ПРОТОКОЛ № 34

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

 

                                                                                                                                                               

  18 червня 2014 року 14.30

 

 

         ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

ПРИСУТНІ:

народні депутати України -  Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Луценко І.С., Попеску І.В., Самойленко В.П., (відсутні – Герман Г.М., Джемілєв М.,  Шевченко А.В.);

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Чигрин А.В.,  Буждиган В.П., Бузницький Ю.В., Теплюк В.С.

 

ЗАПРОШЕНІ :

-        на розгляд першого питання:

Соболєв Сергій Владиславович – народний депутат України (відсутній);

Лутковська Валерія Володимирівна – Уповноважений Верховної Ради України з прав людини;

Кушнір Ірина Володимирівна - представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

Іванець Андрій Валерійович – начальник відділу з питань окупованих територій АРК Адміністрації Президента України;

Суботенко Галина Павлівна – головний спеціаліст управління конституційного та адміністративного законодавства Міністерства юстиції України;

Рукшина Ірина В’ячеславівна – начальник управління організації соціального захисту постраждалих внаслідок надзвичайних ситуацій та вирішення житлових питань Міністерства соціальної політики України;

Ноель Калхун – старший регіональний радник з правових питань Регіонального представництва УВКБ ООН в Білорусі, Молдові та Україні;

Плечко Дмитро – старший регіональний радник з правових питань Регіонального представництва УВКБ ООН в Білорусі, Молдові та Україні;

Захаров Борис – представник Харківської правозахисної групи;

Подоляко Микола Іванович – Голова правління Союзу вимушених переселенців;

Рошалова Наталія Владиславівна – юрисконсульт Комунальної бюджетної установи «Контактний центр міста Києва»;

Засоба Анатолій – представник Кримської діаспори;

Попов Олександр - представник Кримської діаспори;

Юсупов Рустам Ренатович - представник Громадської спілки «Рада громадських  ініціатив;

 

-        на розгляд другого питання:

         Нікітіна Тетяна Василівна – заступник Голови Державної міграційної служби України.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Про проекти Законів з питань прав внутрішньо переміщених осіб.

1.1.)   Проект Закону про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, реєстр. № 4998 від 03.06.2014 р., внесений народним депутатом України Ар’євим В.І.

1,2) Про альтернативний проект Закону про правовий статус осіб, які вимушені залишити місця проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та обставин, пов’язаних з проведенням антитерористичної операції на території України, розроблений народними депутатами України Пацканом В.В., Соболєвим С.В.

2. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» щодо  відцифрованих відбитків пальців рук, реєстр. № 4991 від 02.06.2014 р., внесений Кабінетом Міністрів України.

3. Проект Постанови про визнання та засудження репресій органів радянської військової адміністрації, здійснених проти угорців та німців Закарпаття під час Другої світової війни та у повоєнний час, реєстр. № 4690 від 11.06.2014 р., внесений народним депутатом України Гайдошем І.Ф.

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку тримання взятих під варту осіб і відбування покарання засуджених, реєстр. № 4460 від 14.03.2014 р., внесений народними депутатами України Пацканом В.В., Бенюком Б.М., Самойленком В.П., Шевченком А.В., Попеску І.В., Гайдошем І.Ф.

5. Різне.

 

Перше та друге питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проекти Законів з питань прав внутрішньо перемішених осіб.

Пацкан В.В. проінформував учасників засідання Комітету, що за доручення Голови Верховної Ради України Турчинова О.В. Комітет проводить роботу з підготовки та попереднього розгляду проекту Закону про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, реєстр. № 4998 від 03.06.2014 р., внесений народним депутатом України Ар’євим В.І.

 Разом з цим, відповідно до статті 100 Регламенту Верховної Ради у 14-денний термін суб’єктами права законодавчої ініціативи може бути внесені альтернативні законопроекти  з цих питань. Зокрема таким є проект Закону про правовий статус осіб, які вимушені залишити місця проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та                      м. Севастополя та обставин, пов’язаних з проведенням антитерористичної операції на території України, розроблений народними депутатами України Пацканом В.В., Соболєвим С.В.

У зв’язку з цим, Пацканом В.В. внесена пропозиція про одночасний розгляд  та обговорення зазначених законопроектів.

Ця пропозиція була підтримана усіма присутніми на засіданні членами Комітету.

З даного питання заслухана інформація, яку надав головний консультант секретаріату Комітету Бузницький Ю.В., стосовно змісту основних положень альтернативних законопроектів та експертних висновків щодо доцільності їх прийняття.

Зокрема, Бузницький Ю.В. поінформував членів Комітету, що законопроект (реєстр. № 4998) визначає правовий статус внутрішньо переміщених осіб, встановлює економічні, соціальні та правові гарантії захисту їх прав та законних інтересів на території України відповідно до Конституції України, міжнародних договорів України, а також принципів і норм міжнародного права.

Альтернативний до нього законопроект  має концептуальні відмінності. Він визначає правовий механізм та  порядок надання державної допомоги, захисту конституційних прав та законних інтересів саме тих осіб, які вимушено залишили місце проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя або обставин, пов’язаних з проведенням антитерористичної операції на території України, та які переїхали до інших регіонів України, а також визначає правовий статус таких осіб.

Під час обговорення члени Комітету, зокрема відзначили, що агресія Російської Федерації яка наразі відбувається проти України вимагає ухвалення швидких законодавчих рішень спрямованих на забезпечення прав і свобод, перш за все, тих громадян, які вимушені залишити місця проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та обставин, пов’язаних з проведенням антитерористичної операції на території України.

В обговоренні цього питання взяли участь: Засоба А., Захаров Б., Кушнір І.В., Лутковська В.В., Луценко І.С., Ноель Калхун, Пацкан В.В., Плечко Д., Попеску І.В., Рошалова Н.В., Самойленко В.П., Юсупов Р.Р.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні:

проект Закону про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, реєстр. № 4998 від 03.06.2014 р., внесений народним депутатом України Ар’євим В.І., відхилити;

альтернативний до нього проект Закону про правовий статус осіб, які вимушені залишити місця проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та обставин, пов’язаних з проведенням антитерористичної операції на території України, розроблений народними депутатами України Пацканом В.В., Соболєвим С.В., прийняти за основу.

2. Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

(Примітка: проект Закону «Про правовий статус осіб, які вимушені залишити місця проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та обставин, пов’язаних з проведенням антитерористичної операції на території України» внесений 19.06.2014 р. народними депутатами України Пацканом В.В., Соболєвим С.В. (реєстр. № 4998-1).

 

Третє питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» щодо відцифрованих відбитків пальців рук, реєстр. № 4991 від 02.06.2014 р., внесений Кабінетом Міністрів України.

З даного питання заслухана інформація, яку надав головний консультант секретаріату Комітету Бузницький Ю.В., стосовно змісту основних положень законопроекту та експертних висновків щодо доцільності його прийняття.

Бузницький Ю.В., зокрема поінформував членів Комітету, що законопроектом передбачено внесення змін до статей 3, 7 та 19 Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», згідно з якими відбитки пальців рук визначаються як одні з основних біометричних даних особи та будуть вноситись на безконтактний електронний носій документів для виїзду за кордон, що дозволить ідентифікувати особу при перетині кордонів.

В ході обговорення народні депутати України, зокрема відзначили, що прийняття законопроекту дозволить забезпечити виконання рекомендацій європейський фахівців щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» щодо відцифрованих відбитків пальців рук, реєстр. № 4991 від 02.06.2014 р., внесений Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Четверте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Постанови про визнання та засудження репресій органів радянської військової адміністрації, здійснених проти угорців та німців Закарпаття під час Другої світової війни та у повоєнний час, реєстр. № 4690 від 11.06.2014 р., внесений народним депутатом України Гайдошем І.Ф.

З цього питання виступив автор законодавчої ініціативи народний депутат України Гайдош І.Ф.

 У своєму виступі Гайдош І.Ф. послався  на  численні архівні документи із спецархівів НКВС та радянського військового командування, котрі стали відомими протягом останнього десятиліття, які переконливо свідчать про жахливі за розмахом, політичним спрямуванням та репресивними за змістом дій органів і військ НКВС проти окремих груп закарпатського населення угорської та німецької національностей, проведені у 1944-1946 роках.

У зв’язку з цим був розроблений зазначений проект Постанови, який, на думку автора, є першим кроком щодо моральної реабілітації репресованих за національною ознакою громадян угорської та німецької національності в 1944-1946 роках, засудження репресій та висловлення співчуття жертвам необґрунтованих репресій, їх рідним і близьким, права яких були порушені у результаті неправомірного застосування принципу колективної відповідальності за національною ознакою.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф. Пацкан В.В., Попеску І.В.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про визнання та засудження репресій органів радянської військової адміністрації, здійснених проти угорців та німців Закарпаття під час Другої світової війни та у повоєнний час, реєстр. № 4690 від 11.06.2014 р., внесений народним депутатом України Гайдошем І.Ф., прийняти за основу та в цілому.

2. Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Результати голосування:

«за» 5 (Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Луценко І.С., Пацкан В.В., Попеску І.В.);

         «утримались» - 1 (Самойленко В.П.).

 

П’яте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку тримання взятих під варту осіб і відбування покарання засуджених, реєстр. № 4460 від 14.03.2014 р., внесений народними депутатами України Пацканом В.В., Бенюком Б.М., Самойленком В.П., Шевченком А.В., Попеску І.В., Гайдошем І.Ф.

Пацкан В.В. поінформував членів Комітету, що 8 квітня цього року Верховна Рада України прийняла Закон України про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо адаптації правового статусу засудженого до європейських стандартів (Номер, дата акту - 1186-VII від 08.04.2014 р.). Оскільки окремі норми прийнятого Закону дублюють положення обговорюваного законопроекту, останній потребує доопрацювання.

 В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф. Луценко І.С., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П.

УХВАЛИЛИ:

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку тримання взятих під варту осіб і відбування покарання засуджених, реєстр. № 4460 від 14.03.2014 р., внесений народними депутатами України Пацканом В.В., Бенюком Б.М., Самойленком В.П., Шевченком А.В., Попеску І.В., Гайдошем І.Ф., доопрацювати з урахуванням змін в законодавстві України та внести на заміну.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Різне:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про направлення проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про захист персональних даних» (щодо усунення недоліків, що унеможливлювали забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт), реєстр. № 4006а від 04.06.2014 р., внесений народним депутатом України Кругловим М.П. до Кабінету Міністрів України для одержання експертного висновку.

УХВАЛИЛИ:

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про захист персональних даних» (щодо усунення недоліків, що унеможливлювали забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт), реєстр. № 4006а від 04.06.2014 р., внесений народним депутатом України Кругловим М.П., направити до Кабінету Міністрів Країни для одержання експертного висновку.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                             Пацкан В.В.

 

 

Секретар Комітету                                                                         Гайдош І.Ф.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку