «Про правовий  статус осіб, які вимушені залишити місця проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та обставин, пов’язаних з проведенням антитерористичної операції на території України» в цілому з подоланням вето Президента України.

2. Співдоповідачем з цього питання визначено народного депутата України,  Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Результати голосування:

«за» - 5 (Бенюк Б.М., Луценко І.С., Пацкан В.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.);

«проти» - 1 (Герман Г.М.);

«утримались» - 2 (Гайдош І.Ф., Попеску І.В.).

 

Третє питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про пропозиції Президента України до Закону «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» щодо місця перебування та права на освіту», реєстр. № 4931.

З даного питання керівником Головного управління з регіональної кадрової політики та з питань тимчасово окупованої території Адміністрації Президента України Оніщенко Інною Валентинівною висловлено клопотання про перенесення розгляду даного питання у зв’язку з проведенням наразі  додаткових консультацій Адміністрації Президента України з автором проекту зазначеного Закону, народним депутатом України Сенченком А.В.

УХВАЛИЛИ:

Перенести розгляд пропозицій Президента України до Закону «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» щодо місця перебування та права на освіту», реєстр. № 4931.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Четверте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» (щодо розширення кола суб’єктів, які можуть вважатися реабілітованими), реєстр. № 4249а, внесений народним депутатом України Гузенком К.О.

З даного питання заслухана інформація, яку надала головний консультант секретаріату Комітету Пантєлєєва О.О., стосовно змісту основних положень законопроекту та експертних висновків щодо доцільності його прийняття.

В ході обговорення члени Комітету звернули увагу, що для реалізації законопроекту потрібні будуть значні кошти з Державного бюджету України. Разом з цим, законопроект не містить фінансово-економічного обґрунтування. У зв’язку з цим була внесена пропозиція про направлення зазначеного законопроекту до Кабінету Міністрів України для надання експертного висновку, у тому числі щодо його фінансово-економічного обґрунтування.

В обговоренні цього питання взяли участь: Лутковська В.В.,         Пацкан В.В., Попеску І.В.

УХВАЛИЛИ:

Направити до Кабінету Міністрів України для отримання експертного висновку, включаючи фінансово-економічне обґрунтування,  проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» (щодо розширення кола суб’єктів, які можуть вважатися реабілітованими), реєстр. № 4249а від 04.07.2014 р., внесений народним депутатом України Гузенком К.О.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

П’яте питання  порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розширення підстав для перегляду судових рішень у кримінальному провадженні Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ та/або Верховним Судом України.

Враховуючи, що зазначений законопроект розроблено Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, з даного питання заслухано інформацію, яку надав Уповноважений Лутковська В.В. стосовно концептуальних положень законопроекту.

Так, основним завданням і ціллю цього законопроекту є встановлення механізму забезпечення перегляду судових рішень в кримінальних справах, під час прийняття яких виявлено порушення прав і основоположних свобод людини внаслідок порушення норм матеріального або процесуального права.

Таким механізмом є наділення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини правом звертатися із відповідним поданням до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ або Верховного Суду України із заявою про перегляд вироків у кримінальних провадженнях та ухвал про застосування примусових заходів медичного характеру після їх перегляду в касаційному порядку у випадках та порядку, встановлених законом.

Саме на запровадження такого механізму спрямований розроблений Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розширення підстав для перегляду судових рішень у кримінальному провадженні Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ та/або Верховним Судом України».

В ході обговорення члени Комітету підтримали запропоновані зміни до низки законодавчих актів.

В обговоренні цього питання взяли участь: Герман Г.М., Пацкан В.В., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

Внести на розгляд Верховної Ради України, за поданням народних депутатів України - членів Комітету проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розширення підстав для перегляду судових рішень у кримінальному провадженні Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ та/або  Верховним Судом України, розроблений Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

(Примітка: проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розширення підстав для перегляду судових рішень у кримінальному провадженні Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ та/або  Верховним Судом України, реєстр. № 4361а, внесений народними депутатами України Пацканом В.В., Шевченком А.В., Герман Г.М., Попеску І.В., Гайдошем І.Ф.. Самойленко В.П., Бенюком Б.М.).

 

Шосте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про звернення Міністерства культури України про подання кандидатури представника Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин до складу Ради міжнаціональної злагоди.

Пацкан В.В. поінформував членів Комітету, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 4 червня 2014 р. № 195 утворено Раду міжнаціональної злагоди. Відповідно до затвердженого цією постановою положення Рада міжнаціональної злагоди є консультативно-дорадчим органом Кабінету Міністрів України. Основними завданнями Ради є підготовка пропозицій щодо формування та реалізації державної етнонаціональної політики, спрямованої на дотримання прав національних меншин і корінних народів, збереження міжнаціональної злагоди в українському суспільстві, недопущення виникнення міжнаціональних конфліктів, проявів дискримінації за расовою, національною, мовною та релігійною ознаками; удосконалення законодавства з відповідних питань.

Крім представників міністерств і відомств до компетенції яких належать питання державної етнонаціональної політики, до складу Ради, за їх згодою, також мають увійти представники громадських об’єднань національних меншин і корінних народів, народні депутати України, науковці. 

В ході обговорення членами Комітету внесено пропозицію про подання кандидатур народних депутатів України Пацкана В.В. та Герман Г.М. до складу Ради міжнаціональної злагоди.

В обговоренні цього питання взяли участь: Пацкан В.В., Шевченко А.В., Герман Г.М., Попеску І.В.

УХВАЛИЛИ:

Внести до Міністерства культури України подання про включення до складу Ради міжнаціональної злагоди наступні кандидатури:

         Пацкан Валерій Васильович – народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин;

         Герман Ганна Миколаївна – народний депутат України, заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Сьоме питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про чисельні звернення до Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин представників громадських організацій щодо невиконання Урядом покладених на нього зобов’язань стосовно виконання Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»(№ 1207-VII від 15.04.2014 р.).

Пацкан В.В. поінформував членів Комітету, що відповідно до підпунктів 1 і 2 пункту 5 Розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону Кабінет Міністрів України мав протягом п’ятнадцяти днів з дня набрання чинності цим Законом, зокрема, прийняти нормативно-правові акти на виконання цього Закону, привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом, а також забезпечити прийняття органами виконавчої влади нормативно-правових актів, що випливають із цього Закону та приведення нормативно-правових актів органів виконавчої влади у відповідність із цим Законом.

Станом на 23 липня 2014 року відповідно до офіційних веб-сайтів органів державної влади прийнято тільки постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку виплати пенсії та надання соціальних послуг громадянам України, які проживають на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя» від 2 липня 2014 року № 234.

В ході обговорення члени Комітету звернули увагу на те, що за відсутності необхідних для реалізації положень Закону актів Кабінету Міністрів України та органів виконавчої влади тисячі людей наразі позбавлені можливості ефективно реалізувати свої конституційні права.

Крім того, відповідно до практики Європейського суду з прав людини відсутність законодавства, яке має врегульовувати порядок реалізації визначених законами прав і свобод, призводить до порушення державою своїх зобовязань за Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод. Таким чином, бездіяльність Кабінету Міністрів України щодо розробки вказаних нормативно-правових актів може призвести до масових звернень громадян України до Європейського суду з прав людини, який з великим ступенем вірогідності постановить рішення на їх користь.

В ході обговорення питання членами Комітету внесена пропозиція направити звернення до Кабінету Міністрів України з вимогою вжити необхідних заходів для якнайшвидшого прийняття Урядом нормативно-правових актів на виконання положень Закону, а також забезпечення прийняття необхідних актів органами виконавчої влади. 

В обговоренні цього питання взяли участь: Засоба А., Герман Г.М., Пацкан В.В., Лутковська В.В.

УХВАЛИЛИ:

Звернутися до Прем’єр-міністра України Яценюка А.П. з вимогою вжити необхідних заходів для якнайшвидшого прийняття Кабінетом Міністрів України нормативно-правових актів на виконання положень Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (№ 1207-VII від 15.04.2014 р.), а також забезпечення прийняття необхідних актів органами виконавчої влади. 

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                                Пацкан В.В.

 

 

Секретар засідання                                                                           Гайдош І.Ф.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку