ПРОТОКОЛ № 25

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                     12 березня 2014 року 11.00

 

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

ПРИСУТНІ:

народні депутати України -  Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Попеску І.В., Самойленко В.П., (відсутні – Герман Г.М., Джемілєв М., Луценко І.С., Шевченко А.В.);

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Чигрин А.В., Бузницький Ю.В., Надточій Л.І., Пантєлєєва О.О., Стеценко Н.В., Теплюк В.С.

 

ЗАПРОШЕНІ :

-        на розгляд першого та другого питання:

         Лутковська Валерія Володимирівна – Уповноважений Верховної Ради України з прав людини;

Бєлоусов Юрій Леонідович – Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

 Чаплига Михайло В’ячеславович - Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

                 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.       Представлення спеціальної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України щодо порушень прав і свобод людини під час протестних акцій в Україні у листопаді 2013 – лютому 2014 роках.

2.       Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку тримання взятих під варту осіб і відбування покарання засуджених.

3.       Про направлення проекту Закону про статус осіб, які постраждали під час проведення мирних зібрань, гарантії їх соціального захисту, реєстр. № 4017, внесеного народним депутатом України Паламарчуком М.П., до Кабінету Міністрів Країни для одержання експертного висновку.

4.       Про направлення проекту Закону про статус і соціальний захист громадян, які постраждали під час участі у мирних зібраннях, реєстр. № 4017-1, внесеного народними депутатами України Сенченком А.В.,      Котеляк Л.Л., до Кабінету Міністрів Країни для одержання експертного висновку.

5.       Про доручення Голови Верховної Ради України Турчинова О.В. щодо розгляду запропонованого Ініціативною групою «Першого грудня» проекту Національного акта свободи.

6.       Різне.

 

Перше питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про спеціальну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України щодо порушень прав і свобод людини під час протестних акцій в Україні у листопаді 2013 – лютому 2014 роках.

Лутковська В.В. представила членам Комітету спеціальну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо порушень прав і свобод людини під час протестних акцій в Україні у листопаді 2013 – лютому 2014 роках та поінформувала про діяльність Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо забезпечення прав і свобод людини під час масових заходів в зазначений період.

         Члени Комітету, які брали участь в обговоренні питання відзначили   ґрунтовність представлених в доповіді матеріалів, значний обсяг роботи, що була зроблена Уповноваженим з прав людини щодо забезпечення прав і свобод людини під час масових заходів та висловили пропозиції з удосконалення роботи секретаріату Уповноваженого з прав людини у цій сфері.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Бєлоусов Ю.Л., Лутковська В.В., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П.

УХВАЛИЛИ:

Спеціальну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України щодо порушень прав і свобод людини під час протестних акцій в Україні у листопаді 2013 – лютому 2014 роках взяти до відома.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Друге питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку тримання взятих під варту осіб і відбування покарання засуджених.

Лутковська В.В. поінформувала членів Комітету, що за результатами реалізації Національного превентивного механізму протягом 2012 – 2013 років в офісі Уповноваженого з прав людини були напрацьовані пропозиції щодо приведення національного законодавства у відповідність до кращих світових практик та міжнародних стандартів поводження з в’язнями.

Лутковська В.В. зазначила, що законопроектом передбачається внести зміни до Кримінально-виконавчого кодексу України та Закону України «Про попереднє ув’язнення», які спрямовані на упорядкування умов тримання осіб, взятих під варту, та відбування покарання засудженими до арешту, позбавлення волі на певний строк та довічного позбавлення волі, та доповіла основні положення законопроекту.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бєлоусов Ю.Л.,    Лутковська В.В., Пацкан В.В., Попеску І.В.

УХВАЛИЛИ:

Внести на реєстрацію до Верховної Ради України за поданням народних депутатів України – членів Комітету проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку тримання взятих під варту осіб і відбування покарання засуджених.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

(Примітка: Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку тримання взятих під варту осіб і відбування покарання засуджених, реєстр. № 4460 від 14.03.2014 р., внесений народними депутатами України Пацканом В.В., Бенюком Б.М.,Самойленком В.П., Шевченком А.В., Попеску І.В., Гайдошем І.Ф.)

 

Третє питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про направлення проекту Закону про статус осіб, які постраждали під час проведення мирних зібрань, гарантії їх соціального захисту, реєстр. № 4017, внесеного народним депутатом України Паламарчуком М.П., до Кабінету Міністрів Країни для одержання експертного висновку.

         УХВАЛИЛИ:

Проект Закону про статус осіб, які постраждали під час проведення мирних зібрань, гарантії їх соціального захисту, реєстр. № 4017, внесений народним депутатом України Паламарчуком М.П., направити до Кабінету Міністрів Країни для одержання експертного висновку.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Четверте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про направлення проекту Закону про статус і соціальний захист громадян, які постраждали під час участі у мирних зібраннях, реєстр. № 4017-1, внесеного народними депутатами України Сенченком А.В., Котеляк Л.Л., до Кабінету Міністрів Країни для одержання експертного висновку.

УХВАЛИЛИ:

Проект Закону про статус і соціальний захист громадян, які постраждали під час участі у мирних зібраннях, реєстр. № 4017-1, внесений народними депутатами України Сенченком А.В., Котеляк Л.Л., направити до Кабінету Міністрів Країни для одержання експертного висновку.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

П’яте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про доручення Голови Верховної Ради України Турчинова О.В. щодо розгляду запропонованого Ініціативною групою «Першого грудня» проекту Національного акта свободи.

В ході обговорення цього питання члени Комітету відзначили, що значна частина положень цього документу вже реалізовані шляхом ухвалення відповідних нормативно-правових актів, або знаходяться в стадії підготовки до реалізації. Так, Парламентом ухвалено низку нормативно-правових актів, що відповідають положенням проекту Національного акта свободи, відбулось формування Кабінету Міністрів України, призначення на посади Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, утворено Тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України та з підготовки проекту закону про розвиток і застосування мов в Україні.

Разом з тим, народні депутати України зауважили, що запропонований Ініціативною групою «Першого грудня» документ містить важливі вимоги до тексту майбутнього Основного закону нашої держави, тому його необхідно направити до Тимчасової спеціальні комісії Верховної Ради України з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України та запропонувати залучити представників цієї групи та інших громадських об’єднань до роботи комісії.

Крім цього, члени Комітету звернули увагу, що представників громадянського суспільства, зокрема ВО «Майдан», Ініціативну групу «Першого грудня» та інших співорганізаторів Майдану доцільно залучати до консультативно-дорадчих органів при органах державної влади та місцевого самоврядування з метою участі громадян в управлінні справами суспільства та посилення громадського контролю за здійснення влади в Україні.

УХВАЛИЛИ:

Пропозиції членів Комітету щодо розгляду запропонованого Ініціативною групою «Першого грудня» проекту Національного акта свободи надіслати до Голови Верховної Ради України Турчинова О.В.

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

Різне:

 

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про звернення Міжнародної громадської організації «Інтернаціональний союз» стосовно проведення парламентських слухань щодо ситуації в міжетнічному середовищі сучасної України.

В ході обговорення члени Комітету зазначили, що 11 січня 2012 року проходили парламентські слухання на тему: «Етнонаціональна політика України: здобутки та перспективи», в яких взяла участь значна кількість представників національно-культурних товариств та етнічних спільнот. Вони засвідчили прагнення держави і надалі реалізовувати політику в етнонаціональній сфері у напрямку задоволення мовних, культурних, гуманітарних та релігійних потреб національних меншин.

Разом з тим, народні депутати України зауважили, що проведення в сучасній суспільно-політичній ситуації парламентських слухань на запропоновану тему не сприятиме стабільності ситуації у зазначеній сфері і може бути одним із факторів її загострення.

УХВАЛИЛИ:

Пропозиції Комітету стосовно проведення парламентських слухань щодо ситуації в міжетнічному середовищі сучасної України надіслати до Міжнародної громадської організації «Інтернаціональний союз»

Таке рішення було підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                             Пацкан В.В.

 

 

Секретар Комітету                                                                         Гайдош І.Ф.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку