ПРОТОКОЛ № 29

засідання Комітету Верховної Ради України

 з питань прав людини, національних меншин

і міжнаціональних відносин

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                     28 березня 2014 року 08.45

 

 

        

         ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Пацкан В.В.

ПРИСУТНІ:

народні депутати України -  Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Попеску І.В., Самойленко В.П., Шевченко А.В., (відсутні – Герман Г.М., Джемілєв М., Луценко І.С.);

працівники секретаріату Комітету - Сімон В.П., Буждиган В.П., Бузницький Ю.В., Надточій Л.І., Пантєлєєва О.О., Теплюк В.С.

 

ЗАПРОШЕНІ :

-        на розгляд першого  питання:

Соболєв Сергій Владиславович – народний депутат України (відсутній);

Дерев’янко Юрій Богданович – народний депутат України;

Корж Павло Петрович – народний депутат України;

Лутковська Валерія Володимирівна – Уповноважений Верховної Ради України з прав людини;

Кушнір Ірина Володимирівна – представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

Чаплига Михайло В’ячеславович – представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

Ємельянова Інна Іванівна – перший заступник Міністра юстиції України;

Бондарчук Ігор Володимирович – заступник Міністра юстиції України;

Стаднік Олена Федорівна – начальник відділу з питань національної безпеки і оборони Департаменту антикорупційного законодавства та законодавства про правосуддя Міністерства юстиції України;

Улида Вадим Юрійович – заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України;

Мехед Петро Миколайович -  заступник Міністра оборони України;

Ганкевич Кирило Борисович – заступник директора Департаменту Міністерства оборони України;

Пепа Володимир Миколайович – головний спеціаліст відділу взаємодії з органами державної влади Міністерства оборони України;

        

-        присутні на засіданні:

Ноель Калхун – Регіональний Радник з правових питань Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1.       Проект Закону про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України, реєстр. № 4473-1, (друге читання).

2.       Різне.

 

Перше питання порядку денного:

СЛУХАЛИ: Голову Комітету Пацкана В.В. про проект Закону про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України, реєстр. № 4473-1, (друге читання).

Пацкан В.В. акцентував увагу учасників засідання, що на виконання доручення Верховної Ради України робочою групою напрацьовано остаточну редакцію зазначеного законопроекту з урахуванням окремих положень проекту Закону України про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованих територіях України (реєстр. № 4473), поданого народним депутатом України Дерев’янком Ю.Б., проекту Закону України про окуповану територію - Автономну Республіку Крим (реєстр. № 4497), поданого народним депутатом України Ляшком О.В., проекту Закону України про правовий режим тимчасово окупованої території (реєстр. № 4497-1), поданого народним депутатом України Кличком В.В. та іншими народними депутатами України, а також зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи.

Від складу робочої групи з інформацією про доопрацювання законопроекту виступив головний консультант секретаріату Комітету Бузницький Ю.В.

Бузницький Ю.В. зокрема доповів членам Комітету, що запропонована редакція законопроекту готувалась за участі Міністерства юстиції України та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Доопрацювання кожної статті законопроекту здійснено за участі відповідних міністерств в частині їх компетенції, інших центральних органів влади, зокрема Центральної виборчої комісії, Адміністрації Державної прикордонної служби та Державної міграційної служби України. Окремі статті законопроекту доопрацьовані з врахуванням  коментарів  експертів міжнародних організацій, таких як Представництва Міжнародної організації з міграції та Управління Верховного Комісара ООН з питань біженців - наданих в рамках здійснення їх мандата.

Остаточна редакція законопроекту, яку пропонує робоча група доповнена  7 статтями. Цими статтями врегульовуються такі чутливі питання у сфері прав громадян як:

    - забезпечення права громадян, які перебувають на тимчасово окупованій території або переселяються з неї, на отримання документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус; на зайнятість, пенсійне забезпечення, загальнообов’язкове державне соціальне страхування та соціальні послуги;

            - визначення особливостей припинення проходження громадянами України військової служби у військових формуваннях та правоохоронних органах України (щодо осіб, які прибули або не прибули з тимчасово окупованої території);
            - гарантування права на переведення на роботу на посаду судді до іншого суду щодо суддів, які працювали в судах України на тимчасово окупованій території і які виявили бажання переїхати з цієї території  у зв’язку з її тимчасовою окупацією Російською Федерацією;
            - захист виборчих прав громадян України на тимчасово окупованій території тощо.

Разом з тим, під час доопрацювання законопроекту відбулась принципова дискусія щодо доцільності запроваджувати в законодавстві України новий вид кримінального злочину такий як колабораційна діяльність, враховуючи умови в яких сьогодні опинились громадяни України у зв’язку тимчасовою окупацією Криму Російською Федерацією. Робоча група пропонує Комітету  ухвалити виважене рішення щодо цього питання  і рекомендувати Верховній Раді України статтю 10 «Колабораційна діяльність» ухвалену в першому читанні вилучити.

Також за пропозицією Міністерства юстиції України до редакції законопроекту підготовленої до другого читання внесена додаткова стаття, це стаття 12, якою регулюються зміни територіальної підсудності судових справ, підсудних розташованим на території АРК судам. Враховуючи актуальність врегулювання цього питання на законодавчому рівні робоча група рекомендує Комітету ухвалити рішення про підтримку запропонованої Мінюстом редакції цієї статті.

Бузницький Ю.В. поінформував членів Комітету про пропозиції та поправки подані суб’єктами права законодавчої ініціативи з метою доопрацювання законопроекту до другого читання та про висновки  робочої групи щодо їх підтримки.

Разом з тим частина поправок, що надійшла від суб’єктів права законодавчої ініціативи, не включена робочою групою до порівняльної таблиці, оскільки вони були поданні після закінчення встановленого Верховною Радою строку подання пропозицій та поправок.

В обговоренні цього питання взяли участь: Бенюк Б.М., Бондарчук І.В., Гайдош І.Ф., Ємельянова І.І., Лутковська В.В., Мехед П.М., Ноель Калхун, Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П., Улида В.Ю., Шевченко А.В.

Комітетом було проведено голосування по кожній пропозиції та поправці поданій суб’єктами права законодавчої ініціативи та ухвалена остаточна редакція статей законопроекту, що пропонується Комітетом для прийняття у другому читанні.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України, реєстр. № 4473-1, прийняти у другому читанні та в цілому як закон.

         2. Доповідачем з цього питання визначити народного депутата України, Голову Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана Валерія Васильовича.

Результати голосування:

«за» - 5 (Бенюк Б.М., Гайдош І.Ф., Пацкан В.В., Попеску І.В., Самойленко В.П.).

«утримався» - 1 (Шевченко А.В.).

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                             Пацкан В.В.

 

 

Секретар Комітету                                                                         Гайдош І.Ф.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку