ПРОТОКОЛ № 30

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

 

 

 

                                                                                        9 квітня 2014 року

14:00

 

         ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

ПРИСУТНІ:

         народні депутати України - Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Самойленко В.П., Герман Г.М. (відсутні – Джемілєв М. (відрядження), Попеску І.В. (відрядження),  Шевченко А.В. (відрядження),  Луценко І. С. (лікарняний)).

         працівники секретаріату Комітету – Сімон В.П., Бузницький Ю.В., Надточій Л. І.,  Пантєлєєва О. О., Буждиган В. П., Стеценко Н. В.

 

ЗАПРОШЕНІ :

 

-        на розгляд першого питання

         Лутковська Валерія Володимирівна – Уповноважений Верховної Ради України    з прав людини;

Крикливенко Богдан Володимирович – керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

 Чаплига Михайло В’ячеславович – Представник Уповноваженого Верховної Ради  України з прав людини;

Науменко Наталія Миколаївна – директор Департаменту у справах біженців та іноземців Державної міграційної служби України.

 

 -        на розгляд другого питання:

          Ємельянова Інна Іванівна – Перший заступник Міністра юстиції України;

         Пеняк Сергій Іванович – головний спеціаліст Департаменту конституційного, адміністративного та соціального законодавства Міністерства юстиції України.

 

-        на розгляд четвертого питання:

         Стельмах Олександр Васильович – заступник керівника Служби розпорядника Державного реєстру виборців Центральної виборчої комісії.

 

-        присутні на засіданні:

         Попенюк Олександра Володимирівна – заступник завідуючого відділом Департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами Секретаріату Кабінету Міністрів України;

         

                  ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.       Проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту", реєстр. № 4580, внесений Кабінетом Міністрів України.

         2. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запобігання та протидії дискримінації), реєстр. № 4581, внесений Кабінетом Міністрів України.

         3. Про уточнення редакції перехідних положень проекту Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», реєстр. № 4473-1 (друге читання) (щодо внесення змін до статті 14 Закону України « Про державний реєстр виборців»).

4. Про звернення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини до Голови Верховної Ради України про представлення щорічної доповіді Уповноваженого про стан дотримання прав та захисту прав і свобод людини в Україні.

5. Різне.

 

         Перше питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. щодо проекту Закону України про внесення змін до статті 1 Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту», реєстр. № 4580 від 27.03.2014 р., внесеного Кабінетом Міністрів України.

З даного питання заслухана інформація, яку надав головний консультант секретаріату Комітету Бузницький Ю.В., стосовно змісту основних положень законопроекту та експертних висновків щодо доцільності його прийняття.

Зокрема, Бузницький Ю.В. проінформував членів Комітету, що проект закону розроблено Державною міграційною службою України з метою виконання критеріїв першої фази Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.

Метою законопроекту є уточнення поняття “додатковий захист” та поняття “тимчасовий захист”  у відповідності з Директивами Європарламенту і Ради ЄС щодо біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту та у сфері міграції.

Бузницький Ю.В. також поінформував народних депутатів України про висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, згідно якого за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийняти за основу за умови врахування висловлених зауважень і пропозицій.

В обговоренні цього питання взяли участь: Пацкан В.В., Бенюк Б.М., Герман Г.М., Ємєльянова І.І., Лутковська В.В.

УХВАЛИЛИ:

Відкласти прийняття рішення щодо проекту Закону України про внесення змін до статті 1 Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту», реєстр. № 4580 від 27.03.2014 р., внесеного Кабінетом Міністрів України, до наступного засідання Комітету у зв’язку із необхідністю проведення додаткових консультацій із Міністерством закордонних справ України стосовно виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.

Таке рішення підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

         Друге питання порядку денного:

         СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. щодо проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запобігання та протидії дискримінації), реєстр. № 4581, внесеного Кабінетом Міністрів України.

Урядовий законопроект представила Перший заступник Міністра юстиції України Ємельянова І. І., яка поінформувала членів Комітету, що законопроект розроблено на виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України з метою врахування міжнародних стандартів у сфері захисту прав та свобод людини і громадянина, а також висловлених експертами Європейського Союзу та Ради Європи рекомендацій до Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» щодо: визначення термінів, які вживаються у Законі; розширення переліку ознак, дискримінація за якими забороняється; сфери дії Закону; форм дискримінації; повноважень Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Також Ємельянова І. І. зазначила, що проектом пропонується низка змін до Цивільного процесуального кодексу України, Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

Члени Комітету в ході обговорення висловили застереження до низки запропонованих змін до зазначених законодавчих актів. Зокрема це стосується запропонованих змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо покладання обов’язку доказування необґрунтованості позовних вимог на відповідача у разі наведення позивачем фактів, які підтверджують, що мала місце дискримінація.   Викликали зауваження у членів Комітету визначення термінів «дискримінація», «пособництво у дискримінації», які згідно з проектом запропоновано оновити у Законі України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні». На думку членів Комітету, ці положення проекту  можуть неоднозначно трактуватися, що може призвести до труднощів у правозастосовній практиці.

В обговоренні цього питання взяли участь: Пацкан В. В., Бенюк Б. М., Герман Г. М., Самойленко В. П., Ємєльянова І. І., Лутковська В. В.

УХВАЛИЛИ:

         1.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запобігання та протидії дискримінації), реєстр. № 4581, внесений Кабінетом Міністрів України,  прийняти за основу.

         2.       Співдоповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин  Пацкана Валерія Васильовича.

Таке рішення підтримано усіма присутніми на засіданні членами  Комітету.

 

         Третє  питання порядку денного:

СЛУХАЛИ:  Голову Комітету Пацкана В.В. про уточнення редакції перехідних положень проекту Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», реєстр. № 4473-1 (друге читання) (щодо внесення змін до статті 14 Закону України « Про державний реєстр виборців»).

Заступник керівника служби розпорядження Державного реєстру виборців Центральної виборчої комісії Стельмах О. В. проінформував членів Комітету про зміст та мету подання додаткових пропозиції ЦВК до перехідних положень проекту Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

В обговоренні цього питання взяли участь: Пацкан В.В., Бенюк Б.М., Герман Г.М., Самойленко В.П., Ємєльянова І.І., Лутковська В. В.,  Стельмах О.В.

УХВАЛИЛИ:

Включити, за поданням  Комітету, до додаткової порівняльної таблиці, (підготовленої відповідно до ч. 2 ст. 118 Регламенту Верховної Ради України) поправки Центральної виборчої комісії до перехідних положень проекту Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»,  реєстр.  № 4473-1 стосовно внесення змін до статті 14 Закону України «Про державний реєстр виборців»

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

         Четверте  питання порядку денного:

СЛУХАЛИ:  Голову  Комітету  Пацкана В.В.  щодо звернення Уповноваженого Верховної Ради України до Верховної Ради України про представлення щорічної доповіді Уповноваженим Верховної Ради України про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні.  

Уповноважений Верховної Ради України Лутковська В.В. попередньо представила членам Комітету щорічну доповідь про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні та проінформувала про основні блоки питань, що входять до складу доповіді.

Лутковська В.В., також, зазначила, що доповідь підготовлена за результатами системного моніторингу, конкретних проваджень, аналізу звернень громадян України, іноземців та осіб без громадянства до Омбудсмана  щодо дотримання та захисту  прав і свобод людини  в Україні.

В ході обговорення члени Комітету відзначити ґрунтовність представлених в доповіді матеріалів та великий обсяг проведеної роботи.

Лутковська В.В. внесла пропозицію, щодо доцільності представлення в парламенті одночасно двох доповідей, а саме: доповіді про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні та спеціальної доповіді  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо порушення прав і свобод людини під час протестних акцій в Україні у листопаді 2013 – лютому 2014 року та запропонувала наступний регламент:

представлення обох доповідей – до 20 хв.;

відповіді на запитання народних депутатів України стосовно зазначених доповідей – до 20 хв.

В обговоренні питання взяли участь: Самойленко В.П.,  Герман Г.М., Лутковська В.В.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді включити до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України сьомого скликання щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні та спеціальну доповідь  щодо порушень прав і свобод людини під час протестних акцій в Україні у   листопаді 2013 – лютому 2014 року, об’єднавши їх розгляд з наступним регламентом: представлення обох доповідей - до 20 хв.; відповіді на запитання народних депутатів України – до 20 хв.

Таке рішення підтримали усі присутні на засіданні члени Комітету.

 

         Різне:

         СЛУХАЛИ:  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Лутковську В.В. щодо процедури переакредитації, котру наразі проходить інституція Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Міжнародному координаційному комітеті національних інституцій з просування та захисту прав людини, який діє під егідою Організації Об’єднаних Націй.

         Лутковська В.В. ознайомила членів Комітету з умовами проходження процедури переакредитації та зазначила, що під час акредитації здійснюється оцінка відповідності інституції Уповноваженого Принципам ООН, що стосуються статусу національних інституцій, які займаються просуванням та захистом прав людини.

         УХВАЛИЛИ:

         Інформацію Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Лутковської В.В. щодо проходження українською інституцією Омбудсмана пере- акредитації у Міжнародному координаційному комітеті національних інституцій з просування та захисту прав людини, який діє під егідою Організації Об’єднаних Націй взяти до відома.

        

         СЛУХАЛИ: Заступника голови Комітету Герман Г.М. щодо доцільності проведення у Верховній Раді України громадського форуму, спрямованого на розвиток діалогу та порозуміння в країні, у зв’язку із ситуацією, яка склалася сьогодні в південних та східних регіонах України.

         УХВАЛИЛИ: Звернутись до Голови Верховної Ради України Турчинова О.В. з пропозицією щодо організації найближчим часом у Верховній Раді України громадського форуму з обговорення питання: «Забезпечення законності та пошуку шляхів врегулювання суспільно-політичної ситуації в південних та східних регіонах України».

         (Звернення додається).

 

        

 

 

Голова Комітету                                                                             Пацкан В.В.

 

 

         Секретар Комітету                                                                         Гайдош І.Ф.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку