ПРОТОКОЛ № 24

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                               28 лютого 2014 року 09.00

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

Секретарем засідання обрано одноголосно Самойленка В.П.

ПРИСУТНІ:

народні депутати України -  Бенюк Б.М., Луценко І.С., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В., (відсутні – Гайдош І.Ф., Герман Г.М., Джемілєв М.);

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Пантєлєєва О.О., Теплюк В.С.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.       Проект Закону України «Про реабілітацію осіб на виконання рішень Європейського суду з прав людини», реєстр. № 4294 від 27.02.2014 р., внесений народними депутатами України Луценко І.С., Петренком П.Д., Бригинцем О.М., Гриневич Л.М., Шевченком А.В., Ар’євим В.І., Кожем’якіним А.А.,  Стецем Ю.Я.

2.       Різне.

 

Перше питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону України «Про реабілітацію осіб на виконання рішень Європейського суду з прав людини», реєстр. № 4294 від 27.02.2014 р., внесений народними депутатами України Луценко І.С., Петренком П.Д., Бригинцем О.М., Гриневич Л.М., Шевченком А.В., Ар’євим В.І., Кожем’якіним А.А.,  Стецем Ю.Я.

Заступник Голови Комітету, Голова підкомітету з питань гендерної рівності Луценко І.С. поінформувала членів Комітету, що законопроект спрямований на реабілітацію осіб, які у період з 01.02.2010 р. до 01.03.2014 р. були засуджені судами України за вчинення злочинів, передбачених статтями 191, 364, 365, 367 Кримінального кодексу України, та за скаргами яких проти України Європейський суд з прав людини встановив порушення статті 18 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

В ході обговорення члени Комітету відзначили, що у зазначений період здійснювалися системні порушення прав людини на свободу вираження поглядів, свободу та особисту недоторканість, справедливий суд тощо. Були непоодинокі випадки, коли людину позбавляли волі не у зв’язку з вчиненням нею певного злочину, а з суто політичних причин. Констатація Європейським судом з прав людини порушення статті 18 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод фактично викриває те, що особа була піддана переслідуванню не для притягнення до відповідальності за інкримінований їй злочин, а з метою чинення морального тиску.

Народні депутати України підтримали пропозицію про необхідність негайного вжиття державою заходів для реабілітації відповідних осіб та поновлення їх в правах, яких прямо чи опосередковано було обмежено в результаті переслідування.

Під час обговорення зазначеного законопроекту членами Комітету акцентувалась увага, що на разі в Комітеті опрацьовується також проект Закону про внесення змін до Закону України "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні" (щодо реабілітацію осіб, які були піддані політичним репресіям та засуджені судами України з лютого 2010 року по лютий 2014 року), реєстр. № 4256, який має на меті врегулювати таке саме коло питань.

У зв’язку з цим, є за доцільне відповідно до частини другої статті 95 Регламенту Верховної Ради України  внести пропозицію про зняття з розгляду  проект Закону про внесення змін до Закону України "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні" (щодо реабілітацію осіб, які були піддані політичним репресіям та засуджені судами України з лютого 2010 року по лютий 2014 року), реєстр. № 4256.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про реабілітацію осіб на виконання рішень Європейського суду з прав людини», реєстр. № 4294 від 27.02.2014 р., внесений народними депутатами України Луценко І.С., Петренком П.Д., Бригинцем О.М., Гриневич Л.М., Шевченком А.В., Ар’євим В.І., Кожем’якіним А.А.,  Стецем Ю.Я., за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу і в цілому як закон.

2.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Заступника Голови Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, Голову підкомітету з питань гендерної рівності Луценко Ірину Степанівну.

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

 

 

Голова Комітету                                                                           Пацкан В.В.

 

 

Секретар засідання                                                                      Самойленко В.П.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку