ПРОТОКОЛ № 33

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

 

 

                                               4 червня 2014 року 14.30

 

 

 

            ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

ПРИСУТНІ:

народні депутати України -  Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Луценко І.С., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В., (відсутні –Герман Г.М., Джемілєв М.);

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Чигрин А.В.,  Буждиган В.П., Бузницький Ю.В., Пантєлєєва О.О., Стеценко Н.В., Теплюк В.С.

 

ЗАПРОШЕНІ :

-        на розгляд першого питання:

Сенченко Андрій Віленович – народний депутат України (відсутній);

Чередниченко Алла Михайлівна – перший заступник директора Департаменту паспортної роботи та громадянства Державної міграційної служби України;

Храпатий Сергій Вікторович – начальник відділу гуманітарної освіти Департаменту вищої освіти Міністерства освіти України;

Кушнір Ірина Володимирівна – представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

 

-        на розгляд другого питання:

         Мочков Олександр Борисович – народний депутат України;

 

-        на розгляд третього питання:

         Сиротюк Юрій Миколайович – народний депутат України;

 

-        на розгляд четвертого питання:

         Полочанінов Володимир Геннадійович – народний депутат України (відсутній);

        

-        на розгляд п’ятого питання:

         Вознюк Юрій Володимирович – народний депутат України (відсутній);

         Тарабукіна Ірина Іванівна – директор Департаменту соціальних послуг Міністерства соціальної політики України;

         Солових Наталія Григорівна – заступник начальника управління фінансів охорони здоров’я та соціальних програм Міністерства фінансів України.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.       Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (щодо місця перебування та права на освіту), реєстр. № 4931 від 26.05.2014 р., внесений народним депутатом України Сенченком А.В.

2.       Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони подальшого в’їзду в Україну іноземців та осіб без громадянства у разі їх примусового повернення або видворення), реєстр. № 2304 від 14.02.2013 р., внесений народним депутатом України Мочковим О.Б.

3.       Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» (щодо акту автоматичної добровільної відмови від громадянства України), реєстр. № 2616а від 19.07.2013 р., внесений народним депутатом України Сиротюком Ю.М.

4.       Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо спрощення порядку прийняття до громадянства України, реєстр. № 4569 від 26.03.2014 р., внесений народними депутатами України Полочаніновим В.Г., Геращенко І.В., Тарасюком Б.І.

5.       Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» щодо статусу осіб, які потерпіли від політичних репресій у дитинстві, реєстр. № 2238а від 05.06.2013 р., внесений народними депутатами України Вознюком Ю.В., Шевченком А.В.

6.       Різне.

 

Перше питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (щодо місця перебування та права на освіту), реєстр. № 4931 від 26.05.2014 р., внесений народним депутатом України Сенченком А.В.

З даного питання заслухана інформація, яку надала заступник завідувача секретаріату Комітету Чигрин А.В. стосовно змісту основних положень законопроекту та експертних висновків щодо доцільності його прийняття.

Зокрема Чигрин А.В., поінформувала членів Комітету, що законопроект розроблений з метою забезпечення додержання права громадян України на свободу пересування та права на освіту.  Проектом пропонується врегулювати правові відносини щодо декларування місця перебування громадян, які переселилися з тимчасово окупованої  території України, а також право на здобуття або продовження здобуття певного освітнього рівня на території інших регіонів України за рахунок коштів державного бюджету з наданням місць у гуртожитках на час навчання. 

В ході обговорення члени Комітету висловились на підтримку зазначеного законопроекту, оскільки його прийняття дозволить закласти правові, організаційні та фінансові механізми для реалізації права на освіту громадянам, які проживають  на окупованій території або переселилися з неї. Разом з тим, народні депутати України звернули увагу на необхідність узгодження запропонованих норм щодо свободи пересування з нормами базового Закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», а також уточнення формулювання положень законопроекту, якими гарантується право на освіту за рахунок коштів державного бюджету.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Кушнір І.В., Луценко І.С., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П., Храпатий С.В., Чередниченко А.М., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (щодо місця перебування та права на освіту), реєстр. № 4931 від 26.05.2014 р., внесений народним депутатом України Сенченком А.В., за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу, а також скоротити на половину строк подання зауважень і пропозицій для доопрацювання законопроекту до другого читання.         

2.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Результати голосування:

«за» 4 (Гайдош І.Ф., Пацкан В.В., Попеску І.В., Шевченко А.В.);

         «проти» - 1 (Самойленко В.П.);

         «утримались» - 2 (Бенюк Б.М., Луценко І.С.).

 

Друге питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони подальшого в’їзду в Україну іноземців та осіб без громадянства у разі їх примусового повернення або видворення), реєстр. № 2304 від 14.02.2013 р., внесений народним депутатом України Мочковим О.Б.

Мочков О.Б. поінформував членів Комітету, що метою законопроекту є врегулювання питання щодо заборони подальшого в'їзду в Україну іноземців та осіб без громадянства. Проектом Закону пропонується внести відповідні зміни щодо обов’язкової заборони в’їзду іноземців та осіб без громадянства в Україну при прийнятті рішення стосовно них про примусове повернення з України, а також встановлення мінімального та максимального строку заборони в'їзду від 6 місяців до 3 років.

Автор законодавчої ініціативи зауважив, що законопроект сприятиме забезпеченню дієвого механізму відповідальності іноземців та осіб без громадянства, а також зміцненню законності, запобіганню правопорушень, додержання іноземцями та особами без громадянства Конституції і законів України, сумлінного виконання своїх обов'язків, відповідальності перед суспільством.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Мочков О.Б., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони подальшого в’їзду в Україну іноземців та осіб без громадянства у разі їх примусового повернення або видворення), реєстр. № 2304 від 14.02.2013 р., внесений народним депутатом України Мочковим О.Б., за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому, як закон.

2.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Результати голосування:

«за» 5 (Бенюк Б.М., Луценко І.С., Пацкан В.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.);

         «утримались» - 2 (Гайдош І.Ф., Попеску І.В.).

 

Третє питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» (щодо акту автоматичної добровільної відмови від громадянства України), реєстр. № 2616а від 19.07.2013 р., внесений народним депутатом України      Сиротюком Ю.М.

Сиротюк Ю.М. поінформував членів Комітету, що законопроектом пропонується унеможливити факти множинного громадянства і, тим самим, реалізувати вимогу Конституції України щодо єдиного громадянства. А також скоротити термін подачі документа про припинення громадянства іншої держави або держав  до  органу,  що  уповноважений видавати паспорт громадянина  України, з двох до одного року.

Сиротюк Ю.М. зазначив, що внесення зазначених вище змін дасть змогу мінімізувати факти множинного громадянства, які не відповідають національним інтересам України.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Кушнір І.В., Пацкан В.В., Попеску І.В., Сиротюк Ю.М., Чередниченко А.М.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» (щодо акту автоматичної добровільної відмови від громадянства України), реєстр. № 2616а від 19.07.2013 р., внесений народним депутатом України      Сиротюком Ю.М., за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Результати голосування:

«за» 4 (Бенюк Б.М., Луценко І.С., Пацкан В.В., Шевченко А.В.);

         «утримались» - 3 (Гайдош І.Ф., Попеску І.В., Самойленко В.П.).

 

Четверте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо спрощення порядку прийняття до громадянства України, реєстр. № 4569 від 26.03.2014 р., внесений народними депутатами України Полочаніновим В.Г., Геращенко І.В., Тарасюком Б.І.

З даного питання заслухана інформація, яку надав головний консультант секретаріату Комітету Бузницький Ю.В., стосовно змісту основних положень законопроекту та експертних висновків щодо доцільності його прийняття.

Зокрема Бузницький Ю.В., поінформував членів Комітету, що законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про громадянство України» і передбачається не поширювати загальні умови прийняття до громадянства України на громадян Російської Федерації, які на знак протесту проти протиправної окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь виходять з громадянства Російської Федерації. Зокрема, на таких осіб не поширюватиметься вимога щодо проживання на території України протягом визначеного чинним законодавством часу, отримання дозволу на еміграцію та не вимагатиметься знання державної мови. При цьому така особа бере на себе зобов’язання протягом двох років після набуття громадянства опанувати державну мову в обсязі, достатньому для її розуміння та спілкування.

Прийняття проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо спрощення порядку прийняття до громадянства України, дозволить визначеній категорії громадян Російської Федерації набувати громадянства України за спрощеною процедурою.

Разом з цим, під час обговорення законопроекту частиною членів Комітету було висловлена окрема думка, що для такої категорії осіб існує можливість застосування спрощеного порядку прийняття до громадянства й за діючим законодавством України. Так, частина третя статті 9 Закону встановлює, що умови прийняття до громадянства України, передбачені  пунктами  3-6  частини  другої цієї статті, не поширюються на осіб, які мають визначні заслуги перед Україною, і на  осіб, прийняття  яких  до  громадянства  України становить державний інтерес для України.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Пацкан В.В., Попеску І.В., Чередниченко А.М.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо спрощення порядку прийняття до громадянства України, реєстр. № 4569 від 26.03.2014 р., внесений народними депутатами України Полочаніновим В.Г., Геращенко І.В., Тарасюком Б.І., за результатами розгляду у першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Результати голосування:

«за» 4 (Луценко І.С., Пацкан В.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В.);

«проти» - 1 (Бенюк Б.М.);

         «утримались» - 2 (Гайдош І.Ф., Попеску І.В.).

 

П’яте питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» щодо статусу осіб, які потерпіли від політичних репресій у дитинстві, реєстр. № 2238а від 05.06.2013 р., внесений народними депутатами України Вознюком Ю.В., Шевченком А.В.

Шевченко А.В. поінформував членів Комітету, що законопроект розроблений з метою визначення правового статусу та гарантій соціального захисту осіб, які у дитинстві потерпіли від політичних репресій, і на сьогодні згідно з чинним законодавством не мають ніяких пільг.

В ході обговорення народні депутати України зазначили, що прийняття цього законопроекту дозволить відновити справедливість по відношенню до осіб, які у дитинстві потерпіли від політичних репресій, та певною мірою компенсує моральні і фізичні страждання, які довелося їм пережити,  позбавлення прав особистого чи майнового характеру.

Також члени Комітету звернули увагу, що реалізація проекту потребуватиме значних бюджетних видатків. За інформацією Міністерства фінансів України вони можуть становити близько 112 млн. грн. на рік. У той же час законопроект не містить фінансово-економічного обґрунтування та пропозицій змін до законодавчих актів України щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень для досягнення збалансованості бюджету, що передбачено вимогами статті 27 Бюджетного кодексу України.

В обговоренні цього питання взяли участь: Луценко І.С., Пацкан В.В., Попеску І.В., Солових Н.Г., Тарабукіна І.І., Шевченко А.В.

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» щодо статусу осіб, які потерпіли від політичних репресій у дитинстві, реєстр. № 2238а від 05.06.2013 р., внесений народними депутатами України Вознюком Ю.В., Шевченком А.В., за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу,

2.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

Різне:

 

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про звернення Міністерства соціальної політики України щодо надання кандидатури від Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин для включення до складу колегії Міністерства.

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати кандидатуру Заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Луценко Ірини Степанівни для включення до складу колегії Міністерства соціальної політики України.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

 

 

Голова Комітету                                                                             Пацкан В.В.

 

 

Секретар Комітету                                                                         Гайдош І.Ф.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку