ПРОТОКОЛ № 31

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                      16 квітня 2014 року 14.00

 

 

            ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

ПРИСУТНІ:

народні депутати України -  Гайдош І.Ф., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В., (відсутні – Бенюк Б.М., Герман Г.М., Джемілєв М., Луценко І.С.);

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Буждиган В.П., Бузницький Ю.В., Надточій Л.І., Пантєлєєва О.О., Стеценко Н.В., Теплюк В.С.

 

ЗАПРОШЕНІ :

-        на розгляд першого  питання:

Науменко Наталія Миколаївна – директор Департаменту у справах біженців та іноземців Державної міграційної служби України;

Калита Кирило Валерійович – заступник начальника управління консульського обслуговування Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України;

 

-        на розгляд другого питання:

Ляшко Олег Валерійович – народний депутат України (відсутній);

 

-        на розгляд третього та четвертого питань:

Лутковська Валерія Володимирівна – Уповноважений Верховної Ради України з прав людини;

Кушнір Ірина Володимирівна – представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

Крикливенко Богдан Володимирович – керівник  секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.       Проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» (щодо врахування документів у сфері міграції), реєстр. № 4580 від  27.03.2014 р., внесений Кабінетом Міністрів України.

2.       Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони іноземцям та особам без громадянства приймати участь у політичній діяльності на території України), реєстр. № 4621 від 01.04.2014 р., внесений народним депутатом України Ляшком О.В.

3.       Про проект Постанови про спеціальну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо порушень прав і свобод людини під час подій, які відбувались в Україні з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

4.       Про проект Постанови про щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні.

5.       Різне.

 

Перше питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» (щодо врахування документів у сфері міграції), реєстр. № 4580 від 27.03.2014 р., внесений Кабінетом Міністрів України.

З даного питання заслухана інформація, яку надав головний консультант секретаріату Комітету Бузницький Ю.В., стосовно змісту основних положень законопроекту та експертних висновків щодо доцільності його прийняття.

Зокрема, Бузницький Ю.В. поінформував членів Комітету, Проект закону розроблено Державною міграційною службою України з метою виконання критеріїв першої фази Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.

Метою законопроекту є уточнення поняття “додатковий захист” та поняття “тимчасовий захист”  у відповідності з Директивами Європарламенту і Ради ЄС щодо біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту та у сфері міграції.

Також Бузницький Ю.В. звернув увагу членів Комітету на те, що у змінах до пунктів 14 та 21 частини першої статті 1 Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» пропонується вилучити положення щодо ознаки «постійного проживання на території країни, яка має спільний кордон з Україною» для визначення осіб, які потребують тимчасового захисту. У разі ухвалення цих змін наслідком може бути суттєво розширено коло іноземців та осіб без громадянства, що матимуть підстави для отримання тимчасового захисту в Україні.

В ході обговорення законопроекту члени Комітету висловили застереження, що розширення переліку іноземців та осіб без громадянства на яких буде поширюватись дія цього закону, у разі його прийняття, в свою чергу призвести до додаткових бюджетних витрат, які згідно із частиною третьою статті 91 Регламенту Верховної Ради України потребують належного фінансово-економічного обґрунтування.  

Крім цього, народні депутати України звернули увагу на пояснювальну записку до законопроекту, у якій наголошується, що проект потребує погодження із Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Міністерством фінансів та Міністерством юстиції України. Однак результати відповідного погодження у ній не наводиться.

В обговоренні цього питання взяли участь: Калита К.В.,  Лутковська В.В., Науменко Н.М., Пацкан В.В., Попеску І.В., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» (щодо врахування документів у сфері міграції), реєстр. № 4580 від 27.03.2014 р., внесений Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

         2. Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Друге питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони іноземцям та особам без громадянства приймати участь у політичній діяльності на території України), реєстр. № 4621 від 01.04.2014 р., внесений народним депутатом України Ляшком О.В.

З даного питання заслухана інформація, яку надала головний консультант секретаріату Комітету Пантєлєєва О.О, стосовно змісту основних положень законопроекту та експертних висновків щодо доцільності його прийняття.

Зокрема Пантєлєєва О.О.  поінформувала членів Комітету, що законопроект внесено з метою необхідності забезпечити спеціальним та правоохоронним органам України можливість оперативно і жорстко реагувати на факти втручання іноземців та осіб без громадянства у політичну діяльність на території України. У зв’язку з цим проектом передбачається низка змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення і Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства».

В ході обговорення законопроекту члени Комітету зауважили, що положення проекту про заборону політичної діяльності іноземцям та особам без громадянства на території України, в тому числі організації або проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, та встановлення адміністративної відповідальності за участь іноземців та осіб без громадянства у політичній діяльності на території України, можуть бути неоднозначного розтлумачені та застосовані на практиці. Вживаний у проекті термін «політична діяльність» носить оціночний характер та не відповідає критеріям правової визначеності.

Крім цього, народні депутати України зазначили, що відповідно до статті 26 Конституції України та законів України, зокрема таких як «Про вибори народних депутатів України», «Про вибори Президента України», «Про політичні партії в Україні», «Про державну службу», вже передбачені обмеження для іноземців та осіб без громадянства щодо участі в суспільно-політичних відносинах. Так, ці особи не мають права обирати та бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, не можуть набувати статусу державного службовця, бути членами політичних партій тощо.

В обговоренні цього питання взяли участь: Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони іноземцям та особам без громадянства приймати участь у політичній діяльності на території України), реєстр. № 4621 від 01.04.2014 р., внесений народним депутатом України Ляшком О.В., відхилити.

         2. Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Третє питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Постанови про спеціальну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо порушень прав і свобод людини під час подій, які відбувались в Україні з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

При розгляді цього питання Комітет виходив з вимог статті 18 Закону України "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини", відповідно до якої Уповноважений Верховної Ради України з прав людини у разі необхідності може представити Верховній Раді України спеціальну доповідь з окремих питань щодо додержання в Україні прав і свобод людини і громадянина.

         За спеціальною доповіддю Уповноваженого Верховна Рада України приймає постанову.

         Провівши попередній аналіз спеціальної доповіді Уповноваженого, в обговоренні якого взяли участь: Гайдош І.Ф., Лутковська В.В., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В., Комітет ухвалив наступне рішення.

         УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому проект Постанови про спеціальну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо порушень прав і свобод людини під час подій, які відбувались в Україні з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, внесену народними депутатами України, членами Комітету.

2. Доповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

(Примітка: Проект Постанови про спеціальну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо порушень прав і свобод людини під час подій, які відбувались в Україні з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, рестр. № 4745 від18.04.2014 р., внесений народними депутатами України Пацканом В.В., Шевченком А.В., Попеску І.В., Самойленком В.П., Гайдошем І.Ф. Бенюком Б.М.);

 

Четверте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Постанови про щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні.

При розгляді цього питання Комітет виходив з вимог пункту 17 статті 85 Конституції України та статті 18 Закону України "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини", відповідно до яких Уповноважений Верховної Ради України з прав людини протягом першого кварталу  кожного року представляє Верховній Раді України щорічну доповідь про стан додержання та захисту прав  і свобод людини і громадянина в Україні органами державної влади, органами місцевого самоврядування, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності та їх посадовими і службовими особами, які порушували  своїми діями (бездіяльністю) права і свободи людини і громадянина, та про виявлені недоліки в законодавстві щодо захисту прав і свобод людини і громадянина.

За щорічною доповіддю Уповноваженого Верховна Рада України приймає постанову.

Провівши попередній аналіз щорічної доповіді Уповноваженого, в обговоренні якого взяли участь: Гайдош І.Ф., Лутковська В.В., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В., Комітет ухвалив наступне рішення.

         УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України об’єднати розгляд питань про представлення щорічної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні та спеціальної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з питань прав людини щодо порушень прав і свобод людини під час подій, які відбувались в Україні з 21  листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року та включити їх  до порядку денного сесії Верховної Ради України  позачергово (відповідно до пункту 4 частини четвертої статті 20 Регламенту Верховної Ради України).

На пленарному засіданні Верховної Ради України передбачити такий орієнтовний регламент розгляду даного питання:  

1)  виступ на пленарному засіданні  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини для представлення обох доповідей   -  до 20 хвилин;

2)  відповіді на запитання – до 20 хвилин.

2. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому проект Постанови про щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні, внесену народними депутатами України, членами Комітету.

3. Доповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

(Приміткароект Постанови про щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні, № 4746 від18.04.2014 р., внесений народними депутатами України Пацканом В.В., Шевченком А.В., Попеску І.В., Самойленком В.П., Гайдошем І.Ф. Бенюком Б.М.).

 

 

 

Голова Комітету                                                                             Пацкан В.В.

 

 

Секретар Комітету                                                                         Гайдош І.Ф.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку